Dağ Olmayan Yere Yapıldığı Sanılan Tünel, Sabiha Gökçen Havalimanı – Pendik Bağlantı Yolu Yer Altına Alınarak Üzerinden İkinci Pistin Geçirilmesi İçin İnşa Edilmiş

Yanlış İddia

 

“Dağ olmayan yere yapılan tünel” vurgusuyla sosyal medyada sıkça paylaşılan görsellerin arka planını aktarmaya çalışalım istedik…

 

sabiha gökçen pendik bağlantı yolu tünel

 

dağsız tünel

 

sabiha gökçen tüneller

 

dağı olmayan tünel

 

Sabiha Gökçen Havalimanı yolunda dağ olmadığı halde tünel yapıldığı iddiasının 2016 yılından bu yana sosyal medyada yaygın şekilde paylaşıldığına şahit oluyoruz (“Dağdan geçmeyen tünel” olduğu iddiasıyla bahse konu görselleri Konya Ovası’nda inşa edildiği de ileri sürülmüştü).

Dağ olmayan yol için tünel yapıldığı iddiasıyla eleştirel tonla mezkûr görselleri kullanan paylaşımlardan bazı örnekler şöyle sunulabilir:

 

dağ olmayan yere tünel

 

tünelin dağı yok

 

dağdan geçmeyen tünel

 

“Dağsız yere tünel” iddiası son günlerde Levent Üzümcü’nün sosyal medya hesabından paylaştığı bir video kayıtta Sabiha Gökçen Havalimanı’na giderken açık havaya tünel yapıldığını ileri sürmesiyle tekrar gündeme geldi.

Üzümcü’nün bahse konu kayıtta kullandığı ifadeler şu şekildeydi:

“Evet arkadaşlar size bunu göstermek istiyorum. Çünkü bu görmüş olduğunuz tünel Türk mühendisliğinin en çarpıcı örneklerinden biri. Sabiha Gökçen Havaalanına giderken bu… Görmüş olduğunuz açık havaya kurulan tünelin bir tarafı çalışmıyor mühendislik harikası olduğu için tabii hız sınırına uyuyoruz 4 şeritli tünelde gördüğünüz gibi sadece 2 şerit kullanılabiliyor yandaki tünel de boş.

Dünyada ilk ve tek açık havaya yapılmış olan herhangi bir dağ oyulmadan yapılmış ilk tünel bu. Bu tünelimizin görüldüğü gibi sağdaki parçası kullanılamıyor. Neden kullanılamıyor? Çünkü bunu açık havaya yaptılar muhtemelen üzerindeki ağırlığı taşıyamadı ya da bi çatlak oldu. Evet ama içerse şahane hız sınırımız var uymazsanız cezası var. Öyle bir şey. Neyse ben bunu sizinle paylaşmak istedim bu tarihe kalsın diye bir yerlere kaydedeceğim bunu siz de görün bilin diye paylaştım. Sabiha Gökçen’in düz yola kurulmuş tünellerinden geçtik biraz önce. Tabii ki çok gerekli olabilir önemli de bir şey olduğunu düşünüyorum. Fakat asıl önemli olan şey biz bu tünelleri kullanabilir muyuz? Uçak inecek bunların üstüne acaba olabilecek mi? Bilemiyorum çok ilginç. Şimdi o tüneller arkamızda kaldı hani olur ya Türkiye’nin dünyanın başka yerlerinden yaşıyorsunuzdur bu muhteşem tünelleri göremiyorsunuzdur bunları size göstermek istedim”

 

Üzümcü, sosyal medya hesabından yayınladığı bir diğer videoda, tünellerin üzerine bindirilen yükü taşıyamaz hâlde olduğunu öne sürmüştü:

“Ben şunu söylemek istiyorum. O tünellerin açık havaya yapılmasının elbet bir nedeni vardır. Fakat biz kendi teknolojimizle yapmış olduğumuz bu tünellerin üzerine koyduğumuz ağırlığı taşıyamaz halde yaptığımızı unutmayalım istiyorum. Çünkü o tünellerden birini kullanamıyoruz. O da henüz üzerindeki toprak olan ağırlığı kaldıramamasından kaynaklıdır. Bütün çomar arkadaşlara en içten duygularımla bunu iletmek isterim.”

 

 

Dağ olmayan yere tünel yapıldığı doğru. Ancak, söz konusu tünelin yapılma sebebi, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın artan yolcu sayısı nedeniyle yetersiz kalan pistine ek olarak inşa edilmekte olan ikinci pistle ilgili. “Dağsız tünel” notuyla paylaşılan görsellerdeki tüneller aslında Sabiha Gökçen Havalimanı – Pendik bağlantı yolunu yer altına almak için inşa edilmiş. Tünelin üstüne havalimanı pisti inşa edilmesi planlanmıştı.

 

dağsız tünel proje

 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın büyütülmesi için “Sabiha Gökçen Havalimanı 2 Pist ve Mütemmimleri II Etap İşleri (Yeni Pist, Apron, Taksiyolları Yapımı İle Mevcut Pistin Yenilenmesi ve Üstyapı Grubu İşler) Yapımı İşi ihalesi” 7 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilmişti.

 

sabiha gökçen ikinci pisti planı

 

Yeni pist, apron, taksi yolları yapımı ile mevcut pistin yenilenmesi ve üstyapı grubu işlerden oluşan proje kapsamında; toplam 2.703 m uzunluğunda 2 tünel, toplam 13.300m² alana sahip teknik ve hizmet binaları ve kontrol kulesinin inşası planlanmıştı.

 

sabiha gökçen pist mütemmimleri
Kaynak: Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) 2017 Faaliyet Raporu

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın artan yolcu sayısı nedeniyle yetersiz kalan pistine ek olarak ikinci pistin inşasında bağlantı yolu olarak kullanılmak üzere tünellerin inşası da planlanmıştı.

 

sabiha gökçen tünel plan

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pist ÇED Raporu‘nda bahse konu tüneller hakkında şu detaylar sunulmuştu (2013. Sf: 59-62):

E 5-TEM Otoyol Bağlantısı Yol Tüneli:

 

Mevcut E-5 TEM Otoyol bağlantı yolu halihazırda yaklaşık KB-KD yönünde yüzey seviyesinden ilerler. SGIA ikinci pistine ilişkin planlanan setin yapımı, bu yolun setin altındaki bir tünele gömülmesini zorunlu kılacaktır. Halihazırda yol her bir yöne ilerleyen üç trafik şeridine sahiptir. Yapılması planlanan tünelin uzunluğu 855 metredir.

 

İç kaplama, Yol Tünel Emniyeti (EC54/2007) doğrultusunda ve yol tasarımına ilişkin en iyi uluslararası uygulamayı temsilen, aşağıdaki gereklilikler dikkate alınarak tespit edilmiştir:

  • 3 şerit, 3,5m genişlik ve 4,9m net yükseklik
  • Acil durak yeri, 3,0m genişlik ve 4,6m net yükseklik
  • Tam boy yürüyüş yolu, 1,2m genişlik
  • 0,5m geniş paylar
  • Tünel boyutu, en fazla %2,5 oranında enine eğime izin verir.

 

İç kaplama gerekliliklerinin yanı sıra tünelin en kesiti ile kaplamanın geometrisi yapısal verimlilik ile tespit edilir. Delinmiş bir tünel durumunda, hafriyat maliyetlerine karşı dengelenmelidir ancak bu durumda daha büyük boşluk daha az dolguya ihtiyaç duyar. Bu yüzden, tünel en kesiti, betonarme kalınlığını ve takviye ihtiyaçlarını en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır.

 

sabiha gökçen ikinci pist tünel
Görsel: Duvar

 

İkinci pistin yapılacağı alana öncelikle pist altında kalacak tünellerin ve bağlantı yolunun inşa edilmesi bu yanlış algıya yol açmış görünüyor…

İşbu yazı tarihi itibarıyla bahse konu tünellerin son hâli şu şekilde görüntülenmişti:

 

sabiha gökçen tünel
Görsel: İHA

 

sabiha gökçen havalimanı pendik tünel
Görsel: İHA

 

14 ayda bitirilmesi taahhüt edilmesine rağmen ikinci pist ikinci etap inşaatının tamamlanmasında yaşanan gecikme eleştirilmişti.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pistinin altından çevre yolu geçişini sağlayan iki tünelde çatlak oluştuğu iddiası 2020 yılında basına yansımıştı.

Doğruluğu Ne? ve Teyit.org da daha önce bu “dağsız tünel” iddiasının doğruluk payının bulunmadığını aktarmıştı.

 

Yorumunuzu yazınız...