Koronavirüs (Covid-19) Aşılarının Bluetooth Bağlantısı Sağlayan Çip Taşıdığı, Aşı Olanların Telefonlarında Bluetooth Uygulamasında Aşının Seri Numarasının Görüldüğü İddiası Gerçek Dışı

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgınının gözlemlendiği ilk günlerden bu yana iddiaların odağının salgının ilk kaynağından, yayılım yollarından, etkisinin azaltılma imkânlarından maske ve aşıya kaydığını gözlemlemiştik. Bu süreçte koronavirüs test kitlerinin, maskelerin ve aşıların çip taşıdığı yönünde birçok absürt iddia ile karşılaştık. Koruyucu maskelerde çip bulunduğu, maskelerde nanorobotların bulunduğu, koronavirüs testi İçin burun deliğinden sokulan sürüntü çubuklarıyla genizden örnek alınması esnasında insanlara çip yerleştirildiği, aşılarda çip bulunduğu, aşılarla insanlara çip yüklendiği,  COVID-19 aşısı olan kişilerin aşının yapıldığı kollarına mıknatısın yapıştığı, bu kişilerin kollarına mıknatıs yapışmasının Covid-19 aşılarında çip olduğunu gösterdiği, IMF’nin kredi verdiği ülkelere çip zorunluluğu getirdiği gibi birçok absürt iddiaya daha önce değinmiştik.

Bugünkü konumuz, Covid-19 aşılarının Bluetooth bağlantısı sağlayan çip taşıdığı ve aşı olanların Bluetooth ekranında aşının seri numarasının gözüktüğü iddiası.

Busuun uzantılı “Uyanık_anne” isimli (sonradan “Uyanık_kız” adına bürünen) aşı karşıtı ve pandemi-septik profilin sosyal medyada viral hâlde paylaşılan tweeti şu şekildeydi:

“Arkadaşlar asi olmuş yengem ve bir yaşlı teyzemin yanindaydim o sırada Bluetooth açık kalmış kapatayım dedim baktım Bluetooth ta bu değişik numaralar var eve geldim bu numaralar yok. Bence aşı olanlarda oyun büyük Allah’a sığınırım.”

 

aşı bluetooth numara

 

Söz konusu sosyal medya kullanıcısının diğer paylaşımları incelendiğinde gerçekten aşı ile Bluetooth uygulamasındaki numaraları ilişkilendirdiği anlaşılıyor:

“Abi asılı insanın yanında bir de telefonun Bluetooth açık olmamasına rağmen bu numaralar normal gelmedi”

 

uyanık anne bluetooth aşı

 

Bahse konu paylaşımın ardından sosyal medyada mizahî içerikli benzer birçok paylaşım yapılmıştı. Her ne kadar alay edilse de, bu iddiayı gerçek olarak algılayan kişilere rastlanabiliyor.

Bluetooth cihaz listesinde başka cihazların MAC adreslerini gören bir aşı karşıtının attığı bu tweetin yaygınlaşmasının ardından bazı sosyal medya kullanıcıları da Bluetooth deneyine girişmişti.

 

aşı bluetooth id

 

bluetooth aşı deneyi

 

bluetooth aşı deneyi

 

bluetooth aşı numarası

 

covid aşısından sonra bluetooth

 

Aşı yapılan herkese bir kimlik (ID) numarası verildiği ve Bluetooth açıldığından ekranda aşı olanların ID numarasının görüldüğü iddia edilmişti.

Diğer ülkelerde aşı olan kişiler üzerinde gerçekleştirilen “Bluetooth bağlantı deneyi” videosu Türkiye’den sosyal medya kullanıcıları tarafından “gerçeği yansıttığı” sanılarak paylaşılmıştı.

 

“Eveeet, Bluetooth ile bağlantı kurulan bir cihaz olmak istiyorum dersen aşı tam sana göre. Şunu bile bile savunmak tek kelimeyle aptallıktır. Kandırarak kobay yapmaya çalıştığınız herkesi uyandırmayı vazife edindim kendime. Anlatmadığım kimse kalmadı ve hala anlatıyorum.”

 

covid aşısı bluetooth bağlantı

 

“Cep telefonu Aşılı yere yaklaşınca cep telefonundaki Bluetooth’u açıyor ve cep telefonu yapışıyor (manyetik çekim) Bir Mikroçipin implante edildiğinin kanıtı mı Kişinin izni olmadan….”

 

aşılı yer bluetooth
CemilCan5834 uzantılı Twitter profilinin aşı ile Bluetooth bağlantısını ilişkilendirdiği paylaşımı

 

Bluetooth, verileri küçük bir alanda cihazlar arasında paylaşmak için kısa menzilli radyo dalgalarını kullanan kablosuz bir teknolojidir.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0GAABrSW_Cc

 

Bluetooth bağlantı ekranında görülen numaralar, insanlara aşı ile çip takıldığını ya da aşılanan insanlara verilen kodların Bluetooth ağı üzerinde görüldüğü anlamına gelmiyor.

COVID-19 aşılarının bir Bluetooth çipi içerdiğine dair hiçbir kanıt olmadığı gibi insanların aşı olarak Bluetooth yeteneği kazanması mümkün değil.  

Bir dizi kimyasaldan oluşan aşılarda kısa mesafeli radyo dalgalarını iletebilecek bir madde bulundurmuyor.

Daha önce aktardığımız üzere COVID-19 aşılarının üretildiği teknolojiler ile herhangi bir şekilde bir nanorobot ya da çipin aşı içerisine, oradan da insan vücuduna enjekte edilmesi mümkün değil (ModernaPfizer-BioNTech ve Johnson & Johnson’s Janssen aşılarının içerdiği maddelere göz atabilirsiniz). Mikroçipler, sağlık alanında özellikle bazı deneysel çalışmalarda kullanılsa da bunlar çok farklı yöntemler ve koşullar ile uygulanmaktadır. COVID-19 aşılarında böyle bir durum bilimsel olarak olanak dışıdır.

Kişilerin Bluetooth ekranında gördükleri kodlar etraflarındaki cihazların MAC adresleridir.

MAC adresi hakkında Webtekno’nun kısa açıklaması şu şekilde:

Media Access Control Address yani MAC adresi, diğer cihazlarla bağlantı kurabilen her aygıtta eşsiz olarak bulunan fiziksel adres ya da donanım adresi olarak da isimlendirilen bir adrestir. IP adresi değişiklik gösterebilir ancak MAC adresi tektir ve değişmez.

 

48 bit, 6 oktetten oluşan MAC adresinin ilk 24 biti yani 3 okteti üretici firmayı, ikinci 24 bit yani 3 oktet ise donanımın modeli, yılı, üretim yeri gibi bilgileri gösterir. IP adresi tüm kullanıcılar tarafından görülebilirken, cihazın MAC adresi yalnızca aynı ağa bağlı olan kullanıcılar tarafından görüntülenir.

 

MAC adreslerinde her oktet arasına “:” işareti eklenerek yazılır. Yerel ağ olarak tanımlanan MAC adresleri 02 ile, ethernet ve FDDI gibi protokoller için tanımlanan MAC adresleri 01 ile başlar. Standart MAC adresleri ise şu şekildedir:

 

68 : 7F : 74 : F2 : EA : 56

 

 

Aynı ağ üzerindeki cihazların birbirini tanıması, Router gibi aygıtların doğru bağlantıları sağlaması gibi işlemlerde de MAC adresi kullanılır. Birbirinin MAC adresini bile aygıtlar yerel ağ üzerinden birbirleriyle bağlantı kurabilirler. Kısaca MAC adresi, aynı ağa bağlı olan aygıtların birbirleriyle haberleşmesini sağlar.

 

Bluetooth ya da kablosuz ağ özellikli cihazların adları değiştirilebilir. AstraZeneca, Pfizer-Biontech ya da Sinovac gibi isimlerle birlikte çeşitli sayı kombinasyonlarını içeren ifadeleri Bluetooth adı olarak belirleyebilirsiniz. Kablosuz ağ bağlantı ekranlarında benzer isimler görülmesi aşılarda çip bulunduğunu değil, espri ve şaka seven kişilerin yakın çevrenizde olduğunu gösterir.

 

5 Yorumlar

  1. Akay Basalak Reply

    Aşı olanların yanında, cep telefonlarında Blue Tooth numarasının çıkması ve dolayısıyla aşılarda manyetik chip olduğu iddiası, böyle bir durumun olmadığına yönelik yaptığınız açıklamalardan çok daha mantıklı geldi bana…

  2. Bluetooht ilk kez kullanmiyoruz önce olmayan sinyaller suan neden var ? Olayi asiya baglayanlari normal gormemissiniz ama bir mantik var ?? sizinkinde oda yok

    • necati kuloğlu Reply

      zeka turnusolu oldu bu pandemi böyle gerizekalıları ifşa etti işte

  3. O zaman aynı kodun aşı olmayan kişilerin evinde de çıkması gerekir bizim evde çıkmıyor bizim aygıtlarımızın mac kodu yok ama aşılı komşumuz eve gelince birden onun cihazının Mac kodu çıkıveriyor, anti teziniz kesinlikle tezi haklı çıkartıyor sadece.. Ayrıca aynı denemeyi aşı olan arkadaşlarımız ile evde herhangi bir aygıt açık değilken de yaptık, anca alaycı bi dille eleştirirsiniz zaten her şeyle dalga geçe geçe bu hale geldik, ne meraklıymışsınız gönüllü KÖLE olmaya!

Yorumunuzu yazınız...