Titanik’e Bilet Alıp Gemiye Binmeyerek Kurtulan Tek Kişinin Prof. Dr. Besim Ömer Akalın Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Tıp profesörü, bilim insanı, sivil toplum örgütçüsü ve milletvekili Besim Ömer Akalın’ın (1862-1940) bilet aldığı hâlde binemediği Titanik’in daha ilk seferinde 15 Nisan 1912 gecesi bir buz dağına çarparak batışından kurtulan tek kişi olduğu iddia edilmektedir.

1.514 kişinin yaşamını yitirdiği tarihin en dramatik deniz felaketlerinden biri olarak tarihe geçen Titanik’in batışından bilet aldığı hâlde gemiye binmeyerek kurtulan tek kişinin bir Türk olduğu iddiasını içeren anlatı şu şekilde:

“Efsane Titanik gemisinde 2223 yolcu vardı, ama aslında gemide 2224 yolcu olması gerekiyordu. Satılan bir biletin yolcusu Titanik’e geç kaldığından binemedi, bu bilet bir doktor tarafından Avrupa seyahati sırasında alınmıştı. Ancak doktor Fransa’dan başladığı yolculuğunu kötü hava koşulları nedeniyle Southampton limanına kadar sürdüremedi ve Titanik gemisini kaçırdı. Bileti olduğu halde 1.514 kişinin yaşamını yitirdiği gemiye binemeyen tek yolcu, Türk doktor Besim Ömer Akalın’dı.”

 

titanikten kurtulan tek türk

 

titanikte binemeyen tek yolcu türk

 

Daha detaylı bir aktarım ise şu şekilde:

Ünlü Türk doktor Besim Ömer 1912 senesinde New York‘ta düzenlenen bir sağlık kongresine gitmek için, Titanik‘te, bir ay öncesinden kendisine kamara ayırtmıştı. Yolculuğa, Titanik’in Southampton‘dan sonra ki uğrayacağı liman olan Fransa’nın Cherbourg limanından binecekti. Fakat Besim Ömer‘in içinde bulunduğu tren, şiddetli yağışlar sonrasında oluşan toprak kaymasının yolu kapatmasından ötürü 16 saat mahsur kaldı. Ünlü doktor Cherbourg’a ulaştığında RMS Titanic‘in limandan ayrılalı 4 saat olduğunu öğrendi. Ömer Besim, New York’a gidecek olan başka bir gemi için beklerken, Titanic’in battığı haberi geldi.

 

Kazada hayatını kaybedenlerin listesini görünce çok şaşırdı. Çünkü listede kendi ismi de vardı. Gemiye Cherbourg limanından binecek olup, gemiyi kaçıran tek kişi Ömer Besim Akalın‘dı fakat yolcu listesinden çıkarılmamıştı.

 

Bir gazeteciye verdiği demeçte şunları söylemiştir;
“Titanik’ten kurtulan tek Türk benim… Bunun için artık hiç bir kazadan korkmuyorum. Kaçırdığım gemide 1514 insan öldü… Elimi bir az daha çabuk tutsaydım bu sayıyı 1515 yapabilirdim. Şu an hayatımı, bir vapuru kaçırmama borçluyum“

 

Titanik’ten tek kurtulan kişinin Türk tıp tarihinin en önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Ömer Besim Akalın olduğu iddiasını aktaran sosyal medya paylaşımlarından örnekler:

“Titanik’e 2224 bilet kesilmiştir ancak gemiye 2223 kişi binmiştir. Gemiye binmeyen tek kişi ise Dr Besim Ömer Akalın’dır.”

 

titanik besim ömer akalın

 

titanik besim ömer akalın

 

1912’deki Titanik faciasında yolculuğa geç kalıp, bileti olduğu halde gemiye binmeyerek kurtulan tek kişinin Besim Ömer Paşa olduğu iddiası doğru değil.

1912’de yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük buharlı yolcu gemisi olan ve “batmaz gemi” olarak nitelenen Titanic, Southampton’dan New York’a gerçekleşen ilk seferinin dördüncü günü olan 14 Nisan 1912 Pazar günü saat 23:40’ta bir buzdağına çarptıktan yaklaşık 2 saat 40 dakika sonra batmıştı.

 

titanik batti haber
16 Nisan 1912 tarihli New York Times

 

Besim Ömer Paşa’nın 7-17 Mayıs 1912 tarihinde Washington’da gerçekleşecek konferansa Osmanlı Devleti’ni temsilen katılmak üzere geldiği Fransa’daki Calais limanından İngiltere’deki Southampton limanına hava muhalefeti nedeniyle geçemediği, bu nedenle bilet aldığı geminin kalkış vaktine yetişemediği, Titanik biletinin yandığı ve bu sayede batan Titanik’le birlikte Atlas Okyanusu’na gömülmekten kurtulduğu aktarılmaktadır.

Besim Ömer Akalın’ın Titanik’in ilk ve son seferine yetişememesi, kendisini bu akıbete sahip tek kişi kılmıyor. Belki de kendisi hakkında doğru tanım, “Titanik’ten bilet alıp gemiye binmeyerek kurtulan TEK TÜRK” şeklinde olmalı… Çünkü, bilet aldığı hâlde yolculuğa katılmayarak yaşamı kurtulan başka birçok isim mevcut.

 

titanik birinci sınıf bileti
Reverend J.Stuart Holden adına Titanik bileti

 

Titanik’teki yolcu ve mürettebat sayısı ile kurtulan kişi sayısı üzerinde tam bir uzlaşı yok. Tam kapasitesi 3.547 kişi olan Titanik’te bulunan 2.224 kişiden sadece 710’inin kurtulduğu, geriye kalan 1.514 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmektedir.

 

Erkek Kadın Çocuk Toplam
1. Sınıf Yolcu Sayısı 175 144 6 325
1. Sınıf Yolculardan Kurtulanlar 57 140 5 202
2. Sınıf Yolcu Sayısı 168 93 24 285
2. Sınıf Yolculardan Kurtulanlar 14 80 24 118
3. Sınıf Yolcu Sayısı 462 165 79 706
3. Sınıf Yolculardan Kurtulanlar 75 76 27 178
Gemideki Mürettebat Sayısı 913
Kurtulan Mürettebat Sayısı 192 23 215

 

Bu sayıya ilaveten Titanik’in ilk ve son seferi için bilet alıp gemiye binemeyerek muhtemelen hayatı kurtulan 50’den fazla kişinin olduğu tespit edilmişti (John P. Eaton, Charles A. Haas (1986). Titanic: Triumph and Tragedy. Patrick Stephens).

Encylopedia Titanica’nın listelediği dünyanın en büyük yolcu gemisinin 15 Nisan 1912’de battığı yolculuğuna bileti olduğu hâlde katılamayan diğer isimler şu şekilde:

Bay ve Bayan Adelman, Bay ve Bayan Anderson, Robert Bacon, eşi ve kızı, Edward W. Bill ve eşi, Florence Bond ve yardımcısı, Frank Carlson, Norman Craig, S. P. Davies, Annie Eastman, Alfred Franks, Henry Clay Frick ve eşi, Bay ve Bayan Hanan, J. Horace Harding ve eşi, George Hart, J. Warren Hitchens, J. Stuart Holden, Thomas Home, J. C. Jenkins, Frank Kind, Charles Lancaster, Arthur Lawrence, Carlton P. Lewis ve eşi, T. J. Madden, A. Melody, J. Conan Middleton, John Pierpont Morgan, Henry S. Nesbitt, eşi ve 4 çocuğu, Maxwell Norman, James V. O’Brien ve eşi, C. C. Puffer, Elizabeth Walker Roberts ve yardımcısı, Charles Ross, J. S. Wardell Stafford, Crawdowd James Sturrock, Thomas Thompson, eşi ve oğlu, George H. Turner ve eşi, George Vanderbilt ve eşi, A. J. White, Ada Wilkinson, S. George Wilkinson, J. Clifford Wilson ve eşi, Frank P. Wood ve eşi, Nora Callaghan, John Concannon, Bridget Courtney, Margaret Courtney, Mary Dunne, Delia Forhan, Margaret Gilligan, Annie Jordan, Mary Jordan, Mary Martin, Denis O’Brien, Pat O’connell, Michael O’sullivan, Pat Ryan, James Scanlon, Pat Thomas, James Tyndon…

 

Benzer şekilde gerçek dışı şekilde Titanik’e bilet alıp son anda binmeyip kurtulduğu öne sürülen birçok isim mevcut:

Lillian Abbott, Kathleen Aesch, James Allen, Hens B. Andersen, J. H. Arundell, Ruth Bagley, Ray Bass, John Bauer, Walter Belford, Patrick Boyle, Martin Branner, Reginald Burgess, Arthur Burnhard, Tommy Burns, John Battie Butler, Perisa Chupich, Mary Concannon, Percy Richard Dawkins, Helen Marie Delaney, Esther Hannah Dickson, Frederick Digman, Max. Dittmar-Pittman, Rosemary Eller, Geırge Ludbrooke Evans, Henry Farrell, Molly Farrelly, Mary Flynn, Patrick Flynn, Harry Giles, Benditta Fobis, John Gorman, Joseph Greenschpan, Victor T. Halva, Bessie Hamilton, Catherine Hancock, Mary Hanlon, Robert James Hanna, Martin Hansen, George Harding, Samuel Harper, Alice Harris, George Harris, C. E. Hettrick, John James Hollis, Frank Hyett, Frances May Davis James, John James, Jack Johnson, Josephine Johnson, William Jones, C. Jowett, Roy Kirkoven, Luis Klein, Helen Loraine Kramer, John Kushun, Virgil Lewandski, Frank Lewis, John Lewis, F. Liederman, Emily M. Lovre, Robert McCann, Matt Matson, Paul Meyers, Charles Mickleweight, J. R. Moody, George Moran, Martin Moran, Henry Mueller, Emma Valero Muncaster, Lee Mccubbins, Alan McRae, Joseph Namestnick, Annie Nivcolovic, J O’Doherty, Gus Olsen, Olas Olson, W. J. Owens, Joseph Owen, Mary Palmer, Sam Parks, Alfred Herbert Platford, Ellen Polihronia, George Rallos, Neille Reed, Della Riggs, Mortimer Howeell Robb, Grace C. Roebuck, Alfonso Ross, A. Rownstein, Michele Rovella, John Rumpel, Godfrey von Saiden, Kurt von Scheven, Adam Segmert, Blanche Sercombe, Mary A. Lawrence Skender, J. Gustav Stein, Lewis Stevins, Patrick Sullivan, Robert Suczek, Thomas Taverner, Freide Tinkler, H. R. Trimmer, Francis Tuohy, C. J. Warrinck, Fred A. Weber, Alphonso R. Wernez, Henry George Whapples, David A. Williams, G. Williams, John Williams, George W. Wilson, Anna Wood, Jay Yates, James Young, Halem Zcherk…

 

Görülebileceği üzere, “Titanik’e binmekten son anda kurtuldu” iddiası birçok kişi için öne sürülmüş vaziyette.

 

besim ömer akalın titanikten kurtulan tek kişi iddiası

 

Yorumunuzu yazınız...