İspanya’da Madrid Üniversitesinde Görev Yaptığını ve Ermeni Kökenli Psikoloji Profesörü Olduğunu Öne Süren Ahcik Arat Adlı Sahte Profil

 

Bugünkü konumuz, aylar önce ifşa ettiğimiz hâlde hâlâ gerçek sanılan bir Twitter profil.

İspanya’da bir üniversiteden Ermeni kökenli psikoloji profesörü kisvesiyle “Ahcik Arat” (@AhcikAratyan – Twitter ID: 1315233278006304768) adlı profil, oluşturulmasının 1 gün akabinde yoğun etkileşim almaya başlamıştı.

 

ahcik arat profil

 

Anılan sahte profilin sosyal medyada kayda değer etkileşim alan paylaşımlarından bazıları şu şekilde:

 

“Bazı İspanyollar bana; “Türkiye’de ırkçılığa maruz kaldığın için mi buraya geldin?” soruyor… Ben de onlara; “Hayır, bilakis yetim bir Ermeni çocuğu okutup profesör yapan Türk Halkı’nın insanlığını temsil etmek için geldim!” diyorum!”

 

ahcik arat tweet

 

“Bir #Ermeni bilim insanı olarak #Ermenistan ve #Rusya’ya açık çağrı yapıyorum! Bu savaşı durdurun! #Azerbaycan’ın topraklarından çekilin! Kardeş halklar birbirini öldürüyor… Bu savaşın tek kazananı silah ve kan tüccarı emperyalistlerdir!”

 

ermeni bilim insanı

 

Sosyal medyada hakkında oluşan algıya karşın, Ahcik Arat sahte bir hesaptı. Bu şekilde bir akademisyen gerçekte yok.

İspanyollara “Hayır, bilakis yetim bir Ermeni çocuğu okutup profesör yapan Türk Halkının insanlığını temsil etmek için geldim!” dediğini iddia eden profilin varlığını ispat edecek tek bir bulgu dahi mevcut değil…

 

ahcik arat arama

 

İddia edilenin aksine, Complutense University of Madrid Psikoloji Bölümü’nün akademik kadrosu ya da internet sitesinin tamamı incelendiğinde Ahcik Arat adlı bir akademisyenin varlığına rastlanamıyor (Sosyal medya hesaplarımız üzerinde ifşa etmemizin ardından çalıştığı üniversite ismini değiştirdiği Madrid Üniversitesi için de aynı tespitler söz konusu).

İlaveten, akademisyen olduğunu iddia eden Ahcik Arat’ın herhangi bir akademik yayını da bulunamıyor.

Üzerinde (özellikle dudak bölümünde) anomaliler dikkat çeken fotoğrafın arama motorlarında izi görülemiyor. Fotoğrafın yapay zekâ yardımıyla oluşturulmuş olması muhtemel.

 

ahcik arat resim

 

Tüm bu bulgular, Ahcik Arat’ın toplumun hassasiyetlerinden faydalanarak, takipçi kazanmak adına oluşturulan sahte bir hesap olduğu anlaşılıyor.

Ahcik Arat kod profille sık etkileşime geçen diğer hesaplara göz atıldığında, benzer şekilde oluşturulan ve gerçek bir kişiye ait olmadığı anlaşılan profiller de dikkat çekiyor.

Örneğin, Beran Taylan isimli profil için de “Genetik Mühendisi” unvanını lâyık görmüşler…

 

beren taylan

 

Prof. Dr. unvanlı bu sahte profili gerçek kişi sanan köşe yazarları da mevcut…

Örneğin, Egetelgraf.com’daki “Ermeni Profesörden Ermenistan’a Kapak” başlıklı 16 Ekim 2020 tarihli yazısıyla Yunus Karakaya…

"Tüm Türkiye olarak Azerbaycan’ın yanında yer alırken ne yazık ki içimizdeki Ermeniler’den bazıları da içlerindeki kini kusuyor. Ancak hem içimizdeki hain Ermeniler’e, hem de Karabağ’ı işgal eden Ermeniler’e, yine bir Ermeni Profesör gerekli cevabı verdi.
Prof. Dr. Ahcik Arat, sosyal medyada Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Rusya’ya seslenen Prof. Dr. Arat, ”Bir Ermeni bilim insanı olarak Ermenistan ve Rusya’ya açık çağrı yapıyorum! Bu savaşı durdurun! Azerbaycan’ın topraklarından çekilin! “çağrısında bulundu.
Prof. Arat’ın dikkat çeken diğer paylaşımı ise şu şekilde;
“Bazı İspanyollar bana; “Türkiye’de ırkçılığa maruz kaldığın için mi buraya geldin?” soruyor… Ben de onlara; “Hayır, bilakis yetim bir Ermeni çocuğu okutup profesör yapan Türk Halkı’nın insanlığını temsil etmek için geldim!” diyorum!
Prof. Arat’ın FETÖ’cülere de ağzının payını vermiş. Arat, kendisine sosyal meyda üzerinden saldıran FETÖ’cülere böyle cevap vermiş"

 

ermeni profesorden ermenistana kapak

 

Sahte profillerin ve yapay zeka ile oluşturulan resimlerin nasıl tespit edilebileceğine değindiğimiz yazılarımıza göz atabilirsiniz…

 

Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan Profil Resimleri Nasıl Ayırt Edilir?

 

Sahte ve Bot Profiller Nasıl Tespit Edilebilir?

 

Yorumunuzu yazınız...