Eminönü’nde Yüzlerce Suriye Vatandaşının Denize Atlama Yarışması Düzenlediği Anı Yansıttığı İddiasıyla Paylaşılan Video Güncel Değil, Arka Planına Farklı Bir Kayıttan Alınan Ses Eklenmiş, Videodaki Kişilerin Tamamının Suriye Kökenli Olduğuna Yönelik Bulgu Bulunmuyor

 

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan karantina önlemler sürdürülürken 25 Şubat 2020 günü akşamı sosyal medyaya yansıyan bir video kayıt büyük tepki çekmişti.

Salgına karşı alınan tedbirlere rağmen Galata Köprüsü’nün Eminönü ayağında toplanan kalabalığın izlediği denize atlama yarışması Suriyeli sığınmacılarla ilişkilendirilerek paylaşılmıştı.

Bahsi geçen video kayıt şu şekildeydi:

 

 

İddianın kaynağı Politic Turk adlı hesap, “İstanbul Eminönü’nde toplanan yüzlerce Suriye’linin denize atlama yarışması düzenlediği görüntüler ortaya çıktı” notunu ve ilgili videoyu içeren paylaşımını, yayıldıktan sonra silmişti. Benzer şekilde, videonun yaygınlık kazanmasına sebep olan Pusholder da paylaşımını bir düzeltme geçmeksizin silmişti.

 

suriyelilerin eminönü denize atlama yarışması

 

galata köprüsü denize atlama yarışması

 

TV100, “İstanbul Eminönü’nde çekilen görüntülerde, Suriyeli sığınmacılar kendi aralarında eğlence düzenledi. Köprü üzerinden denize atlayan sığınmacılara çevrede toplanan binlerce Suriyeli alkışlarla destek verdi.” notuyla “Suriyeliler Eminönü’nde denize atlama yarışması düzenledi” başlığıyla Youtube kanalında bu videoyu şöyle paylaşmıştı:

 

 

galata denize atlama yarışması

 

Sanılanın aksine, Eminönü’nde gerçekleşen denize atlama yarışmasına ait kayıt güncel değil. Ve, video arka fonuna farklı bir kayıttan alınan ses eklenmiş.

Video kayda eklenen sesin şu kayıttan alındığı anlaşılıyor:

 

 

Kitlenin tamamen Suriyeli mültecilerden oluştuğuna yönelik bir bulgu yok.

Galata Köprüsü çevresinden farklı açılardan aynı ana ait videolar mevcut:

 

Görüntülerin güncel değil geçtiğimiz yazdan olduğunu belirten sosyal medya kullanıcıları bahse konu videoyu zenofobik dürtüleri tetiklemek için kullanan haber profillerinin paylaşımına tepki göstermişti.

 

eminönü denize atlama video açıklama

 

Özlem Doğan, 2 Ağustos 2020 tarihinde sosyal medyada paylaştığı video ile ilgili şu paylaşımı yapmıştı:

“O gün bende oradaydım, geçerken rastladım ve hatta görüntü çekip paylaştım. Videodan da anlaşılacağı üzere ne Beşşar Esed’le alakalı bir müzik çalıyordu ne de ben Suriyeliyim; yani denk gelen izliyordu. Bu tür paylaşımları çıkaranların ne tür kötü niyetler taşıdığını biliyoruz.”

 

eminönü denize atlama video açıklama

 

eminönü denize atlama video açıklama

 

Videodaki maskeli kişilerin varlığı kaydın geçtiğimiz yazdan olduğu hususunu güçlendiriyor.

İLAVE: Fatih Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada “… yapılan incelemede yayınlanan görüntülerin geçmiş tarihli olduğu, bugüne ait bir görüntüymüş gibi lanse edildiği anlaşılmıştır…” ifadelerine yer verilmiş.

 

galata köprüsünden denize atlama açıklama

 

Yorumunuzu yazınız...