“Atatürk Çocuklara Zorla Bira İçirdi” İddiası Sanıldığı Gibi Değil

Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 yaşındaki manevi kızı Ülkü Adatepe’ye bira içirdiği iddiası fasılalar halinde paylaşılsa da, Atatürk’ün Ülkü Adatepe’ye bira içirdiği iddiası sanıldığı gibi değil. Atatürk, 5 yaşındaki manevi kızı Ülkü Adatepe’ye hepimizin bildiği % 5 civarı alkol oranına sahip biradan değil; çocuk birası olarak bilinen, besleyici özelliği bulunan alkolsüz Şark Malt Hülasası içirmiştir. Gazi Orman Çiftliği’ndeki Bira Fabrikası açılışında Atatürk’ün kucağındayken Ülkü Adatepe’nin Şark Malt Hülasası içtiğini gösteren resimler mevcuttur. Ülkü Adatepe de TRT’ye röportaj verdiği “Atatürk’ten Anılar” adlı programda Atatürk’ün kendisine bira içirdiğini ifade etmiştir; ancak, Adatepe’nin bira atfı “malt içecek” olan Şark Malt Hülasasını ima ettiği düşünülmektedir.

 

Ülkü Adatepe Bira Mı Malt İçeceği Mi İçti?

Atatürk’ün en küçük manevi kızı olan Ülkü Çukurluoğlu Adatepe (27 Kasım 1932 – 1 Ağustos 2012), bebekliğinden vefat ettiği 1938 yılına kadar Atatürk’ün yanında Çankaya Köşkü’nde yaşamıştır. Zübeyde Hanım’ın evlatlık kızı Vasfiye Hanım ile Fransızca öğretmeni ve gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu’nun kızı Ülkü Adatepe, Atatürk’e yaptığı ziyaretlerde yanında bulunmuştur. Bu ziyaretlerden biri de Gazi Orman Çiftliği’ndeki Bira Fabrikası açılışıdır.

Gazi Orman Çiftliği’ndeki (Bugünün Atatürk Orman Çiftliği) Ankara Bira Fabrikası’nda Atatürk’ün kucağındayken Ülkü Adatepe’nin Şark Malt Hülasası içtiğini gösteren resimler mevcuttur:

 

Ülkü Adatepe Gazi Orman Çiftliği’ndeki Bira Fabrikası açılışında Atatürk’ün kucağındayken

 

Ülkü Adatepe Gazi Orman Çiftliği’ndeki Bira Fabrikası açılışında Atatürk’ün kucağındayken

 

Ülkü Adatepe, TRT’ye röportaj verdiği “Atatürk’ten Anılar” adlı programda bu resimleri göstererek Atatürk’ün kendisine bira içirdiğini şöyle anlatmıştır (Ülkü Adatepe’nin TRT’ye verdiği röportajın yer aldığı video kaydının TRT Arşivi’nden silindiği görülüyor):

 

 

Ülkü Adatepe de TRT’ye röportaj verdiği “Atatürk’ten Anılar” adlı programda Atatürk’ün kendisine bira içirdiğini ifade etmiştir; ancak, Adatepe’nin bira atfıyla “malt içecek” olan Şark Malt Hülasasını ima ettiği düşünülmektedir.

Fotoğrafta Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin elinde bir şişe olduğu görülüyor. Ancak, sanılanın aksine bu alkol içeren bira şişesi değil, bahse konu dönemde çocuklara besleyici özelliğinden ötürü, hamile kadınlara da süt artırıcı olduğu iddiasıyla içirilen “çocuk birası” olarak da bilinen “Şark Malt Hülasası” adlı içecektir. Şark Malt Hülasası ile biranın ham maddesi “arpa maltı”dır; aralarındaki fark içeriğindeki alkol oranıdır. Günümüzde hâlâ satışı yapılan malt içecekler gibi yani.

Şark Malt Hülasası Osmanlı zamanında da Türkiye Cumhuriyeti zamanında da sağlıklı ve alkolsüz bir bira olarak eczanelerin baş köşesinde yer almaktaydı. “Çocuk birası” olarak bilinen “Şark Malt Hülasası”nın Tekel tarafından sürdürülen üretimi 1989 yılında durdurulmuştur.

Çocuk birası olarak bilinen “Şark Malt Hülasası”nın birayla aynı şişede satılmış olmasının bu karışıklığı yaratmış olduğu düşünülebilir:

 

Bira Sanılan Şark Malt Hülasası Reklamı ve Şişesi

 

Tekel Malt Hülasası şişesinin arka bölümünde yer alan açıklamalar incelendiğinde, çocuklar için yemeklerden önce 1-2 çorba kaşığı tüketiminin önerildiği görülmektedir:

“Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlğı’nın 11.11.1944 tarih ve 12/88 numaralı serbest satış ruhsatnamesini halzdir. Reçeteli ve reçetesiz satılabilir. Malt Hülasasının Terkibi: Maltoz % 2 gliserofosfat esansına göredir. Sureti İstimali: Çocuklar için: Yemeklerden evvel bir veya iki çorba kaşığı, Büyükler için: Yemeklerden evvel bir kahve fincanı”

 

Tekel Malt Hülasası Şişesi ve Arkasındaki Açıklama

 

Şark Malt Hülasası’yla birlikte verilen reçeteye benzer etikette ürün hakkında şunlar yazılıymış:

“Nekahette bulunanlar için pek kıymetli ve Anemi, Kloroz, Albüminuri, Fosfatüri, Dispepsi, Siyatik ve Umumi Zafiyette büyük faydaları olan bir devadır. Çocukların dişlerinin kolayca çıkmasına, kemiklerinin kuvvetlenmesine, çocuk emziren annelerin sütünün çoğalmasına yardım eder. Çocuklara: Yemeklerden evvel bir veya iki çorba kaşığı, büyüklere: yemeklerden evvel bir kahve fincanı…”

 

Atatürk Orman Çiftliği’ndeki bira bahçesindeki çocukları gösteren fotoğraf, bahse konu dönemde çocukların alkolsüz malt hülasasını içtiği ve bu durumun da gayet normal karşılandığını gösteriyor:

 

Atatürk Orman Çiftliği’ndeki bira bahçesindeki çocukları gösteren fotoğraf

 

Fotoğrafın altında yer alan not şu şekilde:

“Atatürk Orman Çiftliği’ndeki bira bahçesi, besleyici olduğu gerekçesiyle, çocukların bile bira içmeye teşvik edildiği, orta sınıftan ailelerin devam ettiği bir mekândır. Fotoğrafta N.Ör. Hanım (sağda, ortada) ve ailesi bira bahçesinde”

 

Bahse konu dönemde biranın besleyici özelliğinin vurgulandığı görülüyor. Mart 1934 tarihli bir neşriyatta biranın besleyici değeri şu şekilde vurgulanmış:

 

“Biranın Gıdai Kıymeti”, yani biranın besin değeri başlıklı görsel

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının (fermantasyona uğramamış) malt içeceğinin caiz olduğu yönündeki fetvası şu şekildedir:

“Malt; buğday, arpa gibi tahılların çimlendirilip kurutulmuş şeklidir. Bunun öğütülmesiyle elde edilen malt unu, bazı gıdalarda ve ekmekçilikte katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca sıcak su içinde bekletilip şekerlenmesi sağlanan bu undan malt içeceği elde edilir. Bu haliyle sarhoş edici özelliği olmadığından maltın kullanılmasında ve bundan üretilen içeceğin tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak fermantasyona uğraması durumunda bu içecek, biraya dönüşeceğinden içilmesi helal olmaz. Dolayısıyla normal kullanım süresi geçmiş, köpürme olmuş ya da tadında belirgin bir ekşime gerçekleşmiş olan malt içeceğinin tüketilmesi caiz değildir.”

 

Atatürk’ün 5 Yaşındaki Çocuğa Zorla Alkollü Bira İçirdiğini İddia Edenler

Mustafa Armağan “küçük ülkü ilk birasını manevi babasının kucağında tadıyor“, “Atatürk’ün örnek nesil yetiştirme modeli buydu: Manevi kızına bira içirirken”  şeklinde attığı tweetler konunun tekrar gündeme gelmesine yol açmıştı.

Mustafa Armağan’ın “Atatürk’ün Manevi Kızına Bira İçirirken” Tweeti

 

Mustafa Armağan’ın “Atatürk’ün Manevi Kızına Bira İçirirken” Tweetleri

 

Fatih Tezcan da “4 yaşında kıza (Ülkü Adatepe) kucağında bira içiren, 11 yaşında kıza (Mina Urgan) şampanya içirip “Eli öpülecek kadar yaşlı değilim, sonra Çankaya’ya gelsene” diyen, 16 yaşında kızla (Zsa Zsa) nikâhsız ilişkiye giren bir şahsa İZİNDEYİZ diyebilen bir Parti için, Tutarlı bir soru!” şeklinde tweet atarak Atatürk’ü manevi kızına bira içirmekle suçlamıştı.

atatürk zorla bira içirdi iddiası

 

16 Yorumlar

  1. Bira maltinin uretim izin tarihini okumuyorsun galiba 1944 o bile seni yalanliyor

    • malumatfurus Reply

      Sayın Anonim,
      Bahse konu bira maltı açıklaması, bira maltı hülasasının içeriğini açıklamak için aktarılmıştır. Atatürk döneminde üretilen ve tüketilen bir ürün olduğu maksadıyla değil. Gerçekleri çarpıtmak için kullandığınız at gözlüğünüzü çıkarıp yazıyı tekrar inceleyiniz.

    • Hakkı Bafralı Reply

      Saymayın malumatfurusorg…hakikatleri çarpıtan k*malistlerdir ve k*malist kendisini ne kadar objektif zannederse zannetsin k*malisttir. Şu verdiğin cevapla belli etmişsin bravo.. Çocuk birası olduğu düşünülmektedir diyosun.. Ülkü Adatepe’yi ve milleti salak yerine koyuyorsun da düşünülmekteymiş, neye göre düşünüyosun söyle de bir k*malistten en az -1000 kat daha iyi düşünebilen normal bir insan anlasın..(k*malist düşünemediği için ‘-‘ ile çarpmak lazımdır.) Kadın içtiği şeyi hadi hatırlamıyor, sonradan da olsa öğrenemiyor değil mi.. Kmalizmin müptezelleri onu da mkemal düşmanı ilan edin olsun bitsin kısaca.

      • Hakkı Bafralı Annesi Reply

        En komiğide seninki sadece boş yapmışsın bak nete 1944 yazıyor peki bak bakalım perepron şurubuna ama sende o kafa yok yetenek yok varsa yoksa klavyede yazmak -1000 demişssin şimdi adamı aşşağılamışsın adamın zekası 100 se sen -100000 demişssin cahil ya ajsjajdjakdkakdka

  2. muhammed çan Reply

    1944 tarihi ruhsatname ve izin tarihidir. Tıpkı şu anda eczanelerde satılan perepron şurubun 1982 yılında alınmış izin ve ruhsat tarihi gibi. Dinarda değilim atatürkçüde değilim ama doğruyu işaret etmeyi uygun buluyorum.

    • Boş savunma yapıyorsun, Malt değil o baya baya içki. Ha illaha hatası vardır, ama bunu kabul etmemek cahilliktir.

  3. Her ne olursa olsun alkol olsun veya olmasın bir nesil biraya alıştırıldı. İçerisinde alkol olup olmaması bence önemli değil, çünkü burada gazetelerde gerekse fabrikasıyla birlikte teşvik edilmiştir. Bira o dönemlerde normalleştirildi, o gün senin deyimine göre alkolsüz malt içenler sonradan alkolik oldular. Bir nesil böyle köreltildi, senin atladığın kısım burası.

  4. bebeğe süt yogurt ayran meyve suyu içirmekvarken neden şark malt hülasası içirilir ki

    • Anne için süt arttırıcı, bebek için besleyicidir. Doktor tavsiyesi üzerine biz de kullandık bir vitamin ve takviye gıda üreticisinin maltını.

  5. Süleymanlı Haber Reply

    Mustafa Armağan fetö sevici yine benzerleride öyle tabiki bunlar osmanlı adı altında islam kisvesi ile atatürk’e saldıracaklar.İngiltere bunların beşiği hele birde fesli kadar ve ortagı rıza nur varya bunlar tam haindir.Büyük Milletiz bunları asmamışız ne yazikki.Ayrıca bira alıştırıldı demiş o sevdiğiniz abülhamid zamanında kurulan genel evlerden şarap fabrikalarından hiç bahsetmez sahtekarlar bunlar tam bir sahtekar Mustafa Kemal Atatürk’den rabbim razı olsun.İlk zamanlar o kadar kötüledimki Rabbim tevbelerimiz kabul etsin.

  6. Haktan Daşdemir Reply

    Malt olduğunu anlayamazsın. Aynı şişe Atatürk’ün gerçek bira şiseleri ile aynı şekilde. 1944 İzin tarihi. Ha olmasa bile Süt, Yoğurt varken ÇOCUK (!) birası neden. Hadi kız aptal, ulan sonradan da mı anlamadı MALT olmadığını. Şuan ki bira şişeleri ile Malt şişeleri gene benzer şuan anlarsın ama o zaman anlayamazsın. Ah şu kemalistler siz herşeyi savunuyorsunuz. (Tövbe haşa) O Allahtır ve hiç suçu yoktur. Bak ben objektif bir insanım ama burda taraf tutacağım: bu bir bira ve bir suç, illaha insan suç işler. Bizim sinirlendiğimiz onun içirmesinden çok sizin daha normali anlaşılamayan bir fotoğraftan MALT demek bence cahilliktir. Bak Armağanın dedikleri doğru değil, onun suçu ile ona saldırmak bence cahilliktir. Ama bu bir birayı değiştirmez, Malt olmadığına yemin edebilirim. Kemalist olsan da bu bir suç, bence konuşmaya gerek yok. Atatürk’ün de hataları var. Küçüklü büyüklü de olsa hataları var; buda büyük hatalarından. Boş boş yorumlar alta gelecek bildiğimden çokta bakmayacağım

  7. Haktan Daşdemir Reply

    Malt olduğunu anlayamazsın. Aynı şişe Atatürk’ün gerçek bira şiseleri ile aynı şekilde. 1944 İzin tarihi. Ha olmasa bile Süt, Yoğurt varken ÇOCUK (!) birası neden. Hadi kız aptal, ulan sonradan da mı anlamadı MALT olmadığını. Şuan ki bira şişeleri ile Malt şişeleri gene benzer şuan anlarsın ama o zaman anlayamazsın. Ah şu kemalistler siz herşeyi savunuyorsunuz. (Tövbe haşa) O Allahtır ve hiç suçu yoktur. Bak ben objektif bir insanım ama burda taraf tutacağım: bu bir bira ve bir suç, illaha insan suç işler. Bizim sinirlendiğimiz onun içirmesinden çok sizin daha normali anlaşılamayan bir fotoğraftan MALT demek bence cahilliktir. Bak Armağanın dedikleri doğru değil, onun suçu ile ona saldırmak bence cahilliktir. Ama bu bir birayı değiştirmez, Malt olmadığına yemin edebilirim. Kemalist olsan da bu bir suç, bence konuşmaya gerek yok. Atatürk’ün de hataları var. Küçüklü büyüklü de olsa hataları var; buda büyük hatalarından. Boş boş yorumlar alta gelecek bildiğimden çokta bakmayacağım

  8. Tahsin kaya Reply

    I visit day-to-day a few sites and information sites to read posts, but this website offers quality based content.

  9. Ona bakarsanız günümüzde de bira için “şifadır iki yudum iç bişey olmaz” derler. İçeriğini tam olarak bilemeyiz sahibi belli çünkü, elbette malının satılmasını ister şerbet der. Zehir diyecek hali yok değil mi?

Yorumunuzu yazınız...