Sosyal Medyada Paylaşılan Videoların Lübnan’ın Başkenti Beyrut’taki Patlayıcı Dolu Deponun Patlamasının Füze Saldırısından Kaynaklandığını Gösterdiği İddiası Doğru Değil, Videolar Montaj

Yanlış İddia

 

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta limanda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması sonucu oluşan yıkım kenti savaş alanına çevirdi. Beyrut, patlamanın etkisi ile birlikte iç savaş günlerini hatırlatan bir görünüme büründü. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya, 6 yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını açıkladı.

Devasa patlama ile birlikte komplo teorileri de zuhur etti. Beyrut limanındaki patlamanın İsrail, IŞİD, CIA, Mossad gibi ülke, istihbarat ve terör örgütleri tarafından gerçekleştirildiği öne sürüldü.

Bu süreçte, 2.750 ton patlayıcıyı güvensiz bir şekilde barındıran deponun bir düze ile vurulduğu ana ait olduğu iddiasıyla bazı videolar dolaşıma sokuldu.

Bahse konu video kayıtlara inanan kayda değer sayıda sosyal medya kullanıcısına rastladık.

 

lübnan patlama füze
M. Taha Gergerlioğlu’nun Beyrut’taki patlamaya füzenin yol açtığını gösteren video kaydı gerçek sandığı paylaşımı

 

Halbuki, paylaşılan videolara füzeler montajla iliştirilmiş.

Beyrut’taki patlamanın patlayıcı ile dolu deponun füze ile vurulmasından kaynaklandığı iddiasıyla paylaşılan video kaydına füze sonradan montaj ile yerleştirilmiş.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CwPRmieTPkU

 

Beyrut’taki patlamanın füze kaynaklı olduğu iddiasıyla sunulan bir diğer videonun orijinalinde de füze görülemiyor.

 

 

Video kaydını “negatif” yapınca “termal” görüntüye ulaşıldığını sanan siber güvenlik ve istihbarat uzmanlarına da rastlamış olduk bu vesileyle.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta limanda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın füze saldırısı neticesinde patladığını gösterdiği andan sanılan bir diğer kayıt da aslında montaj. Füze orijinal görüntüye sonradan eklenmiş, sözüm ona kızılötesi görüntü de basit bir ayarla oluşturulmuş.

 

 

Bahse konu kaydın orijinali şu şekilde:

 

 

Beyrut’da büyük yıkıma yol açan patlamanın farklı açılardan görüntüleri incelendiğinde bir füzenin izine rastlanamıyor.

 

Füze Montajlı Videoları Gerçek Sanan Yazarlar

Yeni Şafak eski yazarı Müfid Yüksel, bahse konu montaj videoyu gerçek sanarak 6 Ağustos 2020 tarihli paylaşımında “Gerçekten füze atıldığı açıkça belli oluyor.” yorumunda bulunmuştu.

 

Yorumunuzu yazınız...