Serkan Anılır’ın NASA’da Çalıştığı ve Astronot Olduğu İddiası Asılsız

Yanlış İddia

 

Serkan Anılır, Japonları ve Türk Basınını Astronot Olduğu İddiasıyla Kandırmayı Başarmıştı

Serkan Anılır. O bir efsane. Ama pek de sandığınız yönde değil.

2004-2010 yılları arasında ülkemiz basınında “Japon NASA’sında bir Türk yönetici“, “Japonya’daki süper beynimiz“,  “Türk Bilim Adamı’nın Uzay Asansörü: ATA“, “Japonlar’ın Türk samurayı” gibi başlıklı haberlerle hakkında methiyeler düzülen Serkan Anılır’ın aslında sanıldığı gibi biri olmadığı ortaya dökülmüştü ve “Japonları kandıran Türk” olarak ünlenmişti.

Basına yansıyan ve kendisini yere göğe sığdıramayan haberlerde Serkan Anılır’ın 10 parmağında 10 marifet olduğu aktarılırken aşağıdaki özelliklere haiz olduğu vurgulanmaktaydı:

  • Yüksek teknoloji alanındaki yüksek lisansını Almanya’da tamamlayan,
  • Doçent Doktor unvanına sahip,
  • Tokyo’da uzay fiziği üzerine araştırmalar yapan,
  • Tokyo Üniversitesi’ndeki en genç doçent olan,
  • 8 üniversitede profesör olarak ders veren,
  • Cambridge Üniversitesi tarafından yüzyılın bilim adamları ansiklopedisine alınan,
  • İlk Türk astronotu,
  • NASA’da Uzay Asansörü, Japonya’da Uzay Şemsiyesi projelerine imza atan,
  • Japonya Japonya Uzay Havacılık Dairesi’ndeki (JAXA) uzay-fizik bölüm başkanlığı yapan,
  • 9 bin kişinin çalıştığı JAXA’daki tek yabancı,
  • Yeni çekilecek bir Japon animasyon filmi ‘Evrim’in senaryosunun yazarı,
  • 2009 yılında Cadde Yayınları’ndan çıkan “Türk’ten Samuray Olur mu?” kitabının yazarı ,
  • Genç bir Türk bilim adamı

serkan anılır serkan anılır

 

Halbuki, Serkan Anılır’ın yukarıda aktarılan özelliklerinin birçoğu gerçeği yansıtmıyordu

 

Evrimağacı’ndan Çağrı Mert Bakırcı’nın “Yalanlar Üzerine Kurulmuş Bir Kariyer: ”Dr.” Serkan Anılır’ın Doktora Tezi ve Araştırma Sahteciliği Vakası” başlıklı incelemesinde detaylı şekilde aktarıldığı üzere Serkan Anılır’ın doktora tezinin yüzde 40’ının çalıntıdır.

Anılır tezindeki intihale ilişkin “Bir doktora öğrencisi olarak yazdığım ilk tezdi. O yüzden de alıntı yaptığım yerlere numara verip kaynak belirtme olayından haberim yoktu. Basit bir hatamdan kaynaklandı. Zaten işten ayrılmak için başvurmuştum” yorumunda bulunmuştu.

Ancak daha da ilginci, Serkan Anılır’ın “İlk Türk astronotuyum” iddiası da asılsızdır ve internet sitesinde yayınladığı astronot fotoğrafı da NASA astronotu Richard J. Hieb’e ait fotoğraf üzerinde yapılan bir fotomontajın ürünüdür.

 

Serkan Anılır’ın internet sitesinde yayınladığı astronot fotoğrafı da fotomontaj ürünüdür

 

Söz konusu fotomontaj için Anılır “Astronot fotoğrafı da Houston’da eğlence için yapılmış bir fotomontajdı, biyografimde yer vermek hataydı” yorumunda bulunmuştu.

Serkan Anılır’ın kişisel internet günlüğü ve verdiği demeçler incelendiğinde mitomaniden muzdarip olduğu anlaşılıyor. İddialarının bazıları şu şekildeydi:

  • Astronotum, olimpiyat şampiyonuyum, yazarım.
  • Türkiye’nin ilk resmi astronot adayı olarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından NASA’ya gönderildim. 2 yıl astronotluk eğitimi aldım.
  • Beni NASA’ya Türk Hava Kuvvetleri Komutanı tavsiye etti.
  • Türk Milli Kayak Takımı’nda yer aldım. Olimpiyat madalyası kazandım.
  • Illinois Üniversitesi ve İTÜ mezunuyum.
  • 2003 Uzay Konferansı’nda bildiri sundum.
  • Japon Uzay Fiziği Departmanı Başkanıyım.
  •  Amerikan Onur Madalyası sahibiyim.
  • Tokyo Üniversitesi’nin ilk yabancı yardımcı doçentiyim.

Ve gerçekler Anılır’ın iddialarının tam aksiydi (Zaman içerisinde Anılır’ın dikkat çeken iddiaları Japonya’dan akademisyenler tarafından incelenmiş ve gerçek ortaya dökülmüştü).

Anılır, hiç patent almadı, “ATA Uzay Asansörü” projesi gerçek değildi, “Evrenin 11. Boyutu” adını verdiği teori uydurmaydı. Anılır’ın Japon makamlarına sunduğu Türk Ulaştırma Bakanlığı’nın kendisini NASA’ya gönderdiğine dair belgenin  sahte olduğu ortaya çıkmıştı. Japon Uzay Fiziği Departmanı diye bir birim yoktu. Illinois ve İTÜ mezunu değildi. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık mezunuydu. Tokyo Üniversitesi’nde daha önce birçok yabancı yardımcı doçent görev yapmıştı. Amerikan Onur Madalyası birkaç bin dolara satın alınabilen bir ödüldü.

 

serkan anılır makale
Serkan Anılır’ın Tokyo Üniversitesi’nde kadro sahibiyken yayımladığı makalelerden biri

 

makale serkan anılır
Serkan Anılır’ın Tokyo Üniversitesi’nde kadro sahibiyken yayımladığı makalelerden biri

 

Gerçeğin ortaya çıkmasıyla birlikte Tokyo Üniversitesi’nin “130 yıllık tarihimizde böyle bir şey yaşamadık” diyerek Serkan Anılır’ı işten attığı, doktorluk unvanını iptal ettiği belirtilmektedir.

Anılır’ın 2008 yılında katıldığı bir söyleşinin Youtube’taki bir kaydını inceleyebilirsiniz:

Serkan Anılır’a yönelik kamuoyunun bakış açısının nasıl geliştiğini daha iyi anlayabilmek adına Ekşi Sözlük’teki “Serkan Anılır” başlığını incelemenizi öneriyoruz. Bir “bilim kahramı”nın nasıl “şarlatan”a dönüştüğünün kısa hikayesi…

Clifford Irving’in hikayesini anlatan “Sahtekâr” (The Hoax) adlı filmi düşününce, “Serkan Anılır’ın hikâyesi beyaz perdeye kesinlikle aktarılmalı” demeden olmuyor.

 

japonları kandıran türk serkan anılır japonları kandıran türk

 

Serkan Anılır Şehir Efsanesine Kanan Köşe Yazarları

Serkan Anılır, sadece Japonları kandırmakla kalmadı, ülkemiz basınından köşe yazarlarını da kandırdı. Bu isimler kimler diye araştırdığımızda karşımıza pek de beklemediğimiz bir isim çıkıyor: Mahfi Eğilmez.

Mahfi Eğilmez, Radikal Gazetesi‘nde 31 Ekim 2004 tarihinde yayınlanan “Çay seremonisinden 11. boyuta” başlıklı yazısında Serkan Anılır’ı “bilinmeyen” yönleri ile aktarmış:

"Serkan Anılır'ın kim olduğunu öğrenince katılmaya karar verdim."

Serkan Anılır Mahfi Eğilmez’i de kandırmış. Yazısını Serkan Anılır’ı övmeye adamış adeta.

"Öncelikle size Serkan Anılır, hakkında bazı bilgiler vermeye çalışayım. Ki siz de bir Türk bilim adamının nerelerde olduğunu bilin ve benim gibi gururlanın."

Yapma hocam…

"Olağanüstü bir konferansı zaman sıkışıklığı nedeniyle 10 dakikaya sığdırdı Serkan Anılır. Öncelikle size Serkan Anılır, hakkında bazı bilgiler vermeye çalışayım. Ki siz de bir Türk bilim adamının nerelerde olduğunu bilin ve benim gibi gururlanın. Serkan Anılır 1973 yılında Almanya'da Köln kentinde doğmuş. ABD'de İllinois Teknoloji Enstitüsü'den bilim lisansı, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mimarlık lisansı, Bauhaus Mimarlık Akademisi'nden bilim masteri ve Tokyo Üniversitesi'nden fizik ve mimari mühendislik dallarında doktora derecesi almış. Japon uzay araştırmaları kurumunda yardımcı profesör olarak görev yapıyor. NASA'nın bir süredir üzerinde çalıştığı uzay merdiveni projesi çalışmalarına ATA adını verdiği projeyle katılmış ve birincilik kazanmış. Yüzyılın bilim adamları ansiklopedisinde adı geçiyor. İlk sunumu yapan Haryu, Serkan Anılır'ın, Japonya'da böyle bir konuma ulaşmış tek yabancı bilim adamı olduğunu söyledi."

Eğilmez’in dinlediği Anılır’ın “Evrenin 11. Boyutu” adını verdiği teori tamamen uydurmaydı, bu konuda yayınladığı kitabındaki çizimler de başka yayınlardan makaslanmıştı, hattâ “projenin resmi” olarak tanıttığı çizim, Brad Edward adındaki bir bilimadamının Discovery Dergisi’ndeki makalesinden çalıntıydı.

"Belli ki Serkan Anılır da Doğa gibi sevdiği işi yapıyor ve bundan keyif alıyor."

Baya almış olmalı.

 

Ancak, Serkan Anılır’ın tek kurbanı Mahfi Eğilmez değil. Başka isimler de var.

Murat Birsel, Vatan Gazetesi’ndeki “Uzay asansörüne Türk beyninin katkısı büyük” başlıklı yazısında Serkan Anılır güzellemesi yapmıştı:

"Peki kimdir bu Sekan Anılır? Böyle bir bilim adamımız var, farkında mıyız? Nerede yaşıyor? Uzay asansörü konusunda katkıları neler oldu, şimdi ne üzerine çalışıyor? Bunları da yarın anlatacağım. Şu kadarını söyleyeyim... Japonya'yı ziyaret ettiğimde, Japon Dışişleri Bakanlığı'nda bana dediler ki: Burada genç bir Türk dahi var. Bizim Uzay Havacılık Dairesi'nde çalışıyor (JAXA, Japonların NASA'sı). Çok enteresan biri, ona çok ihtimam gösteriyoruz. Keşke tanışsanız... Tanıştım, JAXA'daki bu dahi yardımcı Türk profesörle yarın sizi de tanıştıracağım, iş asansörle kalmıyor!"

Burhan Ayeri’nin de Akşam Gazetesinde yayınlanan köşe yazısında Serkan Anılır’ı dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “başdanışman” olarak önerdiği iddia ediliyor. Ancak, Akşam Gazetesi’nin elektronik arşivinde bu yazı yer almadığı için söz konusu iddiayı doğrulayamıyoruz.

Metiner Sezer ise Türkiye Gazetesi‘nde 16 Aralık 2006 tarihinde yayınlanan “Mimarî düşüncede reform” başlıklı yazısında Serkan Anılır’ın “mimar” kimliğini ön plana çıkarmış: “Türkiye’nin mimarî hassasiyeti yok ama mimarı var. Doç. Dr. Serkan Anılır, bunlardan birisi. Tokyo’da yaşayan Anılır, bilim ve teknoloji alanında Şeref Madalyası sahibi bir mimar.”

 

5 Yorumlar

  1. Japonları kandırabildiğine dair kanıtlarınız da var mı? Bu adam uçurcu olduğu konusunda ve diğer konularda Türkiye’deki gazetecileri kandırmış olabilir, zira vikipedi maddelerinden bile köşe yazısı çıkaran yazarlar olduğunu görebiliyoruz. Japonları kandırdığı iddiasını Türkiye’deki gazetelere dayandırdığınız zaman bu pek inandırıcı görünmüyor. Var mı Japonca kaynaklar?

    • malumatfurusorg Reply

      Yetkin olmadığı halde Japonya’da bir üniversitede kadro sahibi olması “kandırılma” açısından yeterli bir kaynak.

      • O kadroda bulunduğunu da Türk basınını kaynak göstererek veriyorsunuz. Japonca kaynak yok mu?

        • malumatfurusorg Reply

          Japonya’ya gidip bizzat aktarım yapan şahitlikler mevcut.

        • Selim Koç Reply

          Bu linkten Japonca Google’da Serkan Anılır hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz: tinyurl.com/bdv3byfd
          Tokyo Üniversitesi (Japonya’nın Boğaziçi’si, ODTÜ’sü, İTÜ’sü)’nde kadrolu öğretim görevlisiydi, atıldı. Doktora tezi çalıntı çıktı (intihal). Japonya’da bir İngilizce özel okuluna, Serkan College, ortak idi. JAXA’da proje yaptığını iddia ediyordu, ve Japonca olarak birkaç kitap yayınladı. Bir Japonca kitabının Amazon linki : tinyurl.com/2p9zn442 . Türk’ten Samuray Olur mu? diye Türkiye’de yayınlanmış kitabı da bulunuyor. Serkan Anılır’ın Japonca Wikipedia sayfası: tinyurl.com/nwbvmmmn
          Wikipedia Sayfasında kronolojik olarak sahtekarlıkları anlatılıyor, Google Translate ile çevirebilirsiniz. Örneğin 17 Kasım 2009, TED Taipei’de konuşmacı olarak katılacakmış ama TED özgeçmişini inandırıcı bulmamış ve iptal etmiş konuşmasını.
          11 dil konuşan Astronot adayı diye giriş yapılan Japonca bir mülakat linki: tinyurl.com/ts7ur8ey

Yorumunuzu yazınız...