Bursalı Genç Ferit Borku’nun “Yerli ve Milli” Anakart Ürettiği İddiası Doğru Değil, Paylaşılan Anakartın “Çakma” Olduğu Ortaya Çıkmıştı

Yanlış İddia

 

Yerli ve milli üretim gayesini bileğinin hakkıyla değil de şark kurnazlığı soslu sahtekârlıkla gerçekleştirmeye çalışan ve bunu yaparken ülkemizin basınını ve bürokratlarını aldatmayı beceren bir ismi konuk ediyoruz: Ferit Borku 2018 yılı Mayıs ayında ülkemiz basınını Bursa’dan Ferit Borku adlı genç bir vatandaşımızın yerli anakart ürettiğine dair manşetler süslemişti. Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA) ve Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) abonelerine servis ettiğiYeni Şafak Gazetesi, Sabah Gazetesi, Yeni Akit Gazetesi, Milliyet Gazetesi gibi bilindik yayınların da kandığı bu haberin asılsız olduğu ise üzerinden çok geçmeden ortaya çıkmıştı.

Ferit Borku’nun 1 milyon TL’ye ürettiğini iddia ettiği anakart, aslında internet üzerinden 120 ABD dolarına sipariş verilebilecek Çin menşei bir ürünün etrafına led ışık geçirilmiş versiyonundan ibaret.

Güneş Gazetesi‘nde 4 Eylül 2018 tarihinde yayınlanan “Sahtekarlığa teşvik bekliyor!” başlıklı “dijital tosuncuk” vurgulu haber metninde Ferit Borku’nun asılsız iddiasına dair gerçekler şu şekilde aktarılmıştı:

  • Ferit Borku, yerli anakartın tek bir parçasını dahi üretmemişti. Prototipi özgün bir tasarım değildi. Ürettiğini iddia ettiği anakart Çinli teknoloji firması Dianjitek’in “ITX-K37X67 V1.4” modeline aitti. Çinli firma bahse konu anakartı 2015 yılında piyasaya sürmüştü ve ünlü alışveriş sitesi Aliexpress üzerinden 120 dolara satın alınabilmekteydi.
  • Ferit Borku’nun Çinli firmanın anakartı üzerinde yaptığı değişiklikler ise pleksiye kazınmış logoyla imzalar ve etrafına yerleştirdiği 5-10 TL’lik şerit led aydınlatmasıydı.
  • Ferit Borku, sözde AR-GE harcamaları için 436 bin TL’lik naylon fatura kestirmişti.
  • Borku, sahte projesiyle Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne girmeyi başarmıştı.

Sahteciliği ortaya çıkmadan önce Borku, üretimin tamamen kendileri tarafından yapıldığını şu sözlerle aktarıyordu:

“Şirket olarak bu üretimi tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirdik. Tasarım tamamen bize ait. Tamamen kendi kaynaklarımızla gerçekleştirdik. Bizim niyetimiz bu ürünü seri üretime dökebilmek. Bu konuda devletimizden destek bekliyoruz. Bu işi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Bursa Ulutek Tekno parkta gerçekleştirdik. Teknoloji Bölgeleri Kanununa uygun teşkil edilmiş olan Teknolojik ürün komisyonu tarafından da teknolojik ürün belgesini almış olduk. Yani bu projeyi tescil etmiş olduk. Patent muadil evrakımız inovasyon projemizin resmi olduğundan Türkiye’de yapılmış olduğuna dair belgemiz elimizde”

 

“Yerli” ve “milli” anakart hurafesini Ferit Borku’dan dinleyelim:

 

Tasarımı kendine ait olmayan anakartın seri üretimi için de devlet desteği istemiş olması da cabası. Kendisi adına biz utandık vesselam…

 

Evrensel.net‘in AA ve Dianjitek’ten ‘yerli ve milli’ diye lanse edilen anakart (solda) ve Çin merkezli Dianjitek firmasının anakartı (sağda) fotoğrafları

 

Ferit Borku’nun asılsız iddiasına ilişkin gerçeğin ortaya çıkmasının ardından AA ve İHA’nın söz konusu haberi yayından kaldırdığı görülmekle birlikte, yukarıda aktarılanlarla birlikte birçok çevrimiçi kaynakta hâlâ “yerli ve milli anakart üretildi” başlıklı haberlerin varlığını koruduğunu da görüyoruz.

 

Bursalı Genç Ferit Borku’nun Sahte “Yerli ve Milli” Anakartına İnanan Köşe Yazarları

Büyük teknoloji şirketlerinin milyar dolar dolarlık yatırımları karşısında 18 yaşında bir gencin, sadece 1 milyon liralık yatırımla sadece 2 yıllık emekle yerli ve milli anakart üretebileceğine inanan, “1” (yazı ile bir) köşe yazarlarına da rastladık:

Hürriyet Gazetesi‘ndeki “18 yaşında Türkiye’nin ilk yerli ana kartını üretti” başlıklı 17 Mayıs 2018 tarihli yazısıyla Cansel Oruç, Ferit Borku’nun iddialarına kanan tek köşe yazarı olmuş:

"Küçük bir ayrıntı Mikro Aygıtlar Ltd.Şti. Yön.Kur.Bşk. Ferit Borku henüz 18 yaşında. Çocukluğundan itibaren merak sardığı teknoloji, bilişim, 18 yaşında “İlk Milli Anakart”ı ürettirdi."

Yorumunuzu yazınız...