Batuhan Çolak Köşe Yazısında Medya Radar Raporunu Hazırlayan Mülteci Odaklı Derneği Farklı Aktarmış

Yeniçağ Gazetesi İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni ve köşe yazarı Batuhan Çolak 24 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan “Suriyelileri Türkiye’de bırakma projesi!” başlıklı yazısında Türkiye’de mülteciler odaklı 2 derneği (Mülteciler Derneği ve Medya ve Mülteci Hakları Derneği) karıştırmış:

"Mülteciler Derneği…
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları "mülteci" olarak tanımlıyorlar. Bunu bilinçli bir şekilde yapıyorlar. Çünkü sığınmacıların statüsü ile mültecilerin statüsü arasında çok önemli farklar var.
...
Habercileri, gazetecileri ve siyasetçileri hedef almaya başladılar.
Sanki bir basın kuruluşu, sanki uluslararası bir gözlem merkezi, sanki etik ihlaller komisyonu gibi medya ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırlamışlar.
"İhlal" dedikleri de yalanlayamadıkları, mesnetsiz cevap bulamadıkları haberlerden oluşuyor.
Raporun içerisinde "radara takılanlar" diye bir başlıkla bizi ve birçok gazeteciyi hedef göstermişler.
Yeniçağ internet sitesinde çıkan "Suriyelilere Özel Doğum Servisi" haberimizi "Nefret söylemi ve düşmanlaştırıcı ifade" olarak yorumlamışlar."

 

Batuhan Çolak’ın yazısında değindiği mültecilere ve sığınmacılara yönelik hak ihlallerini içeren medya raporu Mülteciler Derneği tarafından değil, Medya ve Mülteci Hakları Derneği tarafından hazırlanmıştır. Suriyeli sığınmacılar odaklı çalışmalar yapan bu 2 dernek birbirinden farklıdır. Tam adı Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği şeklinde olan Mülteciler Derneği İstanbul Sultanbeyli’de 2014 yılında kurulmuş yerel bir sivil toplum kuruluşudur. Medya ve Mülteci Hakları Derneği ise 2019 yılı Mayıs ayında kurulmuş İzmir merkezli bir dernektir.

Tüzel kişilikleri, faaliyet merkezleri, idari yapısı, temel çalışma alanları farklı olan bu iki derneğin Suriyeli sığınmacılara yönelik hak ihlalleri konusunda işbirliği yaptığı -sosyal medya hesapları incelendiğinde- söylenebilir. Medya ve Mülteci Hakları Derneği’nin çalışma odağının -dernek adından da anlaşılabileceği üzere- basın odaklı olduğu anlaşılmakla, Mülteciler Derneği’nin Suriyeli sığınmacılar hakkında daha geniş bir yelpazede çalışma yürüttüğü görülmektedir.

Batuhan Çolak yazısında ayrıca, Mülteciler Derneği’nin Suriyeli sığınmacıların karşılaştığı tüm sıkıntılara odaklanmadığını şöyle öne sürmüştü:

“Suriyeli sığınmacıların insani sorunlarıyla, yaşantılarıyla, geri dönüş çabalarıyla, karşılaştıkları problemlerle ilgili bir çalışmalarını duyduk mu? Hayır”

Çolak’ın örgütün Suriyeli sığınmacıların aktarılan alanlardaki sorunlarıyla uğraşmadığı iddiasına ilişkin olarak Mülteciler Derneği konuya dair yayınladıkları basın açıklamasında şöyle yanıt vermişti:

Mülteciler Derneği 2014 yılında İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde kurulmuş yerel bir dernektir. Türkçe eğitimi, fiziksel iyileştirme, psikolojik destek, hukuksal danışmanlık, iş ve meslek danışmanlığı, hastane tercümanlığı, okullaştırma, erken yaşta evlilikle mücadele gibi farklı konularda çalışmalar gerçekleştirmektedir. Yaptığı bu çalışmalarla ilgili bilgileri https://www.multeciler.org.tr adresli kurumun resmi internet sitesinden ve bu siteden adreslerine ulaşabileceğiniz sosyal medya hesaplarından paylaşmaktadır.”

“Derneğimizin 24 farklı alanda faaliyeti olduğunu, yaptığımız çalışmaların tamamını internet sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan açıkça görmek mümkündür. Mülteciler Derneği yapısı itibarıyla Türkiye’de örneği olmayan bir kuruluştur ve faaliyet yapılmadığı iddia edilen problemler başta olmak üzere sığınmacıların karşılaştıkları tüm sorunlarla ilgili faaliyetler yürütmektedir.”

Mülteciler Derneği’nin internet sitesinde yayınlanan faaliyetlere ilişkin raporları incelediğimizde, Suriyeli sığınmacıların birçok alanda karşılaştığı sorunlara dair çalışmalar yürüttükleri görülebilmektedir.

 

Çolak’ın yazısında bahsettiği hak ihlallerini içeren medya raporu, Medya ve Mülteci Hakları Derneği tarafından 2019 yılı Aralık ayından bu yana yayınlanmakta olup, anılan derneğin internet sitesi üzerinden erişilebilmektedir. Derneğin 7 Aralık 2019 tarihinden bu yana hazırladığı Medya Radar Raporu’nda toplam 2196 haberde hak ihlalinin tespit edildiği geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu.

 

İlave: 15 Ekim 2018 tarihli “Türkiye’deki Suriyelileri Örgütleme Operasyonu” başlıklı yazısında da Batuhan Çolak, HayatSür Derneği’nin Açık Toplum Vakfı tarafından fonlandığını ve Türkiye’yi Suriyelileştirme operasyonunun parçası olduğunu öne sürmüştü. Bahse konu dernek de gönderdiği ihtarname ile Çolak’ın iddialarının doğruluk payının olmadığını ihtarname ile bildirmişti. Çolak internet sitesindeki köşe yazısında bu ihtarnameli açıklamaya yer vermişti.

 

 

Yorumunuzu yazınız...