Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’nin Türkiye’ye Getirilen SinoVac Aşısının Çin’de Yasal Olmadığını / Yasak Olduğunu Açıkladığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’nin SinoVac aşısının Çin’de yasal olmadığını açıkladığı iddiası çeşitli haber sitelerinde ve sosyal medyada kendine yer bulmuştu. Çinli Başkonsolosun açıklamalarından yapılan alıntının aşı konusunda sosyal medya kullanıcılarında kafa karışıklığına yol açmış olduğu görülüyor.

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, AHaber’de müthiş bir itirafta bulundu. Başkonsolos, Türkiye’ye getirilen aşının, Faz 3 aşamasında olduğu için Çin’de kullanımının henüz yasal olmadığını açıkladı.” içerikli bazı örnek paylaşımlar:

 

çin aşısı yasal değil

 

çinde aşı yasal değil

 

Geliştirilen Aşılar İçin Acil Kullanım Onayı Alınabiliyor

SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığının önlenmesine yönelik olarak bir aşının geliştirilmesi, onaylanması, geniş ölçekte üretilmesi ve kullanıma sokulması zaman alan süreçler.

Covid-19 salgını için geliştirilen aşıların tüm süreçleri tamamlayıp ilgili idarelerce onaylanıp lisanslanmasa da “acil kullanım” için yetkilendirildikleri biliniyor.

Örneğin, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından, Pfizer/BioNTech ve Moderna koronavirüs aşılarına “acil kullanım izni” (Emergency Use Authorization – EUA) verilmişti.

FDA, Pfizer/BioNTech aşısı hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“Mevcut verilerin toplamı, Pfizer/BioNTech aşısının Covid-19’u önlemede etkili olabileceğine dair net kanıtlar sunuyor. Veriler ayrıca, bilinen ve potansiyel faydaların, bilinen ve potansiyel risklerden daha ağır bastığını destekliyor bu da aşının sağlıklı bireyler de dahil olmak üzere 16 yaş ve üstü milyonlarca insanda kullanımını desteklemektedir. Buna karar verirken, FDA, mevcut güvenlik, etkinlik ve üretim kalitesi bilgilerinin kapsamlı bir değerlendirmesini yaptığına dair kamuya ve tıp camiasına güvence verebilir.”

 

FDA, acil kullanım izninin mahiyetini şöyle açıklamaktadır:

Acil Kullanım İzni (EUA), mevcut COVID-19 salgını gibi halk sağlığıyla ilgili acil durumlar sırasında aşılar dahil tıbbi karşı önlemlerin kullanılabilirliğini ve kullanımını kolaylaştıran bir mekanizmadır. Bir EUA kapsamında FDA, acil durumlarda ciddi veya yaşamı tehdit eden hastalıkların veya durumların teşhisi, tedavisi veya önlenmesi için onaylanmamış tıbbi ürünlerin kullanımına veya onaylanmamış tıbbi ürünlerin kullanımına izin verebilir. yeterli, onaylanmış ve mevcut alternatifler yoktur. Üreticiler, FDA’dan gelen girdileri dikkate alarak, FDA’ya EUA talebini ne zaman sunacaklarına ve ne zaman göndereceklerine karar verirler.

 

FDA, gönderildikten sonra bir EUA talebini değerlendirecek ve FDA tarafından sunulan aşı hakkındaki bilimsel kanıtların toplamını dikkate alarak ilgili yasal kriterlerin karşılanıp karşılanmadığını belirleyecektir.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde aşıların Acil Kullanım Onayı’na ilişkin düzenleme yapıldığını belirterek, “Acil Kullanım Onayı, ‘ruhsat’ anlamına gelmemektedir. Sadece, aşının ruhsatlandırılması için gerekli veriler sağlanıncaya kadar verilen, süresi belli olan geçici bir izindir” ifadelerini kullanmıştı.

 

sağlık bakanlığı acil kullanım onayı

 

Acil Kullanım Onayı’nın, Kovid-19 gibi pandemilerde yayılımın önüne geçmek ve halk sağlığını korumak üzere geliştirildiğini ve güvenli aşılara vatandaşların mümkün olan en erken sürede erişimine olanak sağlayan bir uygulama niteliği taşıdığını belirten açıklamada şu husus vurgulanmıştı:

“Söz konusu değişiklikle bir eksiklik giderilmiş ve dünya genelinde uzun süredir kullanılan bu uygulamaya mevzuatımızda yer verilmiştir. Acil Kullanım Onayı, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde uzun süredir kullanılmaktadır. Halihazırda dünyada öne çıkan Kovid-19 aşılarına verilen onay, bu kapsamdadır. Dünya Sağlık Örgütü de ihtiyaç duyulan durumlarda aşı dahil çeşitli ürün grupları için aynı prosedürü önermektedir. “

 

acil kullanım onayı

 

Çinli Başkonsolos Aşıların Çin’de Yasak Olduğunu Söylemedi

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’nin A Haber’de yaptığı açıklamalar ise yeni değil, 27 Kasım 2020 tarihli.

A Haber yayınında Başkonsolos Cui Wei, faz 3 çalışmalarının Aralık ayında biteceğini ve hiçbir yan etki görülmediğini, ancak aktarmıştı.

Cui Wei, 27 Kasım 2020’de faz 3 çalışmaları sürdüğü için yasal izin verilmediğini, ama ACİL kullanım için İZİN verildiğini açıklamıştı.

 

 

Çin’in İstanbul Başkonsolosu sözcüsü de sosyal medya üzerinden aşının Çin’de aşının Temmuz ayından itibaren acil kullanımına başlandığını, (Ekim ayından bu yana) farklı eyaletlerde 1 milyona yakın kişiye uygulandığını belirtmişti:

“Bir yalan haber daha. Başkonsolosumuz hiçbir zamanda Çin’de aşının yasak olduğunu söylememişti. Gerçek: Temmuz ayından itibaren Çin’de aşının acil kullanımı başlatılmış durumda, Aralık ayında Çin’de farklı eyaletlerde aşının toplumdaki uygulanması da başlatılmıştır.”

“1 milyona yakın insana uygulandı. Hemen hemen bütün eyaletlerde de uygulama var.”

“Ekim ayından itibaren Sinovac aşısının Çin’in Zhjiang olmak üzere eyaletlerinde uygulanması başlatılmıştı.”

 

çin aşısı paylaşım çin aşısı duyuru çin aşısı konsolosluk

 

Yani, Çin’in ürettiği SinoVac aşısı da diğer aşılara benzer şekilde henüz genel kullanım onayı almadı ve acil kullanım onayı verilerek kullanılıyor.

SinoVac’ın faz 3 çalışmaları Çin, Türkiye, Endonezya, Brezilya’da hâlihazırda sürüyor.

Çin basınında Temmuz ayından bu yana risk gruplarına aşının uygulandığı ve aşılanan kişi sayısının 500 bini geçtiği belirtiliyor.

Başkonsolos Cui Wei’nin konuşmasının tamamı yerine bir bölümüne odaklanılmasının bu yanlış anlaşılmaya yok açtığı anlaşılıyor.

SinoVac aşısı konusunda “Çin karşıtlığı” ve “aşı karşıtlığı” kombinasyonu gözlemleniyor.

 

Yorumunuzu yazınız...