Bursa Tophane Saat Kulesi’nin 6. Katının PVC Kaplama İle Kaplandığı İddiası Doğru Değil

Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde yer alan Tophane Saat Kulesi’nin 6. katı yani son katının PVC kaplama ile restore edildiği iddiası doğru değil. Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplandığı iddiasının gündeme gelmesinin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı 1905 yılında tamamlanan yapının özgün halinin ahşap olduğunu ancak lodos gibi olumsuz hava şartları nedeniyle ahşap yapının yıkıldığını ve bu nedenle döneminde çelik kontrüksiyon üzerine sac kaplama yapıldığını, kulenin ilk olarak 14 Şubat 1986 tarihinde Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescillendiğini ve tescil fişinde kulenin son katının sac malzeme ile kaplandığının fotoğraflandığını ifade etmişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne yönlendirdiğimiz bilgi talebimize Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplanmadığı, yapının 6. katının çelik kontrüksiyon üzerine metal sac ile kaplanmış olduğu ve restorasyon çalışmaları kapsamında aslına uygun olarak restore edileceği yanıtı sunuldu. Bursa’ya ait turistik ve tarihi değerler açısından önemli bir yere sahip olan Bursa Tophane Saat Kulesi’nin restorasyon çalışmaları sürmeye devam etmektedir. Restorasyon projesi kapsamında saatin bulunduğu altıncı katta çelik konstrüksiyonla üzerine kaplama yapılacağı ve ahşap dikme ve silmelerle özgün haline getirileceği belirtilmektedir.

Yanlış İddia

 

Sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde yer alan bir iddiaya göre Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde yer alan Tophane Saat Kulesi’nin 6. katı yani son katının PVC kaplama ile restore edildiği iddia edildi. 33 metre yüksekliğindeki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin yakınında konumlanan tarihi binanın son katının PVC ile kaplandığı iddiası birçok kişi tarafından eleştirildi ve olumsuz ifadelerle sosyal medyada paylaşıldı.

2018 yılında gündem haline gelen Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplandığı iddiasını içeren bazı haber ve paylaşımlar şu şekilde:

 

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC
Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplandığı iddiasını içeren haber

 

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC
Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplandığı iddiasını içeren haber

 

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC
Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplandığı iddiasını içeren paylaşım

 

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC
Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplandığı iddiasını içeren paylaşım

 

Tophane Parkı’nın girişinin karşısında bulunan gövdesi kesme taştan inşa edilen ve altı bölümden oluşan Bursa Tophane Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının yıldönümü olan 31 Ağustos 1905 (18 Ağustos 1321) tarihinde açılmıştır. Bursa’ya hakim bir noktada yer alan kule, Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) aynı yerde bulunan kulenin yıkılması ile tekrar yerine inşa edilmiştir. Tarihi kule günümüze kadar sağlam bir şekilde varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

 

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC
Bursa Tophane Saat Kulesi’ne dair eski bir görüntü

 

Bursa Tophane Saat Kulesi’nin Son Katı PVC İle Değil, Metal Sac İle Kaplanmış

Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplandığı iddiasının gündeme gelmesinin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı tarafından bu iddiaya açıklık getirilmişti.

Belediyenin Fen İşleri Başkanı açıklamasında 1905 yılında tamamlanan yapının özgün halinin ahşap olduğunu ancak lodos gibi olumsuz hava şartları nedeniyle ahşap yapının yıkıldığını ve bu nedenle döneminde çelik kontrüksiyon üzerine sac kaplama yapıldığını, kulenin ilk olarak 14 Şubat 1986 tarihinde Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescillendiğini ve tescil fişinde kulenin son katının sac malzeme ile kaplandığının fotoğraflandığını ifade etmiş.

 

Bu açıklama ile birlikte birçok haberde Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının görüntüsünün tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenip özgün kimliğine kavuşturulacağına yer verilmişti.

 

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC
Bursa Tophane Saat Kulesi’nin 2013 yılında çekilen bir görüntüsü

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne yönlendirdiğimiz bilgi talebimize Bursa Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC  ile kaplanmadığı, yapının 6. katının çelik kontrüksiyon üzerine metal sac ile kaplanmış olduğu ve restorasyon çalışmaları kapsamında aslına uygun olarak restore edileceği yanıtı sunuldu. Tophane Saat Kulesi’nin son katını PVC ile kaplanıldığına dair iddianın doğru olmadığının aktarıldığı yanıt metni şu şekilde:

“…BAHSE KONU YAPININ 6.KATI PVC DEĞİL ÇELİK KONTRÜKSİYON ÜZERİNE METAL SACA İLE KAPLANMIŞTIR. HALİHAZIRDA DEVAM ETMEKTE OLAN RESTORASYON KAPSAMINDA KURUL ONAYLI PROJEYE BAĞLI OLARAK METAL SACLAR SÖKÜLÜP ASLINA UYGUN BİR ŞEKİLDE MALZEME VE SICA YAPILMAK SURETİYLE RESTORASYON TAMAMLANACAKTIR…”

 

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tophane Saat Kulesi’nin son katının PVC ile kaplandığı iddiasına dair bilgi talebine yönelik verdiği cevap metni

 

Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik görevini üstlenen Bursa’ya ait turistik ve tarihi değerler açısından önemli bir yere sahip olan Bursa Tophane Saat Kulesi’nin restorasyon çalışmaları iş bu yazı itibariyle sürmeye devam etmektedir (Fotoğraflar tarafımızca çekilmiştir).

 

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC

Bursa Tophane Saat Kulesi PVC

 

Bursa Tophane Saat Kulesi’nin yakın çekim fotoğrafları incelendiğinde de, öne sürüldüğü gibi pvc yerine metal sac kaplama kullanıldığı anlaşılabilmektedir.

 

Bursa Tophane Saat Kulesi

 

Restorasyon projesi kapsamında saatin bulunduğu altıncı katta çelik konstrüksiyonla üzerine kaplama yapılacağı ve ahşap dikme ve silmelerle özgün haline getirileceği belirtilmektedir.

 

Bursa Tophane Saat Kulesi’nin Son Katının PVC Kaplama Olduğunu Sanan Yazarlar

Yusuf Kayışoğlu’nun Yeni Dönem Gazetesi’ndeki 26 Ekim 2018 tarihli “Celal abi biraz daha konuşayım” başlıklı yazısından ilgili bölüm:

“SAAT KULESİNİN PVC'Sİ...İstanbul merkezli gazete ve televizyonlarda Bursa'nın sembol yapılarından birisi olan Tophane'deki Saat Kulesi'yle ilgili çarpıcı bir haber vardı.”

Yüksel Baysal’ın Enbursa.com’daki 11 Temmuz 2020 tarihli “Saat kulesinin son hali bu mu?” başlıklı yazısından ilgili bölüm:

“Bursa'nın en önemli tarihi değerlerinden biri olan 6 katlı saat kulesinin restorasyonu sırasında PVC kaplama yapılmıştı.”

 

tophane saat kulesi pvc kaplama

 

Yorumunuzu yazınız...