Albert Einstein’ın 1921 Nobel Fizik Ödülü’nü İzafiyet (Görelilik) Kuramı İle Aldığı İddiası Doğru Değil

Albert Einstein 1921 Nobel Fizik Ödülü’nü “İzafiyet /Görelilik Kuramı” ile değil “Fotoelektrik Etkisi” üzerindeki çalışmasıyla almıştır.

Yanlış İddia

 

Dünyanın en ünlü bilim insanlarından biri olan Albert Einstein’ın (1879-1955) (Türkçe okunuşuyla Aynştayn) Nobel Fizik Ödülü’nü “Özel” ve “Genel” Görelilik Kuramları üzerindeki çalışmasıyla aldığı sanılır. Ancak Einstein, görelilik kuramıyla Nobel Ödülü’ne aday gösterilmesine rağmen Nobel’i “fotoelektrik etki ve kuramsal fizik” üzerine yaptığı çalışmaları ile 1921 yılında almıştır.

Einstein’a 1887 yılında Heinrich Hertz tarafından ilk kez gözlemlenen fotoelektrik etkisine dair Max Planck’in teorilerini genişlettiği yorumuyla 1921 Nobel Fizik Ödülü verilmiştir. Ödül motivasyonu olarak Nobel Vakfı tarafından “teorik fiziğe olan katkıları ve özellikle fotoelektrik etkisi kanunu buluşu” gösterilmiştir. 1920’li yıllarda görelilik kuramı hâlâ tartışılmaya ve bilimsel olarak genel şeklinde kabul edilebilir hâle gelmediği için Nobel Ödülü’nü bu kuramla alamamış, “fotoelektrik etkisi”ni keşfettiği için almıştır.

 

einstein nobel açıklaması

 

1921 Nobel Fizik ödülünü Albert Einstein 1922 yılında almıştır. Bu gecikmede Nobel Vakfı tüzüğündeki bir detay etkili olmuştur. 1921’deki seçim sürecinde, Nobel Fizik Komitesi, yıl içindeki hiçbir adayın Alfred Nobel’in istediği gibi belirtilen kriterleri yerine getirmediğine karar vermiştir. Bu nedenle Nobel Vakfı’nın tüzüğüne göre Nobel Ödülü Albert Einstein’a 1921 yerine 1 yıl sonra 1922 yılında verilmiştir.

 

Milliyet Gazetesi’nin 2 Aralık 1990 tarihli Einstein’ın Nobel Ödülü’nü İzafiyet Teorisi İle Aldığını İddia Eden Küpürü

 

einstein izafiyet nobel

 

Einstein’ın İzafiyet Teorisi İle Nobel’i Aldığını Sanan Yazarlar

Miliyet Gazetesi‘ndeki “Einstein’dan Berlin’e…” başlıklı 27 Aralık 1999 tarihli yazısıyla Yasemin Çongar:

"(..) özetle "Evrende ışığın hızından başka sabit yoktur" diyen Einstein'ın "İzafiyet (Relativity / Görelilik) Teorisi", kendisine 1921'de Nobel Ödülü getirdi."

Ekonomidoktorunuz.com‘daki “Hayallerini yorganından sonsuzluğa taşı!” başlıklı 22 Şubat 2019 tarihli yazısıyla Gülay Savaş:

"Albert Einstein, Özel ve Genel Görelilik kuramı ve Kuantum Fiziğinin keşfi ile 1921’de Nobel Fizik Ödülünü alabilir miydi?"

 

Nobel Prize

 

nobel ödülü einstein

 

* Tespiti için Emin Çapa‘ya teşekkürlerimizle…

 

Yorumunuzu yazınız...