Time Dergisinin 1977 Yılında Yayımladığı Bir Sayının Kapağında Buzul Çağının Yaklaştığı Uyarısında Bulunulduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Küresel ısınmanın gerçek bir olgu olmadığı, büyük bir komplonun parçası olduğu iddiasıyla Time dergisinin 1977 yılında buzul çağı uyarısında bulunurken yıllar sonra küresel ısınmayı gündeme taşıdığı iddiasıyla dijital düzenleme içeren bir kapak görseli bir süredir sosyal medyada paylaşılıyor.

 

Hatalı aktarım içeren paylaşım örneği:

 

“1977’de buzul çağı geliyormuş, sonra karar değiştirip “küresel ısınma olayım bari” demiş. En sonunda da “amaaan boşver, en iyisi iklim değişikliği” demiş.”

 


İklim değişikliği ve küresel ısınma konulu dezenformasyon anlatılarında sıklıkla kullanılan bu görsel Time’a ait gerçek bir kapak değil.

Time’ın 1977 yılında yayımlanan kapaklarında görseldeki gibi penguenli bir fotoğrafa yer verilmediği görülüyor.

 

time kapaklari 1977

 

Görseldeki kapağın orijinali Time’ın 2007 yılı Nisan ayında çıkan sayısından.

 

kuresel-isinma-time

 

Kapağın orijinalinde “Yaklaşan Buzul Çağında Nasıl Hayatta Kalınabilir” (“How To Survive The Coming Ice Age”) değil “Küresel Isınmada Hayatta Kalma Rehberi” (“The Global Warming Survival Guide”) ifadesine yer verilmiş.

Üzerine oynanan görselin 2012 yılından bu yana dolaşımda olduğu anlaşılıyor.

Time da, 2019 yılı Eylül ayında “Üzgünüz, TIME Dergi Kapağı Yaklaşan Buzul Çağını Öngörmedi” başlıklı bir yazı yayımlayarak bu görselin kendi kapakları olmadığını beyan etmişti.

Bahsi geçen yazıdan ilgili bölüm Türkçemize şöyle çevrilebilir:

Görünüşe göre aldatmaca kapağı en az birkaç yıldır internette dolaşıyor . Onu kimin yarattığından emin değilim ve iklim bilimi inkarcıları arasında bile çok fazla ilgi görmemiş gibi görünüyor. Yine de başlangıçta sahte kapağı bir araya getiren kişiye şeref. Bu oldukça iyi bir photoshoplama.

 

Ancak aldatmaca, iklim biliminin önemli bir kısmına ve şüpheciler tarafından genellikle yanlış anlaşılan bir kısma değiniyor. Buna Buz Devri Yanılgısı deyin. Şüpheciler , 1970’lerde hem popüler medyanın hem de bazı bilim adamlarının küresel ısınmadan çok küresel soğuma konusunda endişeli olduklarını iddia ediyor. Nedense 1975’te yayınlanan bir sonraki buzul çağı hakkında bir Newsweek makalesi çok dikkat çekiyor, ancak TIME ve diğer bazı medya kuruluşları hikayenin bir versiyonunu yayınladı. Mantık şu şekildedir: Bilim adamlarının bir zamanlar sözde küresel soğuma konusunda bu kadar endişeli olmaları gerçeği, bunun gerçekleşmemesi, iklim değişikliğinin yeni korkuları hakkında endişelenmememiz gerektiğini gösteriyor.

 

Ancak John Cook’un Skeptical Science’ta işaret ettiği gibi , küresel soğutma gerçek bir bilimsel kaygı olmaktan çok medyanın bir icadıydı. 1965 ile 1979 yılları arasında yayınlanan hakemli bilimsel makaleler üzerine yapılan bir anket , o dönemde yapılan araştırmaların büyük çoğunluğunun, karbondioksit seviyeleri yükseldikçe dünyanın ısınacağını tahmin ettiğini gösteriyor – gerçekten de öyle. Ve bu küresel soğuma tahminlerinden bazıları, kömür yakma gibi kaynaklardan kaynaklanan hava kirliliğinin bir ürünü olan ve güneş ışığını saptırarak soğumaya katkıda bulunan atmosferdeki aerosol seviyelerinin şu fikre dayanıyordu: atmosferde – yükselmeye devam edecekti. Ancak Temiz Hava Yasaları gibi çevre mevzuatı sayesinde, küresel hava kirliliği seviyeleri – karbondioksit gibi sera gazları hariç – 1970’lerde zirve yaptı ve düşmeye başladı.

 

Gerçek şu ki, 1970’lerdeki bilim adamları, iklim değişikliğinin ve aerosol kirliliğinin küresel sıcaklıkları nasıl etkileyebileceğini anlamaya yeni başlıyorlardı. Şimdi olduğu gibi o zamanlar da doğru olan medya-abartma döngüsünü ekleyin ve yanlış olduğu ortaya çıkan bazı haberleriniz var. Ancak internet sayesinde, George Will gibi kötü şöhretli iklim şüphecileri tarafından geri dönüştürülen bu hikayeler ölümsüz kalıyor . Photoshop’a dikkat etmeyin. Bu, kulak vermemiz gereken bilimdir ve bilim, insan yapımı iklim değişikliğinin gerçek ve çok, çok endişe verici olduğunu söylüyor .

 

Yorumunuzu yazınız...