Filistin’in Sözde Ermeni Soykırımını Tanıdığı ve 1915’in 100. Yıl Dönümü Nedeniyle  Sözde Soykırım Anısına Hatıra Pulu Bastırdığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

2015 yılında dolaşıma giren Filistin Devleti’nin 1915’in 100. yılı için hatıra “soykırım pulu” bastırdığı iddiasının ABD Başkanı Joe Biden’ın sözde Ermeni soykırımını tanıyan ifadeleri 24 Nisan 2021 tarihinde yaptığı konuşmada kullanmasının ardından -Filistin’in sözde soykırımı tanıdığı iddiasıyla birlikte- tekrar sanal alemde zuhur ettiğine şahit oluyoruz.

Sosyal medyada tartışma yaratan Filistin’in sözde Ermeni soykırımının 100. yıldönümüne ithafen bastırdığı sanılan posta pulu görseli şu şekilde:

 

filistin ermenistan hatıra pulu
Filistin’in sözde Ermeni soykırımının 100. yılı anısına bastırıldığı sanılan hatıra pulu görseli

 

İddianın, Ermeni Haber Ajansı’nın “Ermeni soykırımının 100. yılı” anısına basılmış pul için “Filistin Ermeni Soykırımının 100. yıldönümüne adanmış bir pul yayınladı” ifadelerini kullandığı haberiyle yaygınlık kazandığı anlaşılıyor.

 

ermeni haber ajansı soykırım pulu

 

Bu iddiayı içeren örnek sosyal medya paylaşımları ise şu şekilde sunulabilir:

 

“Sözde ermeni soykırımının 100. Yılına özel olarak Filistin’in bastırdığı pul.”

 

filistinin bastırdığı sanılan pul

 

“Üzülerek, bilmenizi isterim ki; Soykırım yalanını tanıyan ülkelerden birisi de ne yazık ki Filistindir… Filistin, 2015 yılında sözde soykırımı anmak için büyük etkinlikler düzenlemiş hatta sözde soykırım anısına hatıra pulu bile bastırmıştır… ÇOK YAZIK ÇOK!”

 

filistin ermeni hatıra pulu

 

Filistin’in sözde Ermeni soykırımını tanıdığını, hatta sözde soykırım anısına hatıra pulu bastırdığını öne süren Ahcik Aratyan adlı sahte profile “İspanya’dan Ermeni Kökenli Psikoloji Profesörü Kisveli Sahte Profil” başlıklı yazımızda daha önce değinmiştik.

 

İspanya’dan Ermeni Kökenli Psikoloji Profesörü Kisveli Sahte Profil

 

Filistin Devleti tarafından (sözde) ‘soykırım pulu’ basıldığı iddiası bizzat Filistinli yetkililerce tekzip edilmişti.

Filistin’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mohammed Nabeel Alsarraj, Filistin’de pul bastırıldığı yönündeki tartışmalara değinerek “Filistin devleti için böyle bir pul söz konusu değildir” ve  “Filistin ve Türkiye arasındaki kardeşliğe zarar verecek her türlü girişim başarısız olacaktırifadelerini kullanmıştı.

Filistin’in Azerbaycan’daki elçiliği de bu iddia üzerine yaptığı açıklamada bahse konu hatıra pulunun taraflarınca çıkarılmadığını aktarmıştı.

Söz konusu pulun, Filistin hükümetinin bilgisi dışında Hacob Benian isimli bir Filistinli tarafından anı pulu olarak basıldığı da öne sürülmüştü.

Bahse konu pul görselinin üzerinde Erivan’daki Ermeni soykırım anıtının fotoğrafı, “Filistin” (“Palestine”), “250 fils”, ‘1915-2015 Ermeni soykırımının 100. yılı’ (100th Anniversary of the Armenian Genocide) ve  ‘100 yıllık mücadele’ (‘100 years of struggle’) ifadelerinin bulunduğu görülüyor.

İletişim ve Enformasyon Bakanı Dr. Allam Moussa, paylaşılan görseldeki pulun Filistin’in posta idaresi ile bir ilgisinin bulunmadığını açıklamış ve Filistin’in 1915 olayları adına bir pul bastığı yönünde paylaşılan haberin gerçek dışı olduğunu belirtmişti.

Teyit.org yayımladığı incelemede Filistin hükümetinin 2015 yılında bastırdığı resmi pulların arasında 1915 için basılan herhangi bir pul olmadığını tespit etmişti. Ayrıca, resmî pullarda devletin ismi “State of Palestine” olarak geçerken, bahse konu pulda sadece “Palestine” ibaresi ile yeni para birimi “mils” yerine eski para birimi “fils”in yer aldığı da belirtilmişti.

 

Filistin Sözde Soykırımı Tanımadı

Filistin Devleti tarafından sözde Ermeni soykırımı tanınmış değil.

İşbu yazının hazırlandığı tarih itibarıyla sözde Ermeni soykırımını tanıdığını beyan eden ülkeler şöyle sıralanıyor:

  1. ABD
  2. Almanya
  3. Arjantin
  4. Avusturya
  5. Belçika
  6. Bolivya
  7. Brezilya
  8. Çekya
  9. Danimarka
  10. Ermenistan
  11. Fransa
  12. Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti
  13. Hollanda
  14. İsveç
  15. İsviçre
  16. İtalya
  17. Kanada
  18. Litvanya
  19. Lübnan
  20. Lüksemburg
  21. Paraguay
  22. Polonya
  23. Portekiz
  24. Rusya
  25. Slovakya
  26. Suriye
  27. Şili
  28. Uruguay
  29. Vatikan
  30. Venezüela
  31. Yunanistan

Bu ülkeler arasında Filistin’in yer almadığı görülebiliyor.

 

Filistin’de Bir Caddeye Ermenistan İsminin Verildiği İddiası

Filistin Devleti tarafından Kudüs’teki bir caddeye “Ermenistan” ismi verildiği iddiası sosyal medyada tepkiyle karşılanmıştı.

 

“Mahmut Abbas, Filistin’de bir caddeye ”ermenistan” ismini verdi ve “hdp” için ise tıpkı Osmanlı’da olduğu gibi bize benzer bir direniş içindeler dedi! (2009)”

 

mahmud abbas filistin ermenistan

 

“Aferin (!) Mahmut Abbas. Biz, size ağlayalım, yırtınalım. Siz de Türkün ezeli düşmanlarına çanak tutun.

Filistin’de şehrin caddesine ‘Ermenistan’ ismi verildi”

 

mahmud abbas ermenistan caddesi

 

Kudüs’te Ermenistan yerine Ermeni isminin verildiği bir cadde mevcut. “Kudüs Ermeni Patrikhanesi“nin (Armenian Patriarchate of Jerusalem) önünden geçen caddenin adı “Ermeni Patriği Sokağı” (“Armenian Patriarchate Street”) şeklinde.

 

Kudüs Ermeni Patrikhanesi harita

 

Kudüs Ermeni Patrikliğinin adresi internet sitesinde “Armenian Patriarchate Street 87 Jerusalem Mail: P.O.Box 14235 Jerusalem Old City 9191141 ISRAEL” şeklinde sunulmuş.

 

Kudüs Ermeni Patrikhanesi

 

Bahsi geçen sokağa Kudüs Ermeni Patrikliği adının verilmesinin sebebi de bölgenin sakinleri ve tarihî ile ilgili. Kudüs’ün eski şehir olarak adlandırılan 4 kısımdan oluşan sur içi bölgesinin güneybatı bölgesi “Kudüs Ermeni Mahallesi”  (“Armenian Quarter“) olarak nitelenmektedir. Bu bölgede Ermeni nüfusun 4. yüzyıldan bu yana bulunduğu bilinmektedir (Ermeni Patrikliği Sokağının adının hangi tarihte aldığını henüz tespit edemedik).

 

mahmud abbas filistin ermenistan

 

Mahmud Abbas’ın Filistin’deki bir caddenin isminin Ermenistan’a dönüştürdüğü iddiasıyla birlikte sunulan yukarıda yer alan fotoğrafın ise 2009 yılı Mayıs ayında Papa 16. Benedict’in gerçekleştirdiği Kudüs ziyareti esnasında Batı Şeria’nın güneyindeki Aida Mülteci Kampında çekildiği anlaşılıyor.

Fotoğraftaki Arapça yazının Türkçemize tercümesi şu şekilde yapılabilir:

“Ermeni Ortodoks Patrikhanesi Amfi Tiyatrosu (AİDE) amfi tiyatrosu
Sayın Mahmut Abbas Filistin Devlet Başkanı ve Turkom Manoksiyan Filistin Ermeni Patriği teşrifleri ile 15/5/2009 tarihinde bu amfi tiyatro açılışı yapıldı”

Söz konusu fotoğrafın Kudüs’teki Ermeni Patrikhanesi caddesi ile bir ilgisinin bulunmadığı söylenebilir.

 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

 

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada Filistin halkının içinde bulunduğu vahim durumu Soykırım yıllarında Ermenilerin durumuna benzettiği Ermeni Haber Ajansı tarafından aktarılmıştı.

 

Filistin’in 1915’in 100. Yılı İçin Hatıra Soykırım Pulu Bastığını Sanan Yazarlar

Sözcü gazetesindeki 26 Nisan 2015 tarihli “Doğru mu, değil mi?” başlıklı yazısında Emin Çölaşan, gerçek olup olmadığını doğrulayamadığı pul görseli üzerine yorumlarda bulunmuştu (Halbuki, Çölaşan’ın işbu yazısı öncesinde yukarıda değinilen resmî açıklamalar basına yansımıştı):

“Birkaç gün önce bazı internet sitelerine bir Filistin pulu düştü. İnternette her türlü sahteciliği yapmak mümkün. Dolayısıyla bu pulun gerçek mi, sahte mi olduğunu bilemiyorum. Aşağıdaki bölümleri pulun GERÇEK olduğu varsayımı ile yazıyorum:

“Bizim dost ve kardeş Filistin dostluğu ve kardeşliği bir anda unutup Ermeni soykırımına yöneldi. İşte size Filistin Devleti tarafından bastırılan bir posta pulu. Pulun üzerinde Erivan’daki Ermeni soykırım anıtının fotoğrafı yer alıyor. Altındaki İngilizce yazının çevirisi aynen şöyle: ‘1915-2015 Ermeni soykırımının 100. yılı’ (100th Anniversary of the Armenian Genocide) Bu yetmemiş olmalı ki, pulun sağ yanında bir başka İngilizce ifade: ‘100 yıllık mücadele’.

***
Şimdiki bölümü ise pulun SAHTE-DÜZMECE olduğu varsayımıyla yazıyorum… Çünkü bütün araştırmalara karşın işin gerçeğini öğrenmemiz mümkün olmadı. Muhatap bulamadık! Böylesine kritik bir konuda Filistin’den herhangi bir açıklama gelmedi.”

 

filistin ermeni hatıra pulu iddiası

 

6 Yorumlar

  1. Hülagü Han Reply

    Peki madem, Doğu Türkistan meselesinde Müslüman uygurlar yerine Çin’i desteklediler mi? Desteklemediler mi? Filistin KKTC’yi tanıyor mu? Tanımıyor mu? Yoksa rum toprağı mı kabul ediliyor? Pkk terör örgütü Filistin kamplarında eyp eğitimi aldı mı? almadı mı? Yüzlerce Mehmedimizin Şehit olduğu Şerif Hüseyinin isyanında, isyan sancağı bugün ki Filistin bayrağı mı? Değil mi? Barış pınarı harekatında, Filistin neden Türkiye’yi desteklemediği belirtip sonra böyle bir şey olmadığını iddia etti? Hadi hepsini teyit edin bakalım şimdi…

    • Boş boş filistini savunuyorlar işte burada fransa’da ermeni soykırımı için ermenilerle kol kola yürüyüş yapan onlar

  2. Yoruma katılıyorum bunlara da bir açıklama (bahane) getirsinler bakalim. Tarih unutmaz ! … Türk ün Türk ten başka dostu yok. Anlayın artık geç olmadan.

    • Ulkeler listesinde olmadiginin nedeni, ulke olarak kabul edilmedikleri icindir.
      Butun dunya biliyor Filistinliler Ermenileri ve Kurdleri desteklediklerini. Bunu gizlemiyorlar. Avrupa’da olsun, baska ulkelerde olsun, ben filistinlikeri Ermeni ve Kurd bayragini sallarken gordum.
      Sordum, kendilerini onlarla kiyasliyorlar. Turkler Ermenilere ve Kurdlere yaptigi zulmu Israil Filistinlilere yapiyormus. Bundan dolayi kardes olarak sayiyorlar PKK olsun Ermeni olsun
      Azerbaycanlilar bunu bizden daha iyi biliyorlar.

      • Filistin Türkiyenin çıkarları ve menfaatleri doğrultusunda yol alır çeşitli iftiralar bunlar gibi sürekli vardır şu Türk’ün turkten başka dostu yoktur kelimesi yanlış çünkü Ermenistanin kurtuluş yıldönümlerinde azerbeycan ve Türkiye hariç çoğu türk devleti bunu kutladı. Yani burda yorumda bulunanlar kendi içimizdeki Türklere bakın sonra diğer ırklara geçersiniz. Siyonist İsrail dün azerbeycana silah sattı diye Türkler tarafindan yerlere göklere sigdirilamadi ama aynı zamanda Ermenilere silah satıyordu. Filistin kendi derdinden elalimin derdiyle uğraşacak vakti yok ayrıca biri demiş ki Kürt bayrağıyla PKK Ermeni bayrağı gördüm onlarda diye yazmış hani atıyorsun da az at be kardesim hayatında kaç defa gittin Filistin’e bilmiyorum bı kere git orda kendi bayraklarindan çok türk bayragi görürsün ve Türkleri o kadar seviyorlar ki kurtarıcılari olarak görüyorlar sallayıp atıp tutanlara itafen…

Yorumunuzu yazınız...