Videonun Koronavirüs Salgınından Korunmak İçin Kullanılan Maskelere Çip Takıldığını Gösterdiği İddiası Doğru Değil, Gerçek Sanılan Video İçeriği Parodi Mizansen

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilere göre dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından (Covid-19) korunmak için kullanılan maskelere çip takıldığı iddia edildi. Söz konusu iddiada yer alan videonun maskelere çip takıldığını ispatladığı öne sürülerek paylaşıldı.

 

 

“Çipli maske” videosu farklı sosyal medya platformlarında Türkiye’den kullanıcıların da ilgisini cezbetmiş durumda. Video kaydının yüz maskelerine çip takıldığını ispatladığı iddiasını aktaran bazı paylaşımlar şöyle:

 

koronavirüs maske çip
Videonun koronavirüs salgınından korunmak için kullanılan maskelere çip takıldığını gösterdiği iddiasını içeren paylaşım

koronavirüs maske çip
Videonun koronavirüs salgınından korunmak için kullanılan maskelere çip takıldığını gösterdiği iddiasını içeren paylaşım

çipli maske
“Çipli maske” notuyla mizansen videoyu aktaran paylaşım

 

Maskelere Çip Takıldığı İddiası İle Paylaşılan Video Aslında Parodi İçerik

Koronavirüse karşı korunmak amacı ile takılan maskelere çip takıldığı iddiası başlı başına bir absürtlük. Bu absürt iddiayı desteklemek adına son günlerde sosyal medyada paylaşılan ilgili video ise bu durumu kanıtlayıcı bir yapıda değil. Çünkü, Yunanca konuştuğu anlaşılan kişilerin maskedeki çip ile konum izleme yapıldığını telefon ile tespit ettiği sanılan video aslında bir mizanseni yansıtıyor.

Koronavirüs salgınından korunmak amacı ile takılan maskelere çip takıldığını ispatladığı iddiası ile paylaşılan videonun kaynağı “Dimitris Ververelis” isimli Facebook hesabının yaptığı paylaşıma dayanıyor. Söz konusu videoyu paylaşan hesap, video için maskeye “trolleme” amacıyla “NFC çip / etiket” eklendiğini belirtiyor.

 

koronavirüs maske çip

 

Near Field Communication (NFC) vasıtasıyla temassız şekilde mobil cihazlarla irtibat kurmak mümkün. Cep telefonu ile ödeme seçeneklerinde kullanılan bir özellik.

 

Reuters’ın doğrulama ekibi de, bahse konu çipli maske videosunun gerçeği yansıtmadığını aktarmıştı.

 

Maskeye çip takılmadığını sarkazm ile aktarmak daha kolay bir yol olabilir. “İzahı olmayan şeyin mizahı olur” mottosuyla aşağıdaki videoyla yazıyı sonlandırmış olalım…

 

Yorumunuzu yazınız...