Yapay Zekânın Farklı Fotoğraflardan Öğleleri Anlamlı Bir Bütün Sunmadan Bir Araya Getirdiği Görsel, Akıl Hastanelerinde Hastaların Sağlıklı Olup Olmadığını Anlamak İçin Kullanılmıyor

“Bu fotoğraftan anladığınız nedir” sorusuyla paylaşılan anlamlı bir bütün sunmayan ya da öğeler içermeyen görsel zaman içerisinde akıl hastanelerinde kullanıldığı iddiasıyla aktarılır hâle gelmiş.

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada aşağıdaki görselin, akıl hastanelerinde kullanıldığı, resmi anlayanların sağlıklı, anlamayanların hasta olduğu ve tedavi edilmesi gerektiği çıkarımının yapıldığı iddiasıyla paylaşıldığı görülüyor.

 

bu-resim-akil-hastanesinde-kullaniliyor

 

Kan görüyorum hocam, vahşet görüyorum, şakak kemiğinden girmiş levye görüyorum” repliği ile yorumlanamayacak kadar karmaşa içeren görseli akıl hastanelerinde kullanıldığı iddiasıyla aktaran paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:

 

“Bu resim akıl hastanesinde kullanılıyor.
Hastaya gösteriyorlar, anlıyorsa sağlıklıdır.
Anlamıyorsa, hastadır ve tedavi edilmesi gerekir.

Resmi anladınız mı?
Yoksa akıl hastanesinde yer ayıralım mı?”

 

bu-resim-akil-hastanesinde-kullaniliyor-hasta

 

Sosyal medya platformlarında karşılaşılan her iddiayı gerçek addetmemek gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seren, bahsi geçen görselle ilgili “gerçekliğini bilmiyorum, arkadaşımın sayfasından alarak paylaştım” temalı ibretlik diyalog şu şekilde:

 

A: “Bu resim akıl hastanesinde kullanılıyor. Hastaya gösteriyorlar, anlıyorsa sağlıklıdır. Anlamıyorsa, hastadır ve tedavi edilmesi gerekir. Resmi anladınız mı? Yoksa akıl hastanesinde yerinizi ayıralım mı?”

 

B: “Gerçek mi bu haber?”

 

A: “Valla gerçeklıgini bilmiyorum Facebookdan taninmiş güvenilir arkadaşimin sayfasindan alarak paylastim bende çözemedim Ne oldugunu?”

 

bu-resim-akil-hastanesinde-kullaniliyor

 

Sosyal medya kullanıcıları tarafından bir türlü anlaşılamaması gayet normal. Çünkü, görsel bu amaca matuf hazırlanmış.

Yapay zeka uygulamaları ile hazırlanan bu görsel, kişilerin akıl sağlığının yerinde olup olmadığını anlamaya yaramıyor.

Yapay zekâ uygulamalarıyla yahut (dijital düzenleme uygulamaları kullanılarak) manuel müdahale ile kasıtlı şekilde tahrif edilen, anlamsız bir bütün oluşturulmuş bu gibi alelade görseller, psikolojik saptama için kullanılmıyor.

2019 ve 2020 yıllarında sosyal medyada paylaşılan bu tip görseller ilk başta “içinde anlamlı bir şeyin tespit edilip edilemediği” gibi sorularla dolaşıma sokulmuştu.

 

 

Görselin e-ticaret sitelerinde “anlaşılamayan beyin yakan resim” notuyla farklı ürünler üzerinde kullanıldığı ya da çeşitli internet sitelerinde “beyin yakıcı yapay zekâ resmi” notuyla paylaşıldığı görülüyor.

Anlamlı bir içerik sunmayan görselin dikkat çekmesiyle birlikte “bu fotoğraftan anladığınız tek bir şeyi söyleyin” gibi sorularla benzer görsellerin paylaşılması trend olmuştu.

 

yapay-zeka-anlamsiz-resim

 

Anlamsız görselleri anlamlandırma çağrısı bir akım hâline dönüşmüştü.

Giderek popülerleşen bu söylem ve anlamsız görsel akımı, “meme” olarak adlandırılan görsel deyim şablonu şöyle özetlenmişti:

“”Name one thing in this photo” (“Bu fotoğraftan anladığınız bir şeyi söyleyin”), ilk bakışta normal görünen, ancak daha yakından incelendiğinde herhangi bir nesneyi ayırt etmek inanılmaz derecede zor olan bir resim anlamına gelir, çünkü her şey belirsiz olma noktasına kadar bulanıktır. Twitter’da yayınlandıktan sonra viral oldu ve birkaç haber kuruluşunda yer aldı.”

 

Özetle, “bu fotoğraftan anladığınız nedir” sorusuyla paylaşılan anlamlı bir bütün sunmayan ya da öğeler içermeyen görsel zaman içerisinde akıl hastanelerinde kullanıldığı iddiasıyla aktarılır hâle gelmiş.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri departmanında yardımcı doçent olarak görev yapan Dr. Steven Schlozman, benzer görsellerin “rahatsızlık oluşturma” amacıyla hazırlandığını, kendisinin de bu tip görselleri anlamlandıramadığını belirtmişti.

Prof.Dr. F. Gökben Hızlı Sayar gibi psikiyatri ihtisası bulunan uzmanların da görselle ilgili “Ben de anlamadım gençler, rahat olun ” yorumunu da not etmekte fayda var.

 

Yorumunuzu yazınız...