“Benim Sana Verebileceğim Çok Bir Şey Yok Aslında / Çay Var İçersen / Ben Var Seversen / Yol Var Gidersen” Şiirinin Aşık Veysel’e Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Cıvık cıvık çay romantizmi kokan, sahibini tespit edemediğimiz, ancak Âşık Veysel Şatıroğlu’na (25 Ekim 1894-21 Mart 1973) ait olmadığına emin olunan bir şiiri konu edinelim istedik.

Çay var içersen / Ben varım seversen / Yol var gidersen” dizeleriyle tanınan ve Âşık Veysel’e atfedilen dizeler şu şekilde:

“Benim sana verebileceğim çok bir şey yok aslında.

Çay var içersen,

Ben var seversen,

Yol var gidersen”

 

Çay var içersen Ben varım seversen Yol var gidersen
“Çay var içersen / Ben varım seversen / Yol var gidersen” mısralarını yanlışlıkla Âşık Veysel’e atfeden paylaşım

 

Çay var içersen Ben varım seversen Yol var gidersen aşık veysel
“Çay var içersen / Ben varım seversen / Yol var gidersen” mısralarını yanlışlıkla Âşık Veysel’e atfeden paylaşım

 

“Çay Var İçersen, Ben Var Seversen, Yol Var Gidersen” Mısraları Âşık Veysel Şatıroğlu’na Ait Değil

Âşık Veysel’e ait olduğu iddiasıyla paylaşılan şiirin ünlü halk ozanımıza ait olduğuna yönelik yaşadığı dönemden herhangi bir güvenilir kaynak bulunmuyor. Şiir, Âşık Veysel’in şiir ifadeleri ve ölçüleriyle uyumlu değil.

Âşık edebiyatında örneğine rastlanamayan  ifadelerin Âşık Veysel’e ait mısralardaki ifadelerle bir benzerliği bulunmuyor.  Dizelerin içeriği daha çok 2000’li yıllarda doğan bir “internet yerlisi”ne aitmiş hissi uyandırıyor.

Bilindiği üzere halk şiirinde âşıklar şiirlerini / türkülerini hece ölçüsü kuralları çerçevesinde dörtlük düzenine göre söylemektedir. Âşık Veysel’in sade bir halk dili ve hece ölçüsüyle aktardığı mısralar da bu yapıya uygunluk arz etmektedir. Ancak, cıvık çay romantizmi dolu bahsi geçen dizeler devrik cümle yapısı, kafiyesi ve ölçüsüzlüğüyle Âşık Veysel’e ait olmadığını fersah fersah öteden sinyallemektedir.

Âşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu da bahsi geçen sözün dedesine ait olmadığını şöyle belirtmiş:

“Özellikle sosyal medyada sıkça paylaşılan ‘Benim sana verebileceğim çok şey yok aslında. Çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen’ dizeleri, yayımlanmış 157, yayımlanmamış 6 eserde yer almamaktadır”

Aşık Veysel adlı bir kitabı bulunan Dr. Doğan Kaya da paylaşılan sözün ünlü ozanımıza ait olmadığını şu sözlerle aktarmıştı:

“Veysel bizim değerimiz. Ezgileriyle, altı çizilecek bir yığın sözüyle tarihe geçmiş kıymetlerimizden birisi. Ben Veysel’in kitabını hazırladım. Bu kitabı hazırlamak yaklaşık 15 senemi aldı. Hakkında yazılan makaleler, kitaplar ve tezler buldum. Onu çok iyi tanıyan insanlarla temasa geçtim. Bu söylenen sözü hiç duymadım. Sonradan icat edildi. Aslında bu sözün ilk defa ne zaman telaffuz edildiğini veya nerede yazıldığını zor da olsa bulmak lazım. Delilinin ve dayanağının ne olduğunu sormak lazım. Kaynaklardan olsun, kişilerden olsun Veysel’in böyle bir sözün sahibi olduğuna hiç rastlamadım ve bilmiyorum. Zaten fiilen kafiyesiz sözler ve Veysel’in olmadığı o kadar belli ki. İç, sev, git alakasız kelimeler. Veysel böyle söz söylemez. Sözlerini kısa da tutsa Türkçe’yi en güzel şekilde kullanır. Ben bu sözün Veysel’e ait olduğu kanaatinde değilim”

Âşık Veysel’i okuyan, dinleyen bu ifadelerin kendisine ait olamayacağını kolaylıkla kavrayabilir…

 

Kafkaokur Adlı Edebiyat Dergisi Anılan Şiiri Âşık Veysel’e Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşmıştı

Taylan Kara’nın ifadesiyle “Âşık Veysel’in diye yazılan çiklet “şiir”i” okurlarına sunan edebî yayınlara da şahit olduk maalesef.

Kafkaokur adlı edebiyat dergisi bir sayısında sosyal medyada sıkça paylaşılan ‘Çay var içersen / Ben varım seversen / Yol var gidersen’ dizelerini Âşık Veysel’e mâl etmişti.

 

Çay var içersen Ben varım seversen Yol var gidersen
Kafkaokur adlı edebiyat dergisi “Çay var içersen / Ben varım seversen / Yol var gidersen” dizelerini Âşık Veysel’e ait olduğu iddiasıyla paylaşmıştı

 

Çay var içersen Ben varım seversen Yol var gidersen
Kafkaokur “Çay var içersen / Ben varım seversen / Yol var gidersen” dizelerini Âşık Veysel’e ait olduğu iddiasıyla paylaşmıştı

 

Yorumu yine Taylan Kara‘ya bırakalım:

“Şiir olduğu iddia edilen bu “şey” sakızdan çıkmış olsaydı gülünüp geçilirdi. Ancak bu “şey”, edebiyat dergisi olarak tanımlanan bir dergide “Âşık Veysel’in bir şiiri” diye basılmıştır.  Burası Türkiye’dir. Ne yazsalar olmaktadır.”

 

“Çay Var İçersen, Ben Var Seversen, Yol Var Gidersen” Şiirinin Aşık Veysel’e Ait Olduğunu Sanan Yazarlar

Âşık Veysel mısralarının tınısıyla yakından uzaktan bir ilgisi bulunmayan bu ifadeleri büyük ozana ait sanan yazarlardan tespit edebildiklerimiz şu şekilde:

Hürriyet’teki “Öpüşme krizine hak verdim” başlıklı (23 Mart 2016) yazısıyla Ömür Gedik:

"Ünlü ozanı ben de saygıyla anarken, “Benim sana verebileceğim çok şey yok aslında. Çay var içersen? Ben var seversen? Yol var gidersen?” sözlerindeki samimiyete, içtenliğe, yalınlığa erişebilmemiz umuduyla diyorum."

Türkiye Gazetesindeki “Dünyanın en eski mesleği: Kasaplık” başlıklı 8 Haziran 2019 tarihli yazısıyla Adnan Şahin:

"“Benim sana verebileceğim çok bir şey yok aslında; çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen...” ÂŞIK VEYSEL"

Habertürk’teki “Çaylı Filmler…” başlıklı 24 Haziran 2016 tarihli yazısıyla Arzu Çevikalp:

"“Şimdi suyu bir kupaya doldurursan, o zaman kupa olur. Onu çay demliğine doldur, o zaman su çay demliği olur. Bak, su akar, ... Su ol arkadaş.” — Bruce Lee, “Benim sana verebileceğim çok bir şey yok aslında. Çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen…” — Aşık Veysel"

Detaykibris.com’daki “Bazen Düşler İnsan” başlıklı yazısıyla (23 Mart 2018) Hare Ergen:

"Aşık Veysel ne güzel demiş, “Benim sana verebileceğim çok bir şey yok aslında, çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen...”

Pencerehaber.com’daki “Çay aşkı” başlıklı (19 Ekim 2017) yazısıyla Yasemin Aydeniz:

"Son olarak büyük Türk halk ozanı Aşık Veysel’den bir alıntı yapmak gerektiğini düşünüyorum… “Benim sana verebileceğim çok bir şey yok aslında; çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen.”"

Diğer yazarlar şu şekilde sıralanıyor:

Muhammed Berdibek, 21 Mart 2017 tarihli paylaşım silsilesinde bu ifadeleri Âşık Veysel’e atfetmişti.

İbrahim Kalın ise Âşık Veysel’in vefat yıl dönümünde yaptığı bir paylaşımında bahsi geçen sözü içeren görseli paylaşarak “Bize çok şey verdin büyük Usta. Ruhun şâd olsun.” ifadelerini kullanmıştı.

 

Çay var içersen Ben varım seversen Yol var gidersen
İbrahim Kalın’ın “Çay var içersen / Ben varım seversen / Yol var gidersen” şiirini Âşık Veysel’e atfettiği paylaşımı

 

Haklı bir serzenişle yazıyı sonlandıralım:

“Aşık Veysel’in hecesiz, ölçüsüz, bu kadar “salak” bir metin yazamayacağını da mı düşünemediniz?”

 

Çay var içersen Ben varım seversen Yol var gidersen

 

* Kafkaokur dergisinden görseller için Taylan Kara ve birazdergi.blogspot.com‘a teşekkürlerimizle…

 

2 Yorumlar

  1. verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim

  2. Verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim

Yorumunuzu yazınız...