Asgari Mi Askerî Mi?

“Asgari” kelimesi “en az, en aşağı, en düşük, en alt, minimal, minimum”; “askerî” kelimesi ise “askerlikle ilgili, askere özgü” anlamına gelir.

 

“Asgari ücret” ifadesi bazı kesimlerce sıklıkla “askerî ücret” olarak zikredilir.

 

asker askeri ücret

 

 

Örneğin, Sarı Mikrofon’un bir sokak röportajında yönelttiği asgarî ücretin tutarının ne kadar olması gerektiği yönündeki soruya “bizim askerlerimiz Suriye’de görev yaptıkları için ve bizim için orada nöbet tuttukları ve bizim canımız onlara emanet olduğu için minimum askeri ücretin 2500 TL olması gerek” yanıtı verilmişti.

 

 

“Asgari” kelimesi “en az, en aşağı, en düşük, en alt, minimal, minimum” anlamlarına gelir.

Asgari sözcüğünün ordunun en küçük birimi, yani asker kelimesinin bir değişik telaffuzu olarak şekillendiği ve dilimize yerleştiği iddia edilse de bu konuda sağlam bir kaynak bulunmamaktadır.

Asgari ücret ise, ilgili yönetmeliğin tanımıyla, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücreti ifade etmektedir.

“Askerî” kelimesi ise “askerlikle ilgili, askere özgü” anlamına gelir. “Askerî ücret” şeklinde yasal mevzuatta ya da dilimizde “en düşük düzeyde ödenmesi gereken ücreti” kasteden bir ifade yoktur. Bazıları her ne kadar askerlere verilen ücretin en düşük ücret seviyesini teşkil ettiği algısından hareketle asgari ücreti askerî kelimesiyle zikretse de.

 

Asgari Mi Askerî Mi

 

Asgari – Askerî Ücret Ayrımına Varamayan Köşe Yazarları

Bu hatadan geri kalmayan köşe yazarları elbette mevcut:

İslam Memiş’in, Güneş Gazetesi’nde 5 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan “G20 Zirvesinin Piyasalara Yansıması” başlıklı yazısından:

"Bunu hatırlatmamın sebebi geçen yıldan bu yıla askeri ücretlerden tutunda işsizlik maaşına, çalışandan tutunda iş verene kadar bir çok yeni reformlar hayata geçirildi, yani konuşulanlar lafta kalmayıp icraata döküldü."

Askeri ücret!!! Asgari ücret olmasın o?

Yine İslam Memiş’in Güneş Gazetesi’nde 17 Aralık 2015 günü yayınlanan “Geçim ve ekonomi savaşı arasındaki büyük farklar” başlıklı yazısından:

"En son bin TL askeri ücret alanların savaşı bu, gazete manşetlerinde istismar edilenlerin savaşı. hükümet 300 TL zam kararı alınca gözleri parlayan bu insanlar, almış oldukları bu zam farklarını çarşıda pazarda harcayacaklarını düşünmeden” Hayır efendim bu kadarda olmaz” diyerek 10 bin TL'lik takım elbise giyenlerin savaşı değil bu."

"Askeri ücrete zammı tartışılır hale getirdiğimizde, memurlara verilen, emeklilere verilen zamlarıda unutmamak gerek."

İslam Memiş’in “askerî ücret” konusunda kronik bir problemi var gibi görünüyor.

Yeniçağ Gazetesi’nden Selcan Taşçı’nın “Erkan Haberal mağduru (!)” başlıklı 26 Nisan 2015 tarihli yazısından:

"Hepimiz sözde soykırım iftiraları, açılımlar, saçılımlardan dem vuruyoruz ya... Başka bir dünya var “dışarıda” (!) Sokakta “askeri ücret” diyor, “iş” diyor, “kadro” diyor, “atama” diyor, “daha siftah yok abla” diyor; memleketin değil cebinin halinden yakınıyor vatandaş ağırlıkla."

 

asgari ücret askeri ücret

Yorumunuzu yazınız...