Fatih Altaylı, Asliye Ceza Mahkemelerindeki Yargılama Hakkında Yanlış Bilgiler Paylaşmış

Fatih Altaylı, 22 Haziran 2019 tarihinde Habertürk Gazetesinde yayınlanan “Suç ve Ceza” başlıklı yazısında Asliye Ceza Mahkemelerindeki yargılama süreci hakkında hatalı bilgi sunmuş okurlarına. Hataları tespit eden Ekşi Sözlük’ten adam hakli olunca dagilan beylerden biri‘nin yardımıyla aktaralım:

"İmamoğlu’nun gerçekten “İt” deyip demediğini belirleyerek bilirkişi görüşü olarak mahkemeye sunacak. Eğer demiş ise savcı mütalaasını verecek."

Hakaret suçunun yargılamasın yapıldığı Asliye Ceza Mahkemelerindeki duruşmalara 2014 yılından bu yana Cumhuriyet Savcıları katılmamakta ve mütalaa vermemektedirler.

"Mahkeme heyeti savcının mütalaasına uyarsa, onlar da bir yıldan daha düşük bir ceza veremeyecekler. "

Asliye Ceza Mahkemeleri tek hakimden oluşur, bir mahkeme heyeti bulunmaz. Mahkeme heyeti uygulaması ağır ceza mahkemelerinde olur.

Ayrıca, cumhuriyet savcısının beraat mütalaası sunması da olası.

"Sonra TCK’nın bir başka maddesi, TCK 7 devreye girecek. Sanığın durumu, daha önce sabıkası olmaması ve suça meyilli görünmemesi nedeniyle hükmün açıklanması ertelenecek."

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) uygulaması, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 7. maddesinde değil, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 231. maddesinde düzenlenmiştir. Yani, TCK’nın 7. maddesi değil CMK’nın 231. maddesi devreye girer.

 

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu

 

* Tespitleri için Ekşi Sözlük’ten adam hakli olunca dagilan beylerden biri‘ne teşekkürler…

Yorumunuzu yazınız...