Fotoğraftaki Avusturya Kralının Eşini Kara Çarşafa Soktuğu İddiası Doğru Değil

Fotoğraftaki Avusturya Kralının eşini (kıskandığı için) çarşafa soktuğu iddiası doğru değil. Bahsi geçen fotoğraf, Avusturya Macaristan İmparatoru Karl’ın eşi İmparatoriçe Zita ve Arşidük Otto’nun katıldığı İmparator Franz Joseph’in 1916 yılında cenâze merâsiminde çekilmiş. Dönemin cenaze törenlerine katılan Hristiyan kadınların siyah ve kapalı kıyafet giymesinin teamül olduğu biliniyor. Ayrıca, fotoğraftaki çarşaflı kadın “Empress Zita”nın diğer fotoğraflarına göz attığımızda, iddia edildiği gibi “çarşafa girme” gibi bir durumun olmadığı anlaşılıyor.

Yanlış İddia

 

Tesettüre önem veren ve İslamî hassasiyetlerini sosyal medyaya taşıyan bazı kullanıcıların tevessül ettiği bir yanlış iddiaya değineceğiz.

Sosyal medyada paylaşılan asılsız iddiaya göre Avusturya Kralı, değer verdiği ve kıskandığı için eşini örtmüş / tesettüre / çarşafa sokmuş.

Örnek bir paylaşım şöyle sunulabilir:

“Yıl 1916 Yer AVUSTURYA Viyana İmparatoriçesi Zita.. Bugün sırf Avrupa’ya özenme adına tesettüre savaş açan sözde ilerici Laikler Online mi?”

 

Fotoğraftaki Avusturya Kralının Eşini Kara Çarşafa Soktuğu İddiasını iİçeren Paylaşım
Fotoğraftaki Avusturya Kralının Eşini Kara Çarşafa Soktuğu İddiasını İçeren Paylaşım

 

Paylaşılan uydurma iddia şu şekilde:

“1916 Viyana Avusturya Kral’ı, hanımını halkın içine çıkardığı için bedenini tamamen örtmüş. Neden biliyor musunuz? Kralın hanımı değerli olduğu için, başka erkeklerin onu görmemesi için. Kral eşini kıskanıyor ve örtüyor. Kralda Müslüman değil eşide. Müslüman geçinen kıskançlık duyguları yok olmuş erkekler bu fotoğrafa iyi baksın.”

 

Avusturya Kralının Eşini Kıskandığı İçin Kara Çarşafa Soktuğunu Öne Süren Görsel
Avusturya Kralının Eşini Kıskandığı İçin Kara Çarşafa Soktuğunu Öne Süren Görsel

 

Çeşitli internet sitelerinde ise fotoğraf hakkında şöyle bir anlatıya yer verildiği görülüyor:

“Bu resimde gördüğünüz yer Avusturya Viyana, Yıl 1916, Kral ve Kraliçe yan yana yürümekte. Kraliçe gördüğünüz yüzü bile dahil bütün vücudunu kapatmış durumda. Fakat bu insanlar Müslüman değiller? Sizce neden kapanmış bu Kraliçe. Gelin, şu güzel sözlere kulak verin. İslam’da bütün kadınlar birer Kraliçedir. Hepsi birer cevher, değerli taştır. Onlar, aynı yastığa baş koyduğu eşlerinin birer servetidir. “

Ancak, bu iddianın doğruluk payı bulunmamaktadır. Avusturya Macaristan İmparatoru Karl’ın eşi İmparatoriçe Zita çarşaflı değildi.

Bahsi geçen fotoğraftaki kişiler Avusturya Macaristan İmparatoru Karl’ın eşi İmparatoriçe Zita ve Arşidük Otto‘ya ait. Fotoğraf, İmparator Franz Joseph’in 30 Kasım 1916 tarihinde gerçekleşen cenâze töreninde çekilmiş.

 

Avusturya Macaristan İmparatoru Karl, İmparatoriçe Zita ve Arşidük Otto, İmparator Franz Josef'in Cezane Merasiminde (30 Kasım 1916)
Avusturya Macaristan İmparatoru Karl, İmparatoriçe Zita ve Arşidük Otto, İmparator Franz Josef’in Cezane Merasiminde (30 Kasım 1916)

 

Dönemin (katolik / ortodoks) Hristiyan cenaze törenlerine katılan kadınların matemlerini sergilemek amacıyla siyah ve kapalı kıyafet giymesinin teamül olduğu biliniyor.

 

imparatoriçe zita

 

Bourbon-Parmalı Zita (Zita of Bourbon-Parma) olarak tanınan tam adı Zita Maria delle Grazie Adelgonda Micaela Raffaela Gabriella Giuseppina Antonia Luisa Agnese olan İmparatoriçe Zita’nın diğer fotoğrafları incelendiğinde başörtülü yahut kara çarşaflı başka bir fotoğrafının bulunmadığı, Franz Joseph’in cenazesi dışında başının açık olduğu ve tesettürlü olmadığı görülmektedir.

 

avusturya kralı karısı kara çarşaf

 

Görsel: Royalwatcherblog.com

 

Yorumunuzu yazınız...