Filistin’in Barış Pınarı Harekâtı Nedeniyle Türkiye’yi Kınadığı İddiası Doğrulanamıyor

Filistin’in Barış Pınarı Harekâtını kınadığına dair resmî bir açıklaması bulunmuyor. Filistin resmî yönetimi, Suriye’de yürütülen operasyon lehinde ya da aleyhinde herhangi bir demeçte bulunmama yönünde strateji izliyor. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki yaptığı yazılı açıklamada, “Filistin, Suriye’nin kuzey sınırında olanlara dair hiçbir açıklamada bulunmadı, bulunmayacak” ifadelerini kullanmıştı. Filistin’in Arap Birliği’nin kınama mesajını onayladığı iddiası da doğrulanamıyor. Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının yayınladığı Türkiye’yi operasyon nedeniyle kınayan bildiri oybirliğiyle çıkmadı. Filistin, bu bildiriye ilişkin de görüş bildirmemiş durumda. 

 

Suriye’nin kuzey doğusundan ülkemize yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak için 9 Ekim 2019 tarihinde başlatılan Barış Pınarı Harekâtı, özellikle Batı ve Arap dünyasından ülkelerin büyük tepkisini çekti. Bu süreçte birçok ülkenin Barış Pınarı Harekâtı’nı kınadığı ve harekâtın ivedilikle sona erdirilmesi, Birleşmiş Milletler’in sürece müdahale etmesi yönünde açıklamalarda bulunduğuna; hatta birkaç ülkenin ülkemize yönelik yaptırımları açıkladığına şahit olduk. Bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekâtı’na karşı çıkan ülkeler arasında bir ülkenin isminin zikredilmesi ise bir hayli tepki çekti: Filistin.

Filistin’in isminin Türkiye’yi operasyon nedeniyle kınayan ülkeler arasında geçmesi, İsrail zulmü karşısında Filistinlilerin yanında yer alan ülkemiz kamuoyunda büyük patırtı kopardı ve bu iddia sosyal medya kullanıcılarının büyük tepkisini çekti.

 

Cemil Kılıç'ın Filistin'in Barış Pınarı Harekâtını kınadığı iddiasına yer verdiği paylaşımı
Cemil Kılıç’ın Filistin’in Barış Pınarı Harekâtını kınadığı iddiasına yer verdiği paylaşımı

 

Abdurrahman Dilipak'ın Filistin'in Barış Pınarı Harekâtını kınadığı iddiasına yer verdiği tweeti
Abdurrahman Dilipak’ın Filistin’in Barış Pınarı Harekâtını kınadığı iddiasına yer verdiği paylaşımı

 

Her ne kadar Filistin’in Türkiye’yi Barış Pınarı Operasyonu nedeniyle kınadığı iddia edilse de bu iddianın doğruluk payı bulunmuyor.

Filistin’in Türkiye’yi operasyon nedeniyle kınadığına yönelik iddianın Barış Pınarı Operasyonu’nun başladığı gün yayılmaya başladığına şahit oluyoruz.

Sinan Oğan’ın 9 Ekim 2019 günü attığı bir tweette kullandığı “Filistin, Arap Birliği’ne uyup Türkiye’yi kınarken; AB’nin #BarışPınarıHarekatı nı kınama girişimini “Ülkeler Sınırlarını Savunabilir” diyen #Macaristan veto etti.” ifadeleriyle bu iddiaya yaygınlık kazandırdığı görülüyor.

Yeniçağ Gazetesi 10 Ekim 2019 günü saat 15:30’da yayınladığı “Filistin Türkiye’yi kınadı!” başlıklı haber metniyle Filistin’in Barış Harekâtı Operasyonu’nu kınadığına yönelik haberlerin başını çekti. Yeniçağ Gazetesi haber metninde şu alt başlığı kullanmıştı:

“Türkiye’nin terör tehdidini ortadan kaldırmak için Suriye’nin kuzeyine başlattığı operasyonu Arap Birliği ülkeleri kınadı. Kınayan ülkeler arasında, Filistin’in de yer alması dikkat çekti.”

Ancak, operasyonun hemen ertesi günü Filistin’in Türkiye’yi kınadığına dair haberler yayıldığı anda Arap Birliği’nin ya da Filistin’in Türkiye’nin yürüttüğü operasyonu kınadığına dair resmî bir açıklaması yoktu.

Bu haberin yayılmasının ardından Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Barış Pınarı Harekatı’nı kınadıkları yönündeki iddiaları aynı gün yalanlamıştı. Bakan el-Maliki yaptığı yazılı açıklamada, “Filistin, Suriye’nin kuzey sınırında olanlara dair hiçbir açıklamada bulunmadı, bulunmayacak” ifadelerini kullanmıştı.

Günümüze değin bu açıklama minvalinde hareket eden Filistin resmî yönetimi ya da Hamas’ın, Suriye’de yürütülen operasyon lehinde ya da aleyhinde herhangi bir demeçte bulunmadığı görülüyor (Ancak, Filistinli muhalif lider Muhammed Dahlan gibi bazı isimler operasyonu eleştiren demeçler vermiştir).

Her ne kadar Filistin yönetimi Barış Pınarı Harekâtına yönelik bir açıklamada bulunmayacağını açıklasa da Filistin’in tek başına değil, içinde bulunduğu Arap Birliği’nin ortak açıklamasına katılarak Türkiye’yi kınadığı iddiası ortaya atılmıştı.

Ancak, bu iddianın ortaya atıldığı an itibarıyla da Arap Birliği’nin konuya dair gerçekleştirdiği olağan yahut olağanüstü bir toplantısı ya da yayınladığı bir resmî açıklaması bulunmamaktaydı. Sadece Arap Birliği’nin Mısır’ın acil toplantı talebi ve bazı ülkelerin de bunu desteklemesi üzerine 12 Ekim 2019 tarihinde Dışişleri Bakanları seviyesinde Barış Pınarı Operasyonu’nu ele almak amacıyla olağanüstü toplantı düzenleyeceği duyurulmuştu. Yani Arap Birliği, Barış Pınarı Harekatı hakkındaki ilk toplantısını operasyon başladıktan 3 gün sonra 12 Ekim 2019 tarihinde yapmış ve ilk resmî görüşünü bu tarihte açıklamıştı.

12 Ekim 2019 günü Kahire’de gerçekleşen olağanüstü toplantıdaki oturumun başkanlığını üstlenen Irak Dışişleri Bakanı Mohamed Ali Alhakim toplantı sonunda okuduğu bildiride Türkiye Suriye’de yürütülen operasyon nedeniyle eleştirilmiş ve Türkiye’ye operasyonu durdurma çağrısı yapılmıştı. Birlik üyesi ülkelerin Türkiye’ye yönelik ekonomik, kültürel, turizm ve askeri alanlarda önlemler almayı değerlendireceği belirtilen bildirgede BMGK’ya Suriye’de yürütülen operasyonun durdurulması ve Türk ordusunun Suriye’den geri çekilmesini sağlayacak gerekli adımları atması yönünde çağrıda bulunulmuştu.

Ancak bahsi geçen toplantıya katılan Arap Birliği Dışişleri Bakanları, oybirliğiyle bir bildiri yayınlayamadı. Katar ve Somali’nin bildirgede kullanılan ifadeler hakkında çekinceleri bulunduğu basına yansımıştı. Bu doğrultuda hareket eden Katar ve Somali, yürütülen operasyonun BMGK’nın 2015 yılında aldığı 2254 sayılı kararın ihlali olduğu yönündeki ifadeye katılmadığını açıklamıştı. Basına yansıyan haberlere göre Katar yayınlanan bildirgeyi onaylamamıştı. Yani, Arap Birliği’nin Türkiye aleyhindeki deklerasyonu oybirliğiyle çıkmamış vaziyette.

Filistin’in ise bildirgenin yayımına ve içeriğine ilişkin sessiz kaldığı görülüyor. Filistin’in Barış Pınarı Harekâtını kınadığına dair resmî bir açıklaması da bulunmuyor. Bazı haber kaynaklarında Filistin’in Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısına temsilci göndermediği öne sürülse de, bu husus açık kaynaklar üzerinden teyit edilememiştir. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TBMM’de yaptığı bir konuşmada “Filistin bizi kınadı diye haksızlık yapmayalım. İlk defa Filistin Dışişlerinin bir bakanı, bu karara katılmamak için Arap Ligi toplantısına katılmadı.” ifadesini kullanmıştır. Filistin Dışişleri Bakanı Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin toplantıya davet edildiği biliniyor.

Toplantıdan sonra Arap Ülkeleri Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit yaptığı konuşmada operasyonu sert bir dille eleştirmiş ve kınamıştı. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Irak gibi ülkelerin Dışişleri Bakanları da Türkiye’ye yönelik kınama içerikli demeçler vermişti.

Arap Birliğindeki duruma benzer şekilde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da (BMGK) Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili ortak açıklama konusunda mutabakat sağlanamamıştı.

Sosyal medyada yaygın şekilde paylaşılan Macaristan’ın AB’nin Türkiye’ye yönelik hazırladığı bildiriyi veto ettiği iddiasının da doğru olmadığı, Macaristan’ın bildiriyi resmi olarak veto etmediği yalnızca AB’nin uyarı hamlesini geciktirdiği de ortaya çıkmıştı.

Kurucu Ana Sözleşmesi‘ne göre Arap Birliği Konseyi’nin oybirliğiyle aldığı kararlar tüm üyeleri bağlayıcıdır. Ancak, tüm kararların oy birliğiyle alınması zorunluluğu yoktur. Oy birliğiyle alınmayan kararlara katılmayan ülkeler bu kararları uygulamakla mükellef değildir.

 

Arap Birliği ve Filistin

Arap ülkeleri arasındaki işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmek ve Arap dünyasını ilgilendiren konularda ortak tutum geliştirmek amacıyla faaliyette bulunan Arap Birliği (Arap Ülkeleri Birliği) (Arab League), 1945 yılında 6 Arap ülkesi tarafından kurulan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cezayir, Cibuti, Fas, Filistin, Irak, Katar, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Moritanya, Oman, Somali, Sudan, Suriye (Üyeliği askıya alınmıştır), Suudi Arabistan, Tunus, Ürdün ve Yemen’den müteşekkil 22 ülkelik bir oluşumdur.

Filistin, Arap Birliği‘nde 1976’dan bu yana temsil edilmektedir. 1976 yılında Birliğe üye olan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yerini, 1988 yılındaki bağımsızlık bildirgesinden sonra Filistin Devleti almıştı.

Suriye’nin Arap Birliği üyeliği ise 2011 yılında askıya alınmıştı.

 

Arap Birliği Logosu
Arap Birliği Logosu

 

Filistin’in Barış Pınarı Harekâtını Kınadığını İddia Eden Yazarlar

Evet, Filistin’in Türkiye’yi kınadığına dair resmî bir açıklaması yok. Arap Birliği’nin açıklamasına da olumlu oy verdiğine dair bir bilgi de bulunmamakta. Böylesi bir görünüm karşısında köşe yazarlarının Arap Birliği’nin resmi bir açıklaması olmadan Filistin’i Türkiye’yi kınamakla suçladıklarına şahit oluyoruz.

Yeni Akit Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Dilipak, 11 Ekim 2019 tarihinde attığı bir tweette Filistin’in Barış Pınarı Harekâtını kınadığını şöyle öne sürmüştü (Arap Birliği toplantısı yapılmadan 1 gün önce atılan tweet):

"Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatını Arap Birliği kınadı. Kınayan ülkeler arasında Filistin de yer aldı."

OdaTV ve Medya Siyaset köşe yazarı Cemil Kılıç da yine sosyal medya hesabından 10 Ekim 2019 tarihinde yaptığı bir paylaşımda Filistin’in Barış Pınarı Harekâtını kınadığı iddiasına yer vermişti (Arap Birliği toplantısı yapılmadan 2 gün önce atılan tweet):

"Filistin Türkiye'yi kınadı. Söyleyeceklerim bu kadar"

Sözcü Gazetesi yazarı Ümit Zileli 12 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan “Filistin de Türkiye’yi kınadı” başlıklı yazısında bu iddiaya şu satırlarla yer vermiş (Arap Birliği toplantısı yapılmadan 1 gün önce kaleme alınan yazı):

"Nesebi belli bu ülkelerin aldığı karar beni hiç şaşırtmadı aslında ancak bir üye vardı ki, “Sen de mi Brütüs?” sorusunu dibine dek hakkediyordu: 

-Filistin!.. 

Hani, daha geçenlerde AKP'li Cumhurbaşkanı'nın Birleşmiş Milletler'deki konuşması esnasında cansiperane savunduğu, fotoğraflarla nasıl bir İsrail zulmü altında bulunduğunu anlattığı, Türkiye'nin her ahval ve şerait altında dahi arkasında durduğu Filistin'den söz ediyorum!.."

Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök “Sen de mi ey Gazze, senin elinde de mi o hançer” başlıklı 12 Ekim 2019 tarihli yazısında Filistin’i şöyle suçlamıştı (Arap Birliği toplantısı yapılmadan 1 gün önce kaleme alınan yazı):

"Ya sen Filistin... Sen ey Gazze... Sen de mi bir kere daha saplayacaktın sırtımıza 100 yıldan beri unutamadığımız o kanlı hançeri..."

Yurt Gazetesindeki “Filistinliler, Erdoğan’ı kınadı” başlıklı 12 Ekim 2019 tarihli yazısında Rıza Zelyut da bu hatalı iddiayı şöyle aktarmış (Arap Birliği toplantısı yapılmadan 1 gün önce kaleme alınan yazı):

 "Türkiye’nin Suriye harekâtını Arap Birliği ülkeleri kınamışlar. Kınayanların içinde işte bu Filistin de yer almış… Anladınız değil mi? Türkiye’deki siyasal dincilerin Filistin üstünden yürüttükleri İslam kardeşliğinin ne kadar boş olduğunu…"

Murat Yetkin ise kişisel internet sitesinde yayınladığı “Suriye için ABD, Rusya, AB ne diyor, ümmet ne diyor?” başlıklı 11 Ekim 2019 tarihli yazıda Türkiye’ye yönelik kınama mesajı yayımlayan ülkeler arasında Filistin’in de bulunduğunu şöyle öne sürmüştü (Arap Birliği toplantısından 1 gün önce):

"Arap Birliği Türkiye’yi oybirliğiyle kınadı; kınama oyu verenler arasında Türkiye’nin her türlü desteği verdiği Filistin de vardı."

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Yusuf Kaplan da 10 Ekim 2019 tarihli sosyal medya paylaşımında ve 11 Ekim 2019 tarihli “Barış Pınarı Türkiye” başlıklı yazısında (beyhude) hayal kırıklığını şöyle aktarmıştı:

"Türkiye’yi kınayan Filistin değil İsrail'in Filistin'in başına diktiği uşağı Mahmut Abbas'tır! 

Filistin, Türkiye’ye ihanet edecek en son halktır şu çivisi çıkmış dünyada!"

Özcan Yeniçeri, Yeniçağ Gazetesindeki “Filistin İsrail’le birlikte kınadı” başlıklı 15 Ekim 2019 tarihli yazısında yukarıda aktardığımız iddiayı bir adım ileriye taşıyarak Filistin’in İsrail’le birlikte hareket ettiğini öne sürmüş:

"Türkiye'nin operasyonuna karşı İsrail ile Filistin el eledir.Türkiye'nin Kuzey Suriye hareketi, "hiç bir konuda anlaşamamakta anlaşan" İsrail ve Filistin'i, Türkiye karşıtlığında bir araya getirmiştir."

Köşe yazarı olmasa da belirtmekte fayda var… Bu iddiayı ilk ortaya atanlardan biri Sinan Oğan. 9 Ekim 2019 tarihinde sosyal medya hesabından bu iddiayı paylaştığında ne Filistin ne de Arap Birliği Türkiye’yi Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle kınamamıştı.

 

 

Yorumunuzu yazınız...