Çamlıca Camii’nin Borç Kaynakla Yaptırıldığı İddiası Doğruyu Yansıtmıyor

Büyük Çamlıca Camii inşaatı maliyeti, doğrudan merkezi yönetim bütçesi kullanılarak ya da borç temin edilerek değil, İstanbul Camisi ve Eğitim-Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşama Derneği tarafından temin edilen bağışlarla finanse edilmiştir.

Yanlış İddia

 

63 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği İstanbul’un ve Türkiye’nin en büyük camilerinden Büyük Çamlıca Camii’nin inşa ve açılış süreci yoğun tartışmalara konu olmuştu. Ekonomik krizin giderek artan şiddetle etkilerinin hissedildiği günlerde açılan bu devasa camiinin gerekliliği toplumun farklı kesimlerince sorgulanmıştı. Bu süreçte, Büyük Çamlıca Camii hakkında bazı yanlış iddialar da öne sürülmüştü.

Merkezi yönetim bütçe açığının giderek arttığı günlerde açılan Çamlıca Camii’nin borç alınan kaynaklarla inşa edildiği iddia edilmişti. Halbuki Çamlıca Camii, İstanbul Camisi ve Eğitim-Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşama Derneği tarafından borç alınan kaynaklarla değil, temin edilen hayırsever bağışlarıyla inşa edilmiştir.

2011 yılında kurulan ve 2012 yılında ortaya atılan “Çamlıca Tepesi Cami Projesi”ni yürüten bahse konu derneğin başkanı Ergin Külünk, Çamlıca Camii’nin maliyetinin 100 milyon dolar olduğunu belirtmişti. 17-25 tapelerinde geçen “111 500” atfından hareketle Çamlıca Camisi’nin ihale bedelinin 111 milyon 500 bin TL olduğu da öne sürülmüştü.

6 Ağustos 2013’te temel atılan ve 5 yılda bitirilmesi hedeflenen Çamlıca Camii, 3 Mayıs 2019 tarihinde resmen açılmıştı.

 

Çamlıca Camii’nin Borç Kaynakla Yaptırıldığını İddia Eden Yazarlar

Yenidonem.com.tr’deki “Onlar keşfediyor, üretiyor, biz tüketiyoruz!” başlıklı 26 Mayıs 2019 tarihli yazısında Yüksel Baysal, Çamlıca Camii’nin borç kaynaklarla inşa edildiğini şu sözlerle öne sürmüştü:

"Borç alarak Çamlıca'ya 60 bin kişilik cami yaptık, bununla övünüyoruz."

 

* Tespiti için Ali Önen‘e teşekkürler…

Yorumunuzu yazınız...