Fotoğrafın Anne Antilobun Avcılardan Kaçarken Geride Kalan Yavruları İçin Kendini Feda Ettiği Anı Yansıttığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Annelerin şefkatinden ve fedakârlığından şüphe duyulmaz. Ancak, sosyal medyada ve internet sitelerinde kurgu hikâye ile paylaşılan görsellere azami şüphe ile yaklaşmak gerek…

Anne antilobun yavruları için kendini feda ettiği anda kaydedildiği hikâye edilerek paylaşılan fotoğraf şu şekilde:

 

antilop cita

 

(Nat Geo Wild tarafından kaydedildiği iddiasıyla da aktarılan) Fotoğraf hakkında yaygın şekilde paylaşılan kurgu anlatı ise şöyle:

“Anne antilop avcılardan kaçarken, yavrularının geride kaldığını görünce geri dönüp kendisini feda ediyor. Bu fotoğrafta anne antilop boğazına geçirilen diş darbelerine aldırmadan, kaçıp kurtulan yavrularının arkasından bakıyor.”

 

anne antilop yavrularinin arkasindan bakiyor

 

anne antilop avcilardan kacarken

 

Anne hayvanların yavruları için yaşamını feda ettiği anlardan birçok örnek kayıt mevcut. Ancak, görselle ilgili paylaşılan hikâye kurgu.

Fotoğrafta, çita saldırısı karşısında yavruları için kendini feda eden bir anne impala değil, yavrularına nasıl bir impala öldürebileceklerini öğreten anne çita görülüyor.

Söz konusu görsel Kenya’nın en geniş rezerv bölgesi olan Masai Mara’da 2013 yılı Eylül ayında Alison Buttigieg adlı fotoğrafçı tarafından kaydedilmiş.

Alison Buttigieg, internet günlüğünde söz konusu fotoğrafın çekim hikâyesini şöyle paylaşmıştı:

“I witnessed this Cheetah kill in September 2013 in the Maasai Mara, Kenya. Narasha, the cheetah mom, was teaching her youngsters how to kill prey. However they were a bit slow on the uptake and they were playing with the hapless Impala prey instead of killing it. Narasha, the cheetah mom is the one that is grabbing the impala by the neck in all the photos. The youngsters practice some skills like pouncing and tripping which they get right, but they cannot seem to be able to get how to strangle the impala effectively.”

“Bu çita cinayetine Eylül 2013’te Kenya, Masai Mara’da tanık oldum. Çita annesi Narasha, çocuklarına avı nasıl öldüreceklerini öğretiyordu. Ancak alımda biraz yavaşlardı ve talihsiz Impala avını öldürmek yerine onunla oynuyorlardı. Narasha, çita annesi tüm fotoğraflarda impala’yı boynundan yakalayan kişi. Gençler, zıplama ve tökezleme gibi doğru yaptıkları bazı becerileri uygularlar, ancak impala’yı etkili bir şekilde nasıl boğacaklarını bir türlü öğrenemezler.”

 

Alison Buttigieg, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda çektiği fotoğrafın asılsız bir hikâye ile aktarılmasına şöyle tepki göstermişti:

“My Stranglehold photo went viral with a completely ridiculous fake story accompanying it, and implications I fell into depression after I took it (seriously who comes up with this crap?!?) – not to mention the gross copyright violations. Sensationalism at its best – complete fiction so that people get more likes on their page. The photo with the fake story has been shared hundreds of thousands of times on various social media. I am getting inundated by hundreds and hundreds of messages asking me whether I am the “depressed photographer”. I have been tagged in LinkedIn with the fake story – that’s going to do wonders for my career. What a vile world we live in, full of stupid gullible people spreading #fakenews like crazy. To set the record straight the real story can be found here: http://www.alisonbuttigieg.com/cheetahkill/”

“… Fotoğrafım ona eşlik eden tamamen saçma bir sahte hikayeyle ve çektikten sonra depresyona girdiğimi hissettiğim imasıyla viral oldu (cidden bu saçmalığı kim uyduruyor?!?) – ağır telif hakkı ihlallerinden bahsetmiyorum bile. En üst seviyede sansasyonellik – insanların sayfalarında daha fazla beğeni alması için tamamen kurgu. Sahte hikayenin yer aldığı fotoğraf, çeşitli sosyal medyada yüz binlerce kez paylaşıldı. Bana “depresif fotoğrafçı” olup olmadığımı soran yüzlerce ve yüzlerce mesajla dolup taşıyorum. LinkedIn’de sahte hikayeyle etiketlendim – bu kariyerim için harikalar yaratacak. Ne kadar rezil bir dünyada yaşıyoruz, deli gibi #sahte haberler yayan aptal saf insanlarla dolu. Rekoru kırmak için gerçek hikaye burada bulunabilir: http://www.alisonbuttigieg.com/cheetahkill/”

 

https://www.facebook.com/gepardi/posts/10212438608579521

 

alison buttigieg antilop hikayesi

 

Buttigieg’in ilgili anda kaydettiği diğer fotoğraflardan bazıları şöyleydi:

 

cita impala saldirisi

 

cita impala saldirisi

 

Yorumunuzu yazınız...