Videonun Çin Halk Cumhuriyeti’nin Yapay Güneş Yaratma Deneyine Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Güneş’ten beş kat daha sıcak yanan ‘yapay Güneş’i devreye soktuğu anın görüntülendiği iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan videoya değineceğiz…

Güneş’ten daha sıcak ikinci bir sunî ışık kaynağının yaratıldığı, 17 dakikadan fazla bir süre boyunca Güneş’ten 5 kat daha fazla yanan yapay bir yıldızın lansmanının yapıldığı iddiasıyla paylaşılan video şu şekilde:

 

 

Bahse konu videoyu “Çin’in ikinci Güneş deneyi”ne ait olduğu iddiasıyla aktaran sosyal medya paylaşımlarından örnekler şu şekilde sunulabilir:

 

Mavi Türk:

“Çin İcat Ettiği Yapay Güneş Projesini Dünya’nın Yörüngesine Gönderdi. Daha Önce Başarılı Olduğu Duyurulan Yapay Güneş, Güneşten 5 Kat Daha Verimli Olacağı Düşünülüyor. ▪️Artık küçük pürüzler dışında ( Dünya Nufüsu) dünya bir sonraki adıma hazır. 2030’a kadar hazır olacak.”

 

cin ikinci gunes projesi

 

Asklepios (@LAtheneros):

“Çin’in icat ettiği yapay Güneş. “Güneş batıdan doğacak.””

Gizemli Bilgiler (@Stratejist15):

“Çin yapay güneş icad etti..!! Yecüc,mecücün torunları…”

Prof! Çoban Turan (@prof2run):

“Çin termonükleer reaktörü, 17 dakika boyunca yapay bir “güneş” yaktı. Çin basınında çıkan haberlere göre, ülkedeki en büyük üç operasyonel füzyon reaktöründen biri.”

Asia (@CeyloBala):

“Çin’in ikinci güneş yaratma denemeleri.. Tanrıcılık oynamak. Yaradanın yarattığını taklit etmek. Atlantis gibi.. Teknoloji ile gezegenin dengesini bozanlar.. Dünyanın sonunu istiyorlar adeta çağırıyorlar.. Yaradan; azan kavimleri yok etmeye gücü yetendir.🙏🏻”

 

Murat Akan ise Çin’deki roket fırlatma anına ait görüntüleri “yapay güneşin 17 dakika gökyüzünde tutulduğunu” sanarak yorumlamıştı.

 

https://twitter.com/malumatfurusorg/status/1488866326642933769

 

Küre biçiminde ışık kaynağının göğe doğru yükseldiği görüntü, Çin’in yapay Güneş deneyine ait değil.

Paylaşılan videonun, 23 Aralık 2021 tarihinde Shiyan-12-01 ve Shiyan-12-02 adlı uydularını uzaya taşıyacak “Uzun Yürüyüş 7A” (“Chang Zheng 7A” / “Long March 7A”) adlı roketin fırlatılması işlemi esnasında kaydedilen videolarla eşleştiği anlaşılıyor.

 

 

2 uydunun uzaya fırlatılması işlemi Çin basınına da yansımıştı.

 

 

Fırlatma işleminin gerçekleştiği tesisin Çin’in Hainan eyaletindeki Wenchang şehrinde yer aldığı tespit edilebiliyor.

Twitter’da ve Çin’de yaygın şekilde kullanılan Weibo adlı sosyal medya platformunda başka açıdan kaydedilen videoların paylaşıldığı görülüyor.

 

 

cin roket denemesi

 

Farklı görüntüler incelendiğinde, yapay güneş sanılan roketin yakıt yakımı nedeniyle oluşan egzoz gazını gözlemlemek ve roketten yayılan ses dalgalarını da işitmek mümkün.

 

cin yapay gunes

 

2009 yılından bu yana Wenchang Uzay Merkezi’nde gerçekleştirilen fırlatma işlemleri Longlou adlı kasabanın sahilinde konumlanan turistler tarafından görüntülenebiliyor.

Çin’in Hainan eyaletine bağlı Wenchang kentinin “uzay kenti” Longlou’dan “roket seyri”nin Çinli basın organlarınca turistler için yeni bir eğlence olarak tanıtıldığı görülüyor.

 

cin wenchang lonlou roket firlatma
Wenchang Fırlatma Merkezi’nde 22 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşen fırlatma işlemini sahilden izleyen turistler
Görsel: news.cgtn.com

 

Çin’in geliştirdiği “yapay güneş” nükleer reaktörü ile geceyi gündüze çeviren yapay güneşi fırlattığı ana ait olduğu iddiasıyla farklı videoların da paylaşıldığı görülüyor.

 

 

Ancak bu tip görüntülerin de “yapay Güneş” ile bir ilgisi bulunmuyor.

Akşam ya da gece saatlerinde gerçekleştirilen roket fırlatmalarının yoğun ışık maruziyetiyle birlikte benzer görüntüler ortaya çıkardığı, hava karanlığını bir anda giderdiği biliniyor.

Benzer duruma, NASA ve SpaceX tarafından gerçekleştirilen roket denemelerinin kaydedildiği farklı görüntülerde şahit olunabiliyor.

 

 

Çin’in Anhui eyaletindeki Hefei kentinde yer alan “The Experimental Advanced Superconducting Tokamak” (EAST) (HL-2M Tokamak) olarak adlandırılan manyetik füzyon enerji reaktörü ile deneyler gerçekleştirdiği biliniyor.

Her ne kadar üzerine farklı komplo teorileri inşa edilse de projenin asıl amacı Dünya atmosferinde ikinci bir Güneş oluşturmak değil, Güneş’teki nükleer füzyon sürecini taklit ederek “temiz” enerji üretmek.

Nükleer füzyon reaktörünün “yapay Güneş” olarak nitelenmesinin sebebi, Güneş’teki gibi yakıt olarak ağır hidrojen atomları döteryum ve trityum kullanması.

Bahse konu sistemde enerji problemini çözmek üzere yürütülen deney süreçleri üzeri kapalı bir tesiste gerçekleştiriliyor.

 

cin east yapay gunes
Görsel: Gettyimages

 

Gerçekleştirilen son deneylerde (Hefei Enstitüsü Fizik Bilimleri Akademisinden) Çinli bilim insanları, yapay Güneş olarak adlandırılan nükleer füzyon reaktörünü (tokamak) 160 milyon santigrat derecede 20 saniye, 120 milyon santigrat derecede 101 saniye, 70 milyon santigrat derecede 1056 saniyede tutmayı başarmıştı. Böylece, reaktörün plazma sıcaklığıyla yeryüzünde Güneş’tekinden 10 kat daha yüksek bir sıcaklığa erişilebilmişti.

 

 

Tokamak, plazmanın kapalı manyetik alan bölgesi içinde hapsedilmeye çalışıldığı bir plazma tutucu sistem olarak tanımlanmaktadır.

Çin’in bahse konu tesiste deneyler gerçekleştirdiği tokamak aslında 2025’te faaliyete geçmesi beklenen ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Hindistan’ın aralarında yer aldığı 35 ülkenin desteğiyle yürütülen International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) adlı dünyanın en büyük nükleer reaktörünün sahip olacağı teknolojiye yönelik testler gerçekleştirmektedir.

Çin’in “yapay Güneş deneyi” olarak nitelenen bu çalışma hakkında detay için Evrim Ağacı’ndan Çağrı Mert Bakırcı ve Barış Özcan’ın aktarımlarına göz atabilirsiniz…

 

 

Ayhan Tarakcı’nın Çinlilerin aslında yapay Güneş oluşturduğu algının yanlış olduğuna değindiği Youtube videosuna da göz atabilirsiniz.

 

 

Reuters ve Newsweek, videonun gerçek arka planını daha önce aktarmıştı.

 

Yorumunuzu yazınız...