Ferhan Şensoy’un Yılmaz Erdoğan’a “Senden Tiyatrocu Olmaz” Dediği İddiası Şensoy ve Erdoğan Tarafından Tekzip Edilmişti

 

Ünlü tiyatrocu, oyuncu ve yazar Ferhan Şensoy’un (26 Şubat 1951 – 31 Ağustos 2021) vefatının ardından sosyal medyada tekrar dolaşıma giren bir iddiaya değineceğiz: Ferhan Şensoy’un Nöbetçi Tiyatro’da denemeye katılan Yılmaz Erdoğan’a “senden oyuncu olmaz” dediği rivayeti…

 

ferhan şensoy yılmaz erdoğan senden oyuncu olmaz

 

Kökeni 2000’li yılların başlarına dayanan bu rivayet sanılanın aksine tam olarak gerçeği yansıtmıyor.

Yılmaz Erdoğan’ın tiyatroya Ferhan Şensoy’un Nöbetçi Tiyatrosu’nda başladığı biliniyor. Ancak, bu iddia iki muhatabı tarafından da tekzip edilmişti.

Muhsin Kızılkaya, Sel Yayıncılık’tan çıkan “Yılmaz – Hakkari’den İstanbul’a Bir Şöhret Yolculuğu” adlı kitabında bu rivayete yer verilmişti.

Kızılkaya’nın aktarımı köşe yazılarının yayımlandığı Habertürk gazetesinde şöyle paylaşılmıştı:

Bir gazetede ilan görür;
‘Nöbetçi Tiyatro genç oyuncu adayları arıyor.’
Küçük Sahne’ye gitti.
Eline Ferhan Şensoy‘un ‘Afitap’ın Kocası İstanbul’ oyunundan bir bölüm tutuşturulup ‘Git bu bölüme çalış, sonra sınava gel’ dendi.

Sınav günü…
Yılmaz Erdoğan sahnede.
Ferhan Şensoy ise karşısındaki koltukların birinde.
‘Afitap’ın Kocası İstanbul’un bir bölümünü oynadı.
Daha doğrusu oynayamadı.
Ellerine, diline, bacaklarına söz geçirmek kolay mıydı?
İdölü Ferhan Şensoy karşısındaydı.
Ferhan Şensoy, sınav sonucunu hemen oracıkta açıkladı;
‘Senden tiyatrocu olmaz.’

Küçük Sahne’den çıkmış, yürüyordu.
Hayalleri ise yerlerde sürünüyordu.
Ev arkadaşı, dostu Muhsin Kızılkaya ise bu işin henüz bitmediğini söylüyordu;
‘Vedat Günyol’u tanıyorum. O da Ferhan Şensoy’u.’

Muhsin Kızılkaya ile birlikte Vedat Günyol’un evine giderler. Kızılkaya, Yılmaz Erdoğan için Ferhan Şensoy ile konuşmasını rica eder.
Vedat Günyol, torpil yapacak adam değildir.
Yılmaz Erdoğan’ın hikâyelerini okur, sonra da ona okutur.
Yılmaz Erdoğan okudukça Vedat Günyol güler, güler, güler.
Ve ardından;
‘Alo, Ferhan. Ben Vedat Günyol. Yarın sana bir delikanlı getireceğim.’

Ertesi gün, Küçük Sahne’deler.
– Seni bir yerden tanıyor muyum?
– Bir kaç gün önceki sınavda karşınızdaydım.
– Vedat Hoca sendeki cevheri görmüş, demek ki ben görememişim.

Yılmaz Erdoğan’ın Nöbetçi Tiyatro’daki kariyeri uzun soluklu olmadı.
Ferhan Şensoy ile yıldızları bir türlü barışmadı.
Belki de kendisinin ‘Senden tiyatrocu olmaz’ dediği Yılmaz Erdoğan’ı hatırını kıramayacak biri nedeniyle ekibine dahil etmiş olmanın huzursuzluğunu yaşadı.
Belki de bu yüzden Nöbetçi Tiyatro’da yazarlığını göstermesi için bir fırsat yaratılmadı.

Çok geçmeden de birçok meslektaşının orada olmak için büyük çaba gösterdiği, Ferhan Şensoy ile çalışma hayalleri kurduğu Nöbetçi Tiyatro’daki kariyerinin sonuna geldi. Oradan sadece Ferhan Şensoy’a beğendiremediği cebindeki kelimeleriyle değil, Münir Özkul’un öğüdüyle ayrıldı;
‘Sende bir şey var, bir şey olacaksın. Sana tek bir şey söyleyeceğim, sakın şımarma.’
Yılmaz Erdoğan, meslektaşlarının orada olmak için çırpındığı Nöbetçi Tiyatro’dan ayrılarak kendi adına bir devrim yaptı…

 

yılmaz erdoğan eski fotoğraf

 

Yılmaz Erdoğan’ın tiyatroya ilk başladığı yıllarla ilgili bir anısını anlatırken “Ferhan Şensoy’un tiyatrosuna gitmiştim. Sınavdan geçtim. Fakat sahneden iner inmez sonuç açıklandı: ’Senden tiyatrocu olmaz’ denildi” ifadelerini kullandığı basına yansımıştı.

Yılmaz Erdoğan’ın bu konudaki kendi anlatımı Ferhan Şensoy karşısında Küçük Sahne’de deneme oyununa çıktığında başarısız bir performans sergilediği,  Şensoy’un kendisine “senden oyuncu olmaz” tarzı bir söylemde bulunmadığı;  ancak, kendi izleniminin bu yönde olduğu şeklinde.

TV8’de yayınlanan Sedef Kabaş’ın sunduğu Sesli Düşünenler adlı programa katılan Yılmaz Erdoğan, Muhsin Kızılkaya’nın kıtabında yer verdiği anlatıda Ferhan Şensoy’un kendisine “senden bir şey olmaz” dediği iddiasını yalanlamıştı.

Programdan ilgili bölüm şu şekildeydi:

Sedef Kabaş: “Muhsin Kızılkaya’nın kitabı benim imdadıma yetişti. Ferhan Şensoy’la ilgili bir bölüm var. Siz tiyatroya Ferhan Şensoy’un Nöbetçi Tiyatrosu’nda başladınız yanılmıyorsam. Ve Şensoy’un karşısına geçtiğinizde bir deneme oyunu diyelim kendinizi ispat edeceğiniz bir oyun diyelim. Şöyle diyor kitapta ‘Küçük Sahne’de sahneye çıkartıyorlar sizi. Salonda tek bir kişi vardı. Seyirci koltuklarından birine oturmuş Ferhan Şensoy. Hayatının idolü eti ve kanıyla capcanlı karşısındaydı. Ve siz text’i oynamaya başlıyorsunuz ama çok iyi oynamadığınızı aslında elinizden ayağınızdan konuşma tarzınızdan.”

 

Yılmaz Erdoğan: “Rezil diyelim. Ben ona şey demiştim zaten. Rezil ile rüsvayı oynadım ben.” Sedef Kabaş: “Ya da oynayamadınız diyelim. ‘Sonra indi sahneden. İçinde bir umut vardı. Sınav sonucu hemen açıklandı. ‘Senden tiyatrocu olmaz’.

 

Yılmaz Erdoğan: “Yok. Muhsin orada biraz edebiyat yapmış tabi. Şimdi edebiyat yapmışı da ne kötü kullandım ben bir edebiyatçı olarak da uydurmuş demiyorum. Biraz orda öyle değil yani. Orada Nöbetçi Tiyatro sınavıydı. Kapıda vardı 300 kişi. Ben de kakış kukuş yaptım. Tamam kardeşim dedi. Ben de orada jüri konumunda olsaydım ben de aynı şeyi yapardım. Bende de hiç umut falan yoktu. O kadar başarısızdım ki kazanamayacağımı anladım zaten orada. Ama bu sınav şekli biraz beni…”

 

Sedef Kabaş: “Yalnız siz başka bir röportajınızda da şöyle demişsiniz. ‘Tavırlarından bile senden bir şey olmaz anlamını ben çıkartmıştım’.”

 

Yılmaz Erdoğan: “Yok genel olarak sorsanız sanırım şimdi de öyle düşünüyor. Bunda da bir sorun yok.”

 

 

İddia hakkında yorumu talep edilen Ferhan Şensoy da, Yılmaz Erdoğan’a hiçbir zaman “senden tiyatrocu olmaz” demediğini, Erdoğan’ın yazar Vedat Günyol’un talebiyle yanında tiyatroya başladığını söylemişti.

Sky Türk’te yayınlanan Enver Aysever’in sunduğu Aykırı Sorular adlı programda Ferhan Şensoy, Yılmaz Erdoğan’a seçmeler esnasında asla tiyatrocu olamayacağı yönünde bir söz söylemediğini şöyle aktarmıştı:

Enver Aysever: “Nöbetçi Tiyatro’nun çok verimli bir yer olduğunu biliyoruz. Nöbetçi Tiyatro’dan büyük sanatçıların çıktığını biliyoruz. Ama yine bize gelen ve sizin belki de daha önce açıkladığınız ama çok dedikodusu olduğu için benim de sormak zorunda olduğum bir şey. Hakikaten Yılmaz Erdoğan size geldi sınava girdi ve siz senden bir şey olmaz dediniz mi?”

 

Ferhan Şensoy: “Hayır bu magazin dedikodusudur. Bilmiyorum Yılmaz da bizzat söylemiş midir sanmıyorum. Çünkü konservatuvar olsun böyle bir seçmede olsun sahneye çıkar oynayacağını oynar ve teşekkür ederim denilir. Başka bir diyalog yoktur. Birden bire senden tiyatrocu olmaz gibi bir diyalog durumu yoktur. Kimse kimseye söylemez. Ayrıca ben bütün bu seçmelerin başında ben bu konuda tek seçici değilim yanılıyor olabilirim. Seçilmeyen arkadaşlardan tiyatrocu olmaz demek istemiyorum. Ben üslubuma yakın gözünde bir ışık gördüğüm orta oyuncular üslubunda şansı olacak arkadaşları eliyorum. Bu bir elemedir. Kimseye sen tiyatrocu olamazsın denilemez. Kimse kimseye demez. Böyle bir cümle sarf edilmemiştir. Ben Yılmaz’ın da böyle bir şey dediğini sanmıyorum. Bir ara bu konuyu kurcalayan basınının magazin başlığıdır sanırım.

 

Enver Aysever: “Ama sizle çalıştı sanırım. Değil mi?”

 

Ferhan Şensoy: “Hayır. Nöbetçi Tiyatro’ya torpille girdi. Kazanamadı. Vedat Günyol’un torpiliyle. Vedat Günyol ustam rica etti, arkadaş stajyer olarak senin yanında yetişsin diye girdi. Çok uzun süre de kalmadı. Ertesi yıl birkaç arkadaşı ile gitti kendisi tiyatro kurdu.”

 

Bahse konu programdan ilgili bölüm aşağıdaki bağlantı vasıtasıyla izlenebilir:

 

 

Şensoy’un bu sözlerinin ardından Yılmaz Erdoğan şu yorumda bulunmuştu:

“‘Doğru, seçmelere girdim ve çok kötüydüm. Beni seçmemekte yerden göğe haklıydı. Sonra Muhsin Kızılkaya beni Vedat Günyol’a götürdü. Günyol, yazdıklarımı okuyunca ‘Nasıl oynadığını bilmem ama yazdıkların çok iyi. Ferhan bunları görse seni kesin seçerdi’ dedi. Bu anlamda Vedat Günyol bana torpil yaptı.'”

 

 

Yorumunuzu yazınız...