İkinci Dünya Savaşı Esnasında Fotoğraftaki Askerin Sırtındaki Eşeği Mayın Tarlasında Ortalıkta Gezip Mayınların Patlamasına Sebep Olmaması İçin Taşıdığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Mayın eşeği tabirini mutlaka duymuşsunuzdur. İkinci Dünya Savaşı sırasında sırtında bir eşeği taşıyan Polonya Ulusal Ordusu askerine ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görsele de sosyal medyada rastlamış olmanız olası.

Sosyal medyadaki paylaşımların genelinde sırtında bir eşeği taşıyan askerin görüntülendiği fotoğraf karesinin hikâyesinin, eşeğin mayınlı arazide serbestçe gezinmesinin mayınların patlamasına yol açacağı için alınan önleme dayandığının aktarıldığı görülüyor.

Koronavirüs salgınının tüm ülkeleri etkisi altına almasıyla birlikte maske takmayan ya da korunma önlemlerine uymayan vatandaşların tedbirlere riayet etmesi gerekliliğini örneklemek adına anılan fotoğrafın bu hikâye ile yaygın şekilde paylaşıldığı anlaşılıyor.

Bu yöndeki bir örnek paylaşım şu şekilde:

“Resimdeki asker eşeği çok sevdiği için değil, eşeği mayın tarlasında sirtliyor ki eşek kafasına göre ortalıkta gezip mayınların patlamasına sebep olmasın. Işte böyle zor zamanlarda eşekleri kontrol etmek lazım çünkü onlar tehlikenin farkında değiller.”

 

asker eşeği sırtında taşıyor

 

Ancak, fotoğrafın hikâyesi iddia edildiği gibi değil, koronavirüs salgınıyla birlikte çarpıtılarak aktarılmış. Mayınları patlatma olasılığı bulunan eşek çağrışımıyla tedbirlere uymayarak çevreye zarar verme potansiyeli taşıyan kişiler hedeflenmiş.

Her ne kadar fotoğrafın 2. Dünya Savaşı yıllarında çekildiği iddia edilmiş olsa da, bahse konu fotoğraf iddia edilen tarihten 13 yıl sonra 1958 yılında Cezayir’de çekilmiş. Ve fotoğraftaki askerin eşeği sırtında taşımasının amacı, mayın tarlasında eşeğin rastgele gezinerek mayınları patlatmasına engel olmak değil, açlıktan zayıf düşen eşeği kurtarmak.

 

mayın eşeği sırtta fotoğraf

 

Fotoğraftaki askerin adının Harka olduğu ve 1954-1962 yılları arasında gerçekleşen Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında Cezayir kolonisinde görevli “13e demi-brigade de Légion étrangère” (Yabancı Lejyonunun 13. Yarı Tugayı) adlı Fransız askeri birliğine bağlı görev yaptığı aktarılıyor. Harka’nın (ya da Harki) Fransız sömürgesi taraftarı Müslüman bir Cezayirli Arap olduğu belirtilmektedir.

İngiltere’de yayımlanan Daily Mirror adlı gazetenin 19 Eylül 1958 tarihli sayısında Fransız lejyoner askerinin açlıktan ölmekte olan eşek yavrusunu kurtardığı aktarılmış.

 

sırtında eşek taşıyan asker hikayesi

 

Yine Daily Mirror’ın 16 Şubat 1959 tarihli sayısında asker tarafından sırtında taşınan eşek konu edilmiş. Bulduğu eşeği açlıktan kurtaran ve üssüne sırtında taşıyarak götüren askerin terfi aldığı ve sağlığına kavuşturulan eşeğe Bambi adı verildiği aktarılmış.

 

mayın eşeği haber

 

Douglas Porch adlı yazarın 1991 yılında çıkardığı “History of the Legion” adlı kitapta da bahse konu eşeğin ve askerin hikâyesine değinilmiş.

 

Fotoğraftaki Askerin Eşeği Mayınlar Nedeniyle Sırtında Taşıdığını Sanan Yazarlar

Sakarya Gazetesi’ndeki “Yeni Rektör ve İhale Sorusu!” başlıklı yazısında (4 Ağustos 2020) Hakkı Sağlam bahse konu fotoğrafı hatalı bir biçimde ilişkilendirerek aktarmış:

“EŞEĞİ SIRTINDA TAŞIMAK

Bu asker eşeği sırtında taşıyor… Bunu eşeği çok sevdiği için değil, yürüdükleri bölge mayınla dolu olduğu için yapıyor… Eğer bunu yapmazsa eşek serbestçe gezecek ve herkesi havaya uçuracak… Maskesiz gezen eşeklerinizi kontrol altında tutun, durum yine kötüleşiyor…”

 

Yorumunuzu yazınız...