Görüntü Kaydının Çin Halk Cumhuriyeti’nin Küçük Afrikalı Çocuklara İşkence Uyguladığını Gösterdiği İddiası Doğrulanamıyor

Her ne kadar Çin Halk Cumhuriyeti’nin insan hakları noktasında karnesi zayıf olsa da ve dövüş sanatları eğitiminde bu gibi yöntemlere başvuruluyor olsa da, bahse konu videodaki çocukların Çin  tarafından sistematik bir şekilde işkenceye maruz tutulduğu iddiası doğrulanamıyor. Kaynağı tespit edilemeyen videonun, para karşılığı hazırlanmış olması olası görünüyor.

 

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri herkesin malûmu. Ancak, Çinlilerin küçük çocuklara işkence edecek kadar alçaldığı iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan video kaydının doğru olduğu teyit edilemiyor.

 

 

Çin’de yaygın bir sosyal medya ağına yüklendiği bilgisi dışında orijinal kaynağı tespit edilemeyen videoya ilişkin yapılan bazı paylaşımlarda, Çin’in uyguladığı zulmün bir örneğinin küçük Afrikalı çocuklar üzerinde tatbik edildiği vurgulanmaktaydı.

 

Videoda Çin'in Afrikalı Küçük Çocuklara İşkence Uyguladığını Öne Süren Paylaşım
Videoda Çin’in Afrikalı Küçük Çocuklara İşkence Uyguladığını Öne Süren Paylaşım

 

Videoda Çin'in Afrikalı Küçük Çocuklara İşkence Uyguladığını İddia Eden Paylaşım
Videoda Çin’in Afrikalı Küçük Çocuklara İşkence Uyguladığını İddia Eden Paylaşım

 

Diğer emperyalist ülkeler gibi Çin’in de Afrika kıtasında sömürü ağı geliştirdiği yönündeki eleştiriyle birlikte servis edilen bahse konu video kaydının basında ve sosyal medyada şu notlarla paylaşıldığı görülüyor:

“Çin, işkencelerini Afrika’da da sürdürüyor. Twitter’da Rukiye Turdush adlı kullanıcının paylaştığı görüntülerde Afrikalı çocuklara Çin marşı söyletilip fiziksel işkence yapıldığı görülüyor. Başka bir görüntüde ise çocuklara zorla Çince öğretiliyor.” 

 

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Küçük Afrikalı Çocuklara İşkence Uyguladığı Ana Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Videodan Bir Kare
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Küçük Afrikalı Çocuklara İşkence Uyguladığı Ana Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Videodan Bir Kare

 

Africa Check, konuyu detaylı şekilde araştırmış ve bulgularını paylaşmıştı. Africa Check’in aktardığı hususlardan istifade ederek video kaydı hakkındaki tespitlerimizi sıralayalım:

  • Video, “Ma Bu” adlı dövüş sanatında kullanılan bir duruşu sergilemeye çalışırken ağlayan 2 çocuğu içeriyor.
  • Videonun kaynağı ve çekim tarihi belirsiz. Popüler video paylaşım uygulaması olan TikTok’un Çince versiyonu olan Douyin’de yayınlandığı biliniyor. Douyin’de yapılan paylaşım sonradan silinmiş.
  • Kayıtta uzantıkları kolları üzerinde bir çubuğu dengelemeye çalışırken bir marş söyledikleri görülen çocukların kimliği ve milliyeti belirsiz.
  • Gri budist kıyafetleri içindeki çocukların “biz Çin’in büyük aile çağrısına aitiz” içerikli milliyetçi söyleme sahip Çince marşı söyledikleri anlaşılıyor.
  • Paylaşımı yapan profilin adı “非洲举牌祝福视频“. Çince profil adı Türkçeye “Afrikalı Lüfuf Videosu” (“African Blessing Video”) olarak çevrilebilir. Bahse konu hesaptan yapılan diğer paylaşımların dövüş sanatları öğrenen çocukları içerdiği görülüyor.
  • “African Blessing Video” adıyla Instagram’da paylaşım yapan bir profilin, para karşılığı istenilen mesajları içeren pankartları tutan Afrikalı çocukların yer aldığı videoları yayınladığı görülmektedir. Anılan profilin, WeChat, Douyin ve Instagram gibi platformlar üzerinden satılık kişiselleştirilmiş mesajlar tutan Afrikalı çocukların videolarının reklamını yaptığı anlaşılmaktadır. Bahse konu videoların Malavi ya da Zambiya’da kaydedildiği düşünülmektedir.

 

Çin'in küçük Afrikalı çocuklara işkence uyguladığı iddia edilen video kaydını Tiktok'ta paylaşan kullanıcı profili
Çin’in küçük Afrikalı çocuklara işkence uyguladığı iddia edilen video kaydını Tiktok’ta paylaşan kullanıcı profili

Özetle, her ne kadar Çin’in insan hakları noktasında karnesi zayıf olsa da ve dövüş sanatları eğitiminde bu gibi yöntemlere başvuruluyor olsa da, bahse konu videodaki çocukların Çin Halk Cumhuriyeti tarafından sistematik bir şekilde işkenceye maruz tutulduğu iddiası doğrulanamıyor. Kaynağı tespit edilemeyen videonun, para karşılığı hazırlanmış olması olası görünüyor.

 

Yorumunuzu yazınız...