UYARI: Rahatsız edici görüntüler içermektedir

 

İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Melilla’da  24 Haziran sabahı sınırı geçmeye çalışan çoğu Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen yaklaşık 2 bin göçmenin tel örgülere akın etmesiyle yaşanan izdiham büyük bir faciayla sonuçlandı.

Melilla kentine girmeye çalışırken yaşanan izdihamda oluşan insanlık dışı görüntülerde bazıları ezilerek, bazıları ise tel örgüden düşerek hayatını kaybeden göçmenler görülmekteydi.

 

 

Onlarca Afrikalı göçmenin yerde sıkışık vaziyette kanlar içinde yattığı, birçoğunun hareketsiz olduğu görüntüler büyük tepki çekmişti.

 

 

Sosyal medyada “Melilla katliamı” olarak nitelenen söz konusu faciada İspanyol polisinin Kuzey Afrikalı göçmenleri ateş açarak öldürdüğü, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in de öldürülen göçmenler için İspanyol polisine teşekkür ettiği ileri sürülmüştü.

 

Türkiye Gazetesi:

 

“Avrupa’nın göbeğinde katliam: İspanyol polisi 37 göçmeni kurşuna dizdi”

 

Ajans Muhbir:

 

“İspanya’da kaçak yollardan ülkeye girmeye çalışan ve polis tarafından üzerlerine kurşun yağdırılan yüzlerce Afrikalı sığınmacı hayatını kaybetti.

 

Konuyla ilgili konuşan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Melilla’ya girmeye çalışırken öldürülen sığınmacılar için İspanyol polisine teşekkür etti.

 

Dünyadaki tüm sığınmacıları Türkiye’ye itelemek isteyen DW haberi görmezden gelirken, ‘Uluslarası hukuk muhafızı’ DEVA Partisi’nden de herhangi bir açıklama gelmedi.”

 

ispanya fas gocmen

 

Aktarımın aksine olay İspanya’da değil, İspanya’nın Kuzey Afrika’daki anklav toprağı Melilla sınırındaki Fas’a ait Nador’daki Barrio Chino sınır bölgesinde gerçekleşmişti. Elim hadise, göçmenler Fas’tan İspanya tarafına geçmeye çalışırken meydana gelmişti. Yaşamını yitirenlerin vefat sebebi İspanyol güvenlik güçlerinin ateş açması değil, demir tel örgüyü kestikten sonra sınır kontrol bölgesine girmeyi başaran göçmenlere Fas güvenlik güçlerinin kıskaç hareketiyle müdahalesi anında yaşanan izdiham.

Fas hükümeti 18 göçmenin öldüğünü, aralarında Fas polisinin de olduğu 100’den fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. Düzensiz göçmenlerden 133’ünün Melilla’ya geçtiği, İspanya tarafında da yaralılar olduğu açıklanmıştı.

İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras ise sınırdaki dikenli tel örgülerden atlayıp İspanya tarafına geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin akını sırasında Fas tarafında ölenlerden sayısının en az 37 olduğunu, halen ağır yaralılar bulunduğunu, ölü sayısının daha da artabileceğini duyurmuştu.

Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH) ise yerde alt alta üst üste hareketsiz yatan göçmenlerin görüntülerini paylaşarak “Orada saatlerce yardımsız bırakıldılar, bu da ölümlerin sayısını artırdı” ifadelerini kullanmıştı.

Bölgede yaşanan göç krizini “görmezden gelmekle” suçlanan İspanya Başbakanı ve İspanya Sosyalist İşçi Partisi Başkanı Pedro Sanchez, göçmen akınını “insan ticareti yapan mafyanın organize ettiği şiddetli bir saldırı” olarak nitelediği konuşmasında İspanyol polisine değil Fas hükümetine ve güvenlik güçlerine teşekkür etmişti.

Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında İspanyol Başbakanın kullandığı ifade Türkçemize şu şekilde çevrilmişti:

“İspanyol hükümeti adına, Fas hükümeti ile yaptığımız ve en iyi ilişkilere ve yakın iş birliğine duyulan ihtiyacı gösteren olağanüstü iş birliğine teşekkür etmek isterim. Maalesef bugün Melilla kentinde yaşananlarda da gördüğümüz gibi düzensiz göçe karşı mücadelede içişlerinin yakın iş birliğine ihtiyaç olduğu görülmüştür.”

 

Kapak fotoğrafı: Javier Bernardo/AP

1 Yorum

  1. Ford ve Standart Oil gelecek Ankaralı bir Anadolu ailesine Türkiye mümessiliğini verecek heeeee? Biz de yedik! Hadi len şerefsiz Koç ailesi süzme yahudidir !!!

Yorumunuzu yazınız...