Daha önce, Atatürk’ün eliyle bozkurt işareti yaptığı sanılan fotoğrafa, Atatürk’ün fotoğraflarına yapılan kurt montajlarına, Atatürk Meclis kürsüsünde konuşma yaparken “Egemenlik Ulusundur” yazılı tabelanın altında hilâl ve bozkurt simgesine yer veren montaj fotoğrafa değinmiştik.

Bugünkü konumuz, Harf İnkılabı öncesinde hazırlanan bir Türkiye haritasına bozkurt simgesinin yerleştirildiği iddiasıyla paylaşılan aşağıdaki görsel:

 

bozkurt harita montaj

 

Bozkurt simgesi ile Atatürk arasında bağ kurma amaçlı hazırlanan paylaşım silsilelerinde bahse konu montaj görsele yer verildiği görülüyor.

 

harita bozkurt montaj

 

1927 yılında 30 Ağustos için hazırlanan “anavatan” başlıklı Türkiye siyasî haritasında bozkurt resmi yerinde aslında Atatürk portresi bulunuyor.

 

anavatan 1927 harita

 

Harf İnkılabı henüz gerçekleşmediği için Osmanlıca hazırlanan haritada 1939 yılında topraklarımıza dahil edilen Hatay da sınırlarımız dışındadır.

Silahlı Türk askerinin ve Türk bayrağına sarılı bir kadının görüldüğü harita, “(Sûdî)’nin yeni harıta külliyatından” olduğu notuyla “İstanbul : Kitaphane-yi Sûdî” kaynak atfıyla ABD Kongre Kütüphanesi internet sitesinde aktarılmıştı.

Yanlış aktarımı tespit eden Cengiz Özakıncı görselle ilgili şu yorumda bulunmuştu:

“7m- Atatürk’ü BOZKURTA AŞIK göstermek Atsızcı Türkçü Turancılar için öyle önemliydi ki 1927’de basılmış Türkiye haritasından Atatürk portresini SAHTECİLİKLE silip yerine BOZKURT FİGÜRÜ koyarak “Atatürk haritalara bile Bozkurt simgesi koymuştu” yalanını yaymaktan çekinmediler.”

 

 

Yorumunuzu yazınız...