Bir protesto esnasında eylemcilerin Mustafa Kemal Atatürk ile terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın resimlerini sergiledikleri fotoğrafın gerçekliğini sorgulayan bir takipçinin isteği üzerine inceleme yaparken 2017 yılından bir provokasyonu hatırladık, fırsatını bulmuşken aktaralım istedik.

 

ataturk-ocalan-adalet-montaj

 

“Adalet” yazılı pankartın dijital müdahale ile eklendiği fotoğrafın kaynağını ve kaydedildiği tespit edemedik. Ancak fotoğrafın ilk izleri, 2013 yılında Gezi Protestoları akabinde görülebiliyor (Tayfun Atay, Radikal’deki 27 Haziran 2013 tarihli “Atatürk’le Öcalan neden yan yana?” başlıklı yazısında bu fotoğrafa yer vermişti).

 

miting-ataturk-ocalan

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde (İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili davada tutuklanmasının ardından) başlatılan “Adalet Yürüyüşü” 15 Haziran – 9 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.

Ankara’dan İstanbul’a kadar “adalet” talebiyle sivil kitlelerin yürüyüş yaptığı eylem esnasında Tufan Güneş adını kullanan ve Anadolu Ajansı çalışanı kisvesine bürünen bir provokatör eski tarihli eylem fotoğraflarının üzerine “Adalet Yürüyüşü” esnasında kullanılan pankartları montajlayıp paylaşmıştı.

 

sahte-anadolu-ajansi-muhabiri

 

2 Temmuz 2017 günü “Teröristler sözde adalet istiyor. Yaptıklarınızın cezasını çekeceksiniz.” ifadeleriyle paylaşılan dijital düzenleme içeren fotoğraflar eski tarihliydi.

Montajlı fotoğrafların sivil yürüyüş protestosunun gerçekleştirildiği dönem öncesinden olduğu hızlıca anlaşılmıştı.

 

yuzu-maskeli-silahli-montaj

 

“Adalet Yürüyüşü”nden olduğu iddiasıyla paylaşılan silahlı ve maskeli kişilerin görüntülendiği fotoğraflar 2013 yılında Maltepe’de öldürülen Hasan Ferit Gedik için düzenlenen cenaze törenindendi.

 

hasan ferit gedik cenaze

 

hasan-ferit-gedik-cenaze

 

Bahsi geçen paylaşımların Anadolu Ajansı foto muhabirine ait olduğu sanılmıştı.

Örneğin Birgün gazetesi konuyla ilgili haberinde şu ifadeleri kullanmıştı:

“Anadolu Ajansı foto muhabiri Tufan Güneş, Twitter hesabından Adalet Yürüyüşü’ne aitmiş gibi manüpile edilmiş sahte fotoğraflar paylaştı. Photoshop ile manüpile edildiği açıkça görülen sahte paylaşımlara tepki yağdı. Ayrıca Twitter kullanıcıları fotoğrafların orijinallerini de yayınlayarak AA muhabirinin yalanını deşifre etti.”

 

Anadolu Ajansı’nda çalıştığı izlenimini veren “TufanGunesAA” uzantılı sahte profil, gelen tepkilerin ardından hesabını kapatmıştı.

 

tufan-gunes-sahte-profil

 

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı tarafından yapılan açıklamada adı geçen kullanıcının AA ile bir bağının bulunmadığı belirtilmişti.

“AA Kurumsal” adlı Twitter hesabı üzerinden yapılan duyuruda “Twitter’da yer alan @TufanGunesAA adlı kullanıcının kurumumuzla hiçbir bağı yoktur. Kurumumuzun adını kullanan ve personelimizmiş algısı oluşturmaya çalışan bu hesap hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyrulur.” denilmişti.

 

anadolu-ajansi-bagimiz-yok-aciklamasi

 

Yorumunuzu yazınız...