Coca-Cola’nın Tersten Okunuşunun “Muhammed’e Hayır, Mekke’ye Hayır” ya da “Allah Yok Din Yalan” Anlamına Geldiği İddiası Doğru Değil

Ünlü içecek markası Coca-Cola’nın logosunun tersten okunduğunda “Muhammed yok, Mekke yok” ya da “Allah yok din yalan” anlamına geldiği iddiası gerçek dışı. Coca-Cola’nın tersten yazılışı herhangi bir anlam taşımıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu, (taraflarından talep edilen görüşe istinaden) Coca-Cola logosunun tersinden yazılışının Arapça yazıyla ilişkilendirilemediğini, dolayısıyla logonun tersten yazılışının herhangi bir anlam ifade etmediğini belirtmektedir.

Yanlış İddia

 

Coca Cola’nın isminin tersten yazılışının “Muhammed’e hayır, Mekke’ye hayır” ya da “Allah yok, din yalan” anlamını taşıdığı iddiasını duymayan kalmamıştır herhalde (Pepsi’nin adının “Güçlü İsrail İçin Tüm Meteliğini Öde” anlamına gelen “Pay Every Penny for Strong Israel” ifadesinin başharflerine dayandığı yönünde de ilginç bir iddia dile getirilir).

Ünlü içecek markasının adının tersten okunduğunda İslâm dininin kutsal değerlerine hakaret anlamı taşıdığına yönelik absürt iddia onlarca yıl öncesine dayanmasına rağmen hâlâ varlığını sürdürüyor (Coca-Cola’nın firma hakkında yöneltilen sorulara yanıt verdiği “Merak Ettim” adlı internet sitesinde, sosyal medyada ve çeşitli internet sitelerinde bu durumun kayda değer sayıda örneğine rastlanabilir).

Bahse konu iddiaya yönelik sanal alemde yaygın şekilde paylaşılan metin ve bu paylaşıma eşlik eden görsel şu şekilde:

“Yahudi asıllı, gelirinin bazen bir kısmını bazen de tamamını İsrael’e vererek, Filistindeki vahşetin ve insanlık dışı o katliamın ortaklarından birisi de Coca Cola şirketidir. Üzülerek belirtmek gerekiyorkı; O şirketinde ayakta durmasını sağlayan yine biz müslümanlarız. Yani içtiğimiz her şişe cola ile Filistindeki kardeşimize bir mermi atmış oluyoruz bir nevi. Coca Cola’nın ne anlama geldiğini düşündünüzmü hiç?
İşte bunun cevabı:

Coca Cola yazısını yansıtmalı olarak ters çevirdiğinizde arapça bir yazı teşkil etmektedir. Ve de bu yazıda “La Muhammed La Mekka” yazısı ortaya çıkmaktadır. “La” arapçada olumsuzluk ekidir. Yani bu cümle o zaman: “Muhammedi ve Mekke’yi ortadan kaldırmak” anlamını taşımaktadır. İnanmak güç ama ne kadar cahil olduğumuzu kendi gözlerimizle görmeye ne dersiniz?”

 

Coca-Cola logosunun ters okunduğunda Arapça “Muhammet’e hayır, Mekke’ye hayır.” anlamına geldiği iddiası
Coca-Cola logosunun tersten okunduğunda Arapça “Muhammet’e hayır, Mekke’ye hayır.” anlamına geldiği iddiasını içeren görsel

 

Bu iddianın kökeni logonun tersten yazılışının Arapça “Muhammet’e hayır, Mekke’ye hayır” (ya da “Muhammet yok, Mekke yok”) manasını taşıdığı yönünde iken, nasıl olduysa amblemin “Allah yok din yalan” anlamına geldiği yönünde bir iddia da türemiş (Coca-Cola logosunun tersten okunuşunun “Allah yok, din yalan”anlamına gelebileceğine yönelik en ufak bir olasılığın bulunmadığını da belirtmek gerek).

 

Coca-Cola, Logolarının Tersten Yazılışının Bir Anlam Taşımadığını Aktarıyor

Coca-Cola Türkiye, logolarının tersten yazılışının herhangi bir anlam taşımadığını, bu nedenle internette dolaşan söylentilerin de doğru olmadığını belirtmektedir.

Merak Ettim adlı sitesinde taraflarına yöneltilen “Coca Cola yazısına ayna tutunca Muhammed yok Mekke yok yazısı çıkıyor. Neden böyle kötü bir şey yazıyor?” ya da “Coca Cola’da Mekke yok Muhammed yok yazıyormuş bu doğru mu?” şeklindeki sorulara verdikleri yanıt şu şekilde:

“Coca-Cola’nın tersten yazılışı herhangi bir anlam taşımıyor. Coca-Cola’nın ismi, yalnızca iki “C” harfinin yan yana estetik duracağı düşüncesinden ortaya çıktı ve logo tasarımı da bugüne kadar hiç değişmedi. Konu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşünü inceleyebilirsiniz.”

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Coca Cola Logosunun Tersten Okunuşunun Bir Anlam İfade Etmediğini Belirtiyor

Coca-Cola Türkiye, dünyanın en bilindik markalarından biri olan firmalarının logosunun dini değerlere yönelik hakaret içerdiği iddiasına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yazılı bir görüş talep etmiş.

Coca Cola Meşrubat Pazarlama Danışmanlık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin görüş talebine istinaden hazırlanan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş tarafından imzalanan 20 Nisan 2016 tarihli 69942030-105-06 sayılı “Görüş Talebi” konulu yazıda Coca-Cola’nın tersten yazılışının Arapça bir anlam ifade etmediği şöyle dile getirilmiş:

“Şirketiniz logosunun tersinden yazılışı dikkatle incelendiği halde arapça yazıyla ilişkilendirilememiştir. Dolayısıyla logonun tersten yazılışı herhangi bir anlam ifade etmemektedir.”

coca cola logosu tersten
Coca Cola’nın logosunun tersten okunuşuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan aldığı görüş

 

Şüphesiz Coca-Cola’nın tersten yazılışının İslâmi değerlere hakaret taşıdığı iddiası sadece Türkiye’de değil, Müslüman yoğun nüfusa sahip ülkelerde de dile getirilmekte. Bu yönde eleştirilerin yöneltildiği ülkelerden biri de Mısır. Mısır’daki firma yetkilileri de Coca-Cola Türkiye’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan aldığı görüş yazısına benzer şekilde müftülükten Coca-Cola’nın tersten okunuşunda bir İslamî sorun olmadığına dair fetva almışlar.

 

Coca-Cola Logosunun Oluşumu ve Anlamı

Dünyanın en bilindik markalarından biri olan Coca-Cola’nın logosunun oluşum hikâyesi şöyle aktarılmaktadır:

“1886 yılında Eczacı Dr. John S. Pemberton’ın bulduğu lezzetli ve serinletici içeceğe ismini Pemberton’un ortağı Frank Robinson verdi. Bu öneriyi 2 C harfinin yan yana ve reklam faaliyetlerinde estetik duracağını düşünerek yapmıştır. Mr. Robinson aynı zamanda bu yeni ürünün kendine özgü etkili ve çarpıcı bir stilinin de olmasını arzu etmişti.”

 

“Robinson iki “C” harfinin yan yana estetik duracağını düşünüp içeceğe Coca-Cola ismini verdi ve bugüne kadar değişmeyen Coca-Cola logosunu oluşturdu.”

 

Coca-Cola’nın Tersten Okunuşunun Dinî Değerlere Hakaret Anlamına Geldiğini Öne Süren Yazarlar

Bizbolulular.com köşe yazarı İmdat Aslan, 25 Temmuz 2014 tarihli tweetinde bu iddiayı paylaşmış.

 

Muhammet'e hayır, Mekke'ye hayır
İmdat Aslan’ın Coca Cola’nın tersten okunuşunun “Muhammet’e hayır, Mekke’ye hayır” anlamı taşıdığına yönelik iddiayı aktardığı paylaşımı

 

Coca-Cola'nın tersten okunuşu Muhammed Yok Mekke Yok

 

4 Yorumlar

  1. Hazır el atmışken son ekran görüntüsünde ki PEPSI’ye de el atsaydınız

  2. Ali imren al Reply

    Onu bunu bilmem ama hiçbirini sevmem ne koka kolası ne Pepsisi ama şunu bilirim coca-cola yazısı �branice bir dildir tersten okunuşu la Muhammed la mecca dir yani bu demek oluyor ki Muhammet yok Mekke yok demektir anlamı yani kâfirlerin işidir bu Yahudilerin uydurduğu yani saçmalıktır

Yorumunuzu yazınız...