Yeşilçam’ın Yıldızı Ayhan Işık’ın Evinin Balkonunda Güneşlenirken Güneş Çarpmasına Bağlı Beyin Kanaması Nedeniyle Hayatını Kaybettiği İddiası Yanlış Hususlar İçeriyor

Yıllarca güneşin altında bekleyen ya da güneşe doğru bakan çocukları vazgeçirmek için ailelerin kullandığı bir korkutma yoludur: “Ayhan Işık da böyle güneş altında kala kala öldü” iddiası. Ancak Türk sinemasının Taçsız kralı, yakışıklı jönü (asıl soyadı Işıyan olan) Ayhan Işık’ın (5 Mayıs 1929-16 Haziran 1979) 13 Haziran 1979 tarihinde İstanbul Bebek’teki evinin balkonunda güneşlenirken güneş çarpmasından ötürü beyin kanaması geçirmesi nedeniyle hayata gözlerini yumduğu iddiasında atlanılan birkaç husus bulunmaktadır. Ayhan Işık’ın ölüm nedeni yüksek tansiyon nedeniyle beyninde ödem oluşmasıdır. Tansiyonunun yükselmesini ise güneş altında kalmasının akabinde fenalaşması ve bir eczacının vurduğu iğnenin ters tepkiye yol açması tetiklemiştir. Ayhan Işık’ın ölüm nedeni olarak güneş çarpmasına bağlı beyin anevrizması kanaması değil, yüksek tansiyonun tetiklediği anevrizma yırtılması teşhisi konulmuştur. Ayhan Işık, Bebek’teki evinin balkonunda güneşlenirken değil, Selimpaşa Kıyıkent’teki yazlığında fenalaşmıştır. 

 

ayhan ışık güneş çarpması ölüm sebebi

 

Ayhan Işık’ın vefat sürecini özetleyelim:

  • 13 Haziran 1979 sabahı İstanbul Silivri’deki Selimpaşa Kıyıkent’teki yazlığında fenalaşması sonucunda Ayhan Işık, doktor olan bir akrabasının da yazlığa uğraması ve durumunun iyi olmadığını fark etmesi ile bir klinikte tedavi altına alınır.
  • Klinikte kendisine tansiyon artışının tetiklediği (beyni besleyen atar damardaki baloncuğun patlaması anlamına gelen) anevrizma rüptürü (yırtılması) sonucu beyin kanaması tanısı koyulur.
  • Geçirmiş olduğu beyin kanaması sonucu 4 gün tedavi altına alınan Ayhan Işık, 16 Haziran 1979 gece yarısına doğru 50 yaşında hayata gözlerini yumar ve 19 Haziran 1979 günü Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilir.

15 Haziran 1979 tarihli Milliyet Gazetesi haberinde Ayhan Işık’ın doktoru Prof. Erdoğan Özdamar, Işık’ın yüksek tansiyon krizi nedeniyle beyninde ödem oluştuğu, bu nedenle denge bozukluğu, kusma ve bayılma sorunlarını yaşadığı, hastaneye başvurusuyla birlikte tedavi altına alındığını aktarmıştı.

 

Milliyet Gazetesi’nin Ayhan Işık’ın Sağlık Durumuna İlişkin 15 Haziran 1979 Tarihli Haberi

 

Milliyet Gazetesi başta olmak üzere dönemin basın yayın organları Ayhan Işık’ın evinin balkonunda güneşlenirken rahatsızlandığını, ertesi gün kusma ve baş dönmesi yaşayarak fenalaşmasının akabinde hastaneye kaldırıldığını aktarmıştı.

 

Milliyet Gazetesi’nin 17 Haziran 1979 Tarihli “Ayhan Işık Vefat Etti” Başlıklı Haberi

 

Ayhan Işık’ın yakın arkadaşı ünlü sinema oyuncusu Sadri Alışık’ın (sinema yazarı ve tarihçisi Agah Özgüç’ün “Türk Sineması’nın Marjinalleri ve Orjinalleri” adlı kitabında aktarılan) anlatımı da, Ayhan Işık güneşlenirken bir anda beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmediğini, yüksek tansiyonun tetiklediği konuşma ve yürüme zorluğu nedeniyle hastaneye kaldırıldığına dair doktor açıklamasını doğruluyor:

“Ayhan yazlıkta (Kumburgaz), cumartesi gecesi arkadaşlarıyla yemek yedikten sonra eve gelmiş. Biraz kiraz yedikten sonra uyumuş. Sabaha karşı, büyük bir kusmayla uyanmış. Ayhan’ın bu durumu karşısında şaşırmışlar. Bebek’teki bir eczaneye telefon açmışlar. Eczacı da atlayıp Kumburgaz’a gitmiş. Mideyi teskin edici bir iğne yapmış Ayhan’a. Fakat sonradan söylendiğine bakılırsa, o iğne tansiyon yükseltirmiş. Tansiyon da yükselince Ayhan’da konuşma ve yürüme zorluğu başlamış. Sonra da kliniğe yatırılmış.”

 

Sadri Alışık, Ayhan Işık’ın beyin kanaması geçirecek hâle gelene kadar güneş altında kalarak hayatını riske atacak bir insan olmadığını da şöyle aktarıyor:

“Ayhan, öyle bilinçsizce güneşin altında yatıp komaya girecek adam değildi. Buna imkan ve ihtimal yoktur.”

 

Ayhan Işık’ın beyin kanaması geçirdiği yerler de farklı anlatımlarda farklı yerleri işaret etmektedir. Kimi, Ayhan Işık’ın Bebek’teki evinin balkonunda güneşlenirken beyin kanaması geçirdiğini iddia ederken kimi de Kumburgaz’daki yazlığında güneşlenirken fenalaştığını aktarıyor. Halbuki Ayhan Işık, evinin balkonunda güneşlenirken değil, günümüzde İstanbul’un Silivri ilçesi sınırlarında bulunan Selimpaşa Kıyıkent’teki yazlığında fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştır.

Ayrıca, plastik cerrah Prof. Dr. Onur Erol’un aktardığına göre Ayhan Işık’ın göz ameliyatından sonra öldüğüne dair de bir şehir efsanesi dolaşımdaymış.

 

ayhan ışık ölüm sebebi güneş çarpması

 

Yorumunuzu yazınız...