Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Şükrü Saraçoğlu Tarafından Kurulduğu, Şükrü Saraçoğlu’nun Ermeni Asıllı Olduğu, Fenerbahçe Ambleminde Nemrutun Çiçeğinin ve Ermenistan Bayrağının Renklerinin Yer Aldığı İddiaları Uydurmadır

Şehir efsanesi üretmeye bayılan siyasi tarafgirlikle zihni kirlenmiş sosyal medya kullanıcılarından birinin son uydurması şu şekilde (23 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi için yarışan adaylardan biri olan Ekrem İmamoğlu’na yönelik garezinin etkisiyle “Trabzonspor yöneticisi Ekrem İmamoğlu”ndan “Şükrü Saraçoğlu”na, “Şükrü Saraçoğlu’ndan Fenerbahçe”ye savrulurken insanların gözünün içine baka baka yalan iddialarda bulunulabiliyor):

“Şükrü Saraçoğlu da Fenerbahçe kulübünü kuran Ermeni asıllı bir Akçaabatlı. FB amblemine yerleştirdiği Nemrutun çiçeğinin altına Ermenistan bayrağının renklerini ekler ve Fener Rum patrikhanesinin isteği ile başta “Fener-Rum” klübü olarak kurulur.”

Gizli Arşiv adlı Twitter profilinin Fenerbahçe’nin Şükrü Saraçoğlu tarafından kurulduğu, Şükrü Saraçoğlu’nun Ermeni asıllı olduğu, Fenerbahçe ambleminde Nemrutun çiçeğinin ve Ermenistan bayrağının renklerinin yer aldığı gibi iddialara yer verdiği tweet

 

İddiaları tek tek yanıtlayalım:

Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Şükrü Saraçoğlu Tarafından Kurulduğu İddiası: 

Fenerbahçe Spor Kulübü Şükrü Saraçoğlu tarafından değil, Nurizade Ziya Bey, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 1907 yılında kurulmuştur. Hariciye Nazırı Asım ve Server Paşa’ların torunu Londra Sefareti Başkatibi Nuri Bey’in oğlu Ziya (Songülen) Bey, Harekat Ordusu Feriki (Tümgeneral) Şevki Paşa’nın oğlu Osmanlı Bankası memurlarından Ayetullah Bey, ünlü edebiyatçı Sami Paşazade Sezai Bey’in yeğeni Enver Necip (Okaner) Bey, dönemin zenginlerinden Saint Joseph mezunu Mühendis Nurizade Ziya Bey ve Bahriye Subayı Necip Bey kulübün kurulmasına öncülük etmiştir.

Kulübün ilk kurucu üyeleri arasında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Galip Kulaksızoğlu, Hassan Sami Kocamemi, Asaf Beşpınar, Enver Yetiker, Şevkati Hulusi Bey, Fuat Hüsnü Kayacan, Hamit Hüsnü Kayacan ve Nasuhi Baydar sıralanmaktadır.

 

Fenerbahçe Ambleminde Nemrutun Çiçeğinin ve Ermenistan Bayrağının Renklerinin Yer Aldığı İddiası:

Fenerbahçe Spor Kulübü Amblemi

Fenerbahçe Spor Kulübü ilk kurulduğunda forma renkleri sarı-lacivert değil, sarı-beyazdı. Sarı beyaz olan renkler, 1909 yılı sonbaharında sarı laciverte çevrilmiştir. Fenerbahçe’nin renklerinin belirlenmesinde kuruluşunda etkin görev alan Saint Josephli öğrencilerin, bu okulun sarı lacivert renklerini benimsemesinin etkili olduğu düşünülmektedir.

Fenerbahçe ambleminin hikâyesinin Fenerbahçe Burnu’ndaki ışık saçan fenerden aldığı, forma renginin ise Fenerbahçesi’ndeki ilkbaharın sevimli müjdecisi papatyaların kıskançlık ve temizlik sembolü olan sarı ile beyazdan aldığı bilinmektedir.

Fenerbahçe’nin bugün de kullanılan amblemi 1910 yılında (futbolcu – sol açık) Topuz Hikmet tarafından çizilmiştir. Topuz Hikmet’in ifadesine göre amblemdeki unsurların anlamı şu şekildeydi:

“Fenerbahçe Spor Kulübü 1907″ yazılı beyaz yuvarlak çerçeve temizlik ve açık yüreklilik ifadesiydi. Kırmızı fon ise, safiyet ve Fenerbahçeliler arasındaki sevgi ve bağlılığı belirtirken bu arada bayrağımızı da sembolize etmekte, ortadaki sarı renk Fenerbahçe için duyulan gıpta ve kıskançlığı, kalp şeklindeki lacivert renk asaleti temsil etmekteydi. Sarı lacivert renkler içinde yükselen palamut dalı Fenerbahçelilik güç ve kudretini sembolize etmekte, yeşil renk ise yükselen bu kudret için başarının gerekli olduğunu açıklamaktaydı”

1929 yılında eski harfler yerine Latin alfabesine göre düzenlenen logo, ufak değişikliklerle günümüze kadar aynı şekli muhafaza etmiştir.

Fenerbahçe amblemi sarı-lacivert ana renkler olmak üzere toplam 5 renkten oluşurken Ermenistan bayrağında ise kırmızı, mavi ve turuncu renkler yer almaktadır. Bu renkler arasında sadece kırmızı renk Fenerbahçe ambleminde yer alsa da; renk tonu itibarıyla Fenerbahçe’nin logosunda Ermenistan bayrağındaki renklerin hiçbiri bulunmamaktadır.

Fenerbahçe ambleminde Nemrut çiçeği değil yeşil palamut dalı yer almaktadır.

 

Fenerbahçe’nin Fener-Rum Patrikhanesi’nin İsteğiyle Fener-Rum Kulübü Olarak Kurulduğu İddiası:

Fenerbahçe Futbol Kulübü’nün 1907 yılındaki kuruluş sürecinde Fener-Rum Patrikhanesi’nin esamesi dahi okunmaz ve kuruluş adı Fener-Rum şeklinde değildir. Fenerbahçe, Kadıköy’de kurulurken Fener Rum Patrikhanesi Avrupa yakasında Fatih ilçesine bağlı Haliç’teki Fener semtindeki Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’ndedir (Fenerbahçe Spor Kulübüne ait ürünlerin satışını yapan firmanın adının Fenerium olmasından hareketle “Fener+rium” şeklinde benzeşim yaparak bu iddiaların başkaları tarafından güçlendirilmeye çalışıldığı görülmüştür).

 

Şükrü Saraçoğlu’nun Akçaabatlı Olduğu İddiası:

16 yıl boyunca Fenerbahçe Spor Kulübü’nün başkanlığını yürüten ve 1998 yılında adı Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadına verilen Şükrü Saraçoğlu Akçabatlı değil İzmir Ödemiş doğumludur. Şükrü Saraçoğlu’nun ailesinin aslen Trabzon Akçaabatlı olduğu, babasınınTrabzon’un Akçaabat ilçesinden göç ederek Ödemiş’e yerleştiği bilinmektedir. Saraçoğlu’nu ailesinin Osmanlı İmparatorluğu’nda 1831’de yapılan nüfus sayımında Trabzon’a bağlı Pulathane’nin Mersin köyünde kütüğe kaydedildiği iddia edilmektedir.

 

Şükrü Saraçoğlu’nun Ermeni Asıllı Olduğu İddiası:

Şükrü Saraçoğlu’nun yayınlanan biyografilerinde, kendi sözlerinde ve yayınlarında Ermeni asıllı olduğuna dair bir iz bulunmamaktadır. Saraçoğlu’nun Ermeni asıllı olduğu iddiası ailesinin Trabzon kökenli olmasından ötürü türetilmektedir.

Yorumunuzu yazınız...