Videonun Aslanı Öldürüp Fotoğraf Çekmeye Çalışan Avcı Çifte Fark Edemedikleri İkinci Aslanın Saldırdığı Anı Yansıttığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Bugünkü konumuz, bir avcı çiftin öldürdükleri aslanla poz verirken kendilerine saldıran bir aslanı gösterdiği sanılarak paylaşılan; ancak, aslında “av karşıtı kampanya” için hazırlanan video.

 

aslan intikam

 

Bahse konu video sosyal medyada “Aslanı Öldürüp Fotoğraf Çekmeye Çalıştılar Fakat 2. Aslanı Fark Edemediler” başlığıyla paylaşılmıştı:

 

 

Sanılanın aksine videodaki aslan saldırısı gerçek değil. Mizansen bir videoya sonradan ölü aslan resminin eklendiği anlaşılıyor.

Videonun kaynağı Jayden Tanner adlı kişinin Youtube’e her yıl avcıların Afrika’da binlerce egzotik vahşi hayvanı öldürdüğü açıklamasıyla tepkisel tonla yüklediği videoya dayanıyor.

 

 

Jayden Tanner’ın söz konusu video için sunduğu açıklama şu şekildeydi (Türkçemize tercümede Google Çeviri’den istifade edilmiştir):

“I managed to get my hands on this video when I was in South Africa a couple of months ago, a hunter showed me and thought it was hilarious. For me this video highlights a distressing situation that the world needs to see. Every year trophy hunters kill thousands of exotic wild animals in Africa, this combined with poaching poses a serious threat to the survival of our most loved and endangered species. We have to stop this now. Animals are also bred in captivity for the sole purpose of being hunted by tourists who are willing to pay the high price tag, a lion hunt can cost a trophy hunter up to $35’000. We need to raise awareness around this issue. Please share and save our wildlife.”

“Birkaç ay önce Güney Afrika’dayken bu videoyu elime almayı başardım, bir avcı bana gösterdi ve çok komik olduğunu düşündü. Benim için bu video, dünyanın görmesi gereken üzücü bir durumu vurguluyor. Ödül avcıları her yıl Afrika’da binlerce egzotik vahşi hayvanı öldürüyor ve bu, kaçak avlanmayla birleştiğinde en sevilen ve nesli tükenmekte olan türlerimizin hayatta kalması için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bunu şimdi durdurmalıyız. Hayvanlar ayrıca, yalnızca yüksek fiyat etiketini ödemeye istekli turistler tarafından avlanmak amacıyla esaret altında yetiştirilir, aslan avı bir ödül avcısına 35.000 dolara mal olabilir. Bu konuda farkındalık yaratmamız gerekiyor. Lütfen vahşi yaşamımızı paylaşın ve kaydedin.”

 

Paylaşılan videodan karelerin tersine görsel araması, görülen ölü aslanın aslında 2013 yılında Güney Afrika’daki Kalahari Çölü’nde avlandığını ortaya koyuyor.

 

aslan montaj orijinal

 

Dijital düzenleme içeren video, The Woolshed Company adlı Avustralyalı medya şirketinin sosyal deneyi.

 

The Woolshed Company adlı şirketin “Viral Deney” (“Viral Experiment“) adını verdiği sosyal deneyi şu ifadelerle tanıtıldı:

“The Woolshed Co., “viral” videolar ve paylaşılabilir içerik fenomenini araştıran iki yıllık bir sosyal deney sunuyor. İçerik serisi, The Woolshed Co.’nun strateji oluşturma, yaratma, serbest bırakma ve ardından öğrendiklerini bir sonraki parçaya entegre etme sürecini içeren ‘yeni medya’nın yaratılmasını ve dağıtımını keşfetmeye yönelik bir sosyal deney olarak tasavvur edildi. Pahalı medya satın alma lüksü, reklam kampanyaları, tanıtım stratejileri veya dağıtım anlaşmaları lüksü olmadan dünya çapındaki kitlelere ulaşma yeteneğine sahip kısa biçimli, oldukça paylaşılabilir, ‘atılabilir’ içeriği tam olarak nasıl oluşturacağımızı daha iyi anlamak için yola çıktık.”

 

Sosyal deneyden paylaşılan görüntülerde öldürdükleri aslanın yanında poz veren çiftten intikamını alan aslana ait videonun da yer alıyor olması, görüntünün sahteliğini doğruluyor.

 

 

İLAVE: Görüntü 2024 yılı Şubat ayında “10 saniye önce avcısın, 10 saniye sonra av!” ve “Nefret ediyorum bu insanlardan. Spor deyip öldürüyorlar. Silahsız öldür de görelim. Neyse videonun sonunda adalet işliyor…” gibi ifadelerle yeniden dolaşıma sokulmuş.

 

İLAVE: Güney Afrika’da bir avcının Instagram’da canlı yayın yaparken öldürdüğü ve fotoğraf çekmek için poz verdiği başka bir aslanın kardeşleri tarafından canlı canlı saldırıya uğradığı ve öldürüldüğü iddiasıyla aşağıdaki fotoğrafın da sosyal medyada paylaşıldığı görülüyor. Ancak bu iddia da gerçeği yansıtmıyor. Bir avcının öldürdüğü aslanla Instagram canlı yayını için poz verirken başka bir aslan tarafından saldırıya uğrayıp yenildiği iddiası kurgudur. Instagram Live 2016 yılında faaliyete geçtiği hâlde fotoğrafın sanal alemde izine 2013 yılında rastlanabiliyor. Yani, fotoğrafın dolaşıma girdiği tarihte Instagram’da canlı yayın yapılması mümkün değildi.

 

aslan-avcisi-oldurulen

 

Yorumunuzu yazınız...