Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan’ın vefatı nedeniyle 17 Mayıs 2022 günü BAE’ye taziye ziyaretinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başsağlığı dileklerini BAE’nin yeni Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan’a ilettiği ikili görüşmede salonda BAE bayrağının yanında Türkiye Cumhuriyeti bayrağının yer almaması kamuoyunda eleştiri konusu olmuştu. Ancak bu eleştiriler, resmî olmayan taziye ziyaretinde uygulanan protokol kurallarını göz ardı etmiş.

 

erdogan bae bayrak

 

Türker Ertürk‘ün paylaşımı ile örnekleyelim:

 

“Suudi Arabistan’ın İsrail’e verdiği değer ülkemize verdiği değerin kat ve kat üstündedir. Ülkemizi değersizleştiren ise iktidardır.”

 

turker erturk bayrak

 

Paylaşımda aslında 3 hata mevcut: (i) Suudi Arabistan bayrağı ile Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı karıştırılmış. (ii) İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un BAE ziyaretinden fotoğraf güncel değil, 2022 yılı Ocak ayından. (iii) bayrak protokolü anlaşılamamış.

Protokol kurallarında, taziye maksatlı resmî olmayan ziyaretlerde misafir ülkenin ulusal bayrağına yer verme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bu tip gayrı resmî taziye ziyaretlerinde bayrak protokolü, ilgili ülkenin daveti üzerine devlet başkanları tarafından yapılan resmî ziyaretlerle aynı değildir. İkili görüşmeye önem verilen bu tip ziyaretlerde tören mangası ile karşılama, resmî resepsiyon verilmesi gibi usullere yer verilmez.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne devlet başkanlarının vefatının akabinde yabancı ülke temsilcileri tarafından ardı sıra yapılan taziye ziyaretlerinde misafir ülkelerin bayraklarına yer verilmemişti.

Bu durum Türkiye’ye özgü bir durum değildi. ABD, Suudi Arabistan, Fransa ve İngiltere gibi diğer ülkelerin üst düzey temsilcilerinin de BAE’nin yeni Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile ikili görüşmelerinde ulusal bayrakları salonda yer almadı.

 

 

kamala harris muhammed bin zayed
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris başkanlığındaki heyetin BAE ziyareti

 

muhammed bin salman muhammed bin zayed
Suudi Arabistan’ın veliaht Prensi Muhammed Bin Salman başkanlığındaki heyetin BAE ziyareti

 

emmanuel macron muhammed bin zayed
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un BAE’nin yeni Devlet Başkanı Al Nahyan’a taziye ziyareti

 

boris johnson muhammed bin zayed
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın BAE’ye taziye ziyareti

 

İLAVE:

Benzer şekilde, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinde Türk bayrağı bulunmaması sosyal medyada eleştirilmişti. Ancak, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın bakan düzeyinde kabullerinde makamında konuk temsilcinin ulusal bayrağının büyük versiyonuna yer vermeme teamülünü izlediği görülüyor. ABD, İngiltere ve Ürdün dışişleri bakanları ile ikili görüşmelerinden kareler örnek olarak şöyle sunulabilir:

 

mahmud abbas mevlut cavusoglu

mahmud abbas anthony blinken

mahmud abbas ingiltere disisleri bakani

mahmud abbas urdun disisleri bakani

 

İLAVE 2:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18-19 Temmuz 2022’de İran’a yaptığı ziyaret kapsamında İran Cumhurbaşkanı Reisi’yle birlikte İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i ziyaretinde bayrağımızın yer almaması eleştirilmişti. İranlılar, dinî kimliğinden meşruiyetini alan “rehberlik” makamını Cumhurbaşkanı pozisyonundan da üstte tutmaktadır. Bu nedenle, dinî liderin ağırladığı devlet başkanları (denk görülmediği için) alışılagelmiş diplomatik prosedürlere tabî tutulmaz. İran’ın ruhanî liderinin ağırlamalarında protokolde sadece İran bayrağı kullanılmaktadır. Yabancı devlet başkanlarının ziyaretlerinde İranlı Cumhurbaşkanıyla birlikte İran’ın ruhanî liderinin karşısında aynı nizamda yer aldığı görülebiliyor.

 

erdogan hamaney

 

erdogan iran hamaney

 

putin hamaney
Vladimir Putin’in Hamaney’i ziyareti

 

esed hamaney
Beşşar Esed’in Hamaney’i ziyareti

 

Yorumunuzu yazınız...