Dünyada Çekilmiş İlk Anne ve Bebek MR Görüntüsü Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görselin Üzerinde Oynanmış, Siyah Beyaz Orijinali Üzerinde Renklendirme Yapılmış, Renkli Alanlar Bir Kimyasal Reaksiyonu İşaret Etmiyor

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada anne ve bebeğe ait bir manyetik rezonans (MR) görüntülemesinin dünyada türünün ilk örneği olduğu ve görseldeki renkli alanların kimyasal tetiklenmeyi işaret ettiği iddiasıyla paylaşıldığına şahit olduk.

Bahse konu paylaşımlardan bazıları şöyleydi:

“Annenin, 2 aylık bebeğini öperken yapılan beynin işlevsel bölgelerinin MR görüntüleri Annedeki aktif alanları görüyorsunuz, bebektekileri de görüyor musunuz? Beynin yaratılıp kullanılan her bağlantısallığı, sonraki kullanımı kolaylaştırır (Nörobilimci Rebecca Saxe ve bebeği)”

 

bebek anne mr fotoğrafı
Dünyada çekilmiş ilk anne-çocuk MR fotoğrafı olduğu iddiasıyla ilgili görseli paylaşan tweet

 

“Bu fotoğraf MIT’den @rebecca_saxe ve oğlunun İşlevsel Beyin MR görüntüsü. Bir anne ile bebeğinin beraber çekilen ilk beyin işlevsel Emar’ı olmasının yanında, bu kare yer yüzündeki yegane gerçek aşk olan anne ile bebeğinin arasındaki aşkın beyindeki nörokimyasal izi. #AnnelerGünü”

 

“Dünyada ilk çekilmiş Anne-bebek MR görüntüsü. Nörobilimci Rebecca Sax 2 aylık oğlunu öpüyor. Annenin teması bebeğin beyninde kimyasal reaksiyonu tetikliyor ve oksitosin hormonu üretiyor. Bu bağlanma ve sevgi hormonu, daha çok temas, daha çok sevgi, aşk kurtaracak insanlığı”

 

anne ve bebek mr fotoğrafı
Dünyada çekilmiş ilk anne-bebek MR fotoğrafı olduğu iddiasıyla ilgili görseli paylaşan tweet

 

Yapılan birçok paylaşımda hem kadının hem de bebeğin beynindeki ilgili bölgelerde görülen kırmızı ve turuncu lekelerin bir “kimyasal reaksiyon” , özellikle “aşk hormonu” ya da “oksitosin patlaması”nı gösterdiği iddia edilmişti.

Ancak, dünyada çekilmiş ilk anne ve bebek MR görüntüsü olduğu iddiasıyla paylaşılan görselin üzerinde oynanmış, siyah beyaz orijinali üzerinde renklendirme yapılmış ve renkli alanlar iddia edildiği gibi kimyasal reaksiyonu işaret etmiyor.

Bahse konu görselin kaynağı” Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) nörobilimci Rebecca Saxe’nin 2015 yılı Aralık ayında Smithsonian Dergisi’nde yayınlanan “Bir Anne ve Çocuğun Bu MR’ını Neden Yakaladım?” (“Why I Captured This MRI of a Mother and Child“) başlıklı yazısıdır. Saxe’ın bu bilimsel çalışması 2017 yılı Ocak ayında Nature dergisinde yayınlanmıştı.

 

anne çocuk mr fotoğrafı
Rebecca Saxe’nin 2015 yılı Aralık ayında Smithsonian Dergisi’nde yayınlanan yazısından bir bölüm

 

Yayımlanan orijinal fotoğrafta görülebileceği üzere, paylaşılan görseldeki kırmızı / sarı / turuncu renklendirmeler sonradan kimliği belirlenemeyen kişilerce gerçekleştirilmiştir.

 

 

Nörobilimci Rebecca Saxe makalesinde MIT’deki laboratuvarında “çocukların beynindeki kan akışını gözlemlemek” ve “beyin aktivitelerini” görmek için MR kullandıklarını belirterek “Ancak bu özel MR, aslında bilim tarafından bile teşhis amaçlı yapılmadı. Hiç kimse, bildiğim kadarıyla, bir anne ve çocuğunun MR’ına sahip olmamıştı. Bunu yaptık çünkü görmek istedik” ifadelerini kullandı.

Rebecca Saxe 12 Eylül 2019 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kırmızı, sarı ve turuncu alanların bir öpücüğün yol açtığı reaksiyonlarla ilgisinin bulunmadığını, insanların yüzlerini görüntülerken beyinde aktif alanları gösterdiğini belirtmişti.

 

 

Paylaşım silsilesinde Rebecca Saxe, görselin iddia edildiği gibi mutluluk, oksitosin, hormonlar, öpücükler veya emzirme ile bir ilgisinin bulunmadığını şu sözlerle aktarmış:

“In answer to all the controversies and tweeting this weekend: The activations are real fMRI results, of hemodynamic responses while looking at a movies of faces, compared to movies of scenes. They really are from that baby. They have nothing to do with oxytocin, hormones, kissing, or breastfeeding.”

 

“Bu hafta sonu yaşanan tüm tartışmalara yanıt olarak: aktivasyonlar, yatay manyetik kayıtlara kıyasla yüz kayıtlarına bakarken fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemenin, hemodinamik yanıtların gerçek sonuçlarıdır. Görseller gerçekten o bebekten. Oksitosin, hormonlar, öpücükler veya emzirme ile hiçbir ilgisi yok”

 

Bahse konu fotoğrafın bebek yerine köpek yerleştirilerek, bir kadının köpeğini öperkenki beyninde meydana gelen değişimleri gösterdiği iddiasıyla manipüle edilerek paylaşıldığı da vakidir.

 

anne bebek mr goruntusu

 

Yorumunuzu yazınız...