Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatıyla 2014 yılından bu yana Anıtkabir’de düzenlenen 23 Nisan törenlerine katılmadı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Anıtkabir’de düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine katılmamasının sebebi yürürlükteki tören protokolü mevzuatı ve teamüller.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılış yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ankara’da törenlerle kutlanıyor. 23 Nisan günü devlet erkanının katıldığı tören programı geleneksel olarak Anıtkabir ziyaretini de içeriyor.

2012 yılından bu yana her 23 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anıtkabir’de düzenlenen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine katılmaması basında ve sosyal medyada (tepkiyle) aktarılıyor (Bu yıl basına yansıyan haberlerden bir seçki için bkz: T24, Cumhuriyet, Aykırı, Yeniçağ).

Örneğin bu yıl, gazeteci Özlem Gürses, Erdoğan’ın Anıtkabir’deki 23 Nisan törenlerine 2014’ten bu yana katılmamasının sebebini araştırıp öğrenmek yerine sosyal medyada sorgulamayı tercih etmişti.

 

“bu arada Sayın CB @RTErdogan 2014’ten bu yana Anıtkabir’deki hiç bir 23 Nisan Töreni’ne katılmıyor… neden acaba ?”

 

erdogan anitkabirdeki 23 nisan torenlerine katilmiyor

 

Araştırmaktan imtina edenler için aktarmış olalım…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatıyla 2014 yılından bu yana Anıtkabir’de düzenlenen 23 Nisan törenlerine katılmadı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Anıtkabir’de düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine katılmamasının sebebi yürürlükteki tören protokolü mevzuatı ve teamüller.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde Anıtkabir’de düzenlenen törene bazı yıllar hariç katılmıştı.

Erdoğan, Başbakanken 2012 ve 2013 yıllarında Anıtkabir’de törenlerde bulunmamıştı.

2013 yılında Erdoğan resmî programında öngörülmesine rağmen Anıtkabir’deki törene katılmamıştı. Bu durumun Erdoğan’ın soğuk algınlığı rahatsızlığının sürmesi nedeniyle doktorların, rüzgarlı havaya çıkmaması tavsiyesinden kaynaklandığı belirtilmişti. Erdoğan’ın resmi programında olmasına rağmen Anıtkabir’deki törenlere katılmaması muhalefet partileri tarafından eleştirilmişti.

Erdoğan, 2012 yılında Anıtkabir’deki törene neden katılmadığına ilişkin soru üzerine, “9.5 yıldır yapılan bütün törenlere katılmış bir başbakan, bir törene katılmıyorsa özel bir sebebi olmaz. Herhangi bir anlam giydirmeye gerek yok. Olay budur” yanıtını sunmuştu.

23 Nisan 2014 günü Anıtkabir’deki törenlere katılan Erdoğan, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında 23 Nisan günü Anıtkabir’i ziyaret etmemişti.

Cumhurbaşkanının 23 Nisan’da Anıtkabir’deki törene katılmamasının sebebi yürürlükteki mevzuat ve teamüller.

Cari protokol kuralları ve teamüller gereği devlet erkanı 23 Nisan günü Anıtkabir’deki anma törenine Cumhurbaşkanı başkanlığında katılmamaktadır.

Recep Tayyip Erdoğan öncesinde Abdullah Gül ve Ahmet Necdet Sezer de Cumhurbaşkanlığı koltuğunda otururken 23 Nisan günü Anıtkabir’deki törenlere katılmamıştı. Cumhurbaşkanları Sezer ve Gül dönemlerinde de teamüller çerçevesinde 23 Nisan kutlamaları Milli Eğitim Bakanı başkanlığındaki heyetin Anıtkabir’i ziyaretiyle başlamış olup, akabinde Meclis Başkanı başkanlığındaki TBMM heyeti Anıtkabir’i ziyaret etmişti. Günümüzdekine benzer şekilde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki okullardan öğrenciler ve öğretmenler Çankaya Köşkü’nde kabul edilmişti. Cumhurbaşkanları, TBMM’nin kuruluşunun yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımlamıştı.

Ankara’da devlet erkanının katılımıyla gerçekleştirilecek törenlere ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmelik, TBMM’nin açılışı ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine Cumhurbaşkanının katılımını öngörmemektedir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla resmî heyetler Anıtkabir’i TBMM Başkanı başkanlığında ziyaret etmektedir.

Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Zafer Bayramı ile mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerin resmî heyetlerce nasıl kutlanacağı hususu 5 Mayıs 2012 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği“nde aktarılmıştır.

Yönetmelik hükümlerinde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinde Cumhurbaşkanının Anıtkabir ziyaretine değinilmemiştir.

İlgili madde şu şekildedir:

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenleri

MADDE 5 – (1) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan günü saat 08.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur.

(2) Milli Eğitim Bakanı, günün anlam ve önemini belirten mesajını medya aracılığıyla bildirir.

(3) Milli Eğitim Bakanı bir il törenine katılır.

(4) Atatürk anıt veya büstüne milli eğitim müdürlüğü tarafından çelenk konulur. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir.

(5) Kutlama komitelerince hazırlanan programda yer alan diğer faaliyetler uygulanır. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmez.

 

2018 yılında Cumhurbaşkanlık Hükümet Sistemi’ne geçiş akabinde Başbakanlık pozisyonunun kaldırılmasıyla yürütme  doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından sürdürülüyor olsa da söz konusu yönetmelikteki protokol hükümlerinde (resepsiyon yerine tören lafzının koyulması dışında kayda değer) bir değişiklik yapılmamıştı.

Bahsi geçen Yönetmelik’te, Cumhuriyet Bayramı ve Zafer Bayramı kutlamalarında Cumhurbaşkanının Anıtkabir’e çelenk koyup İstiklal Marşı ile birlikte bayrağın göndere çekilmesi görevine yer verilmişti.

Yönetmeliğin ilgili maddeleri şöyleydi:

 

Cumhuriyet Bayramı törenleri

MADDE 4 – (1) Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü ulusal bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız 29 Ekim günü tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’te Başkentte yapılan yirmibir pâre top atışı ile başlar ve 29 Ekim günü saat 24.00’te son bulur.

(2) Cumhuriyet Bayramı törenleri aşağıdaki şekilde uygulanır:

a) Başkentte Cumhuriyet Bayramı törenleri:

1) Anıtkabir’e Cumhurbaşkanı tarafından çelenk konulur ve İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir.

2) Cumhurbaşkanı tarafından Cumhurbaşkanlığında tebrikat kabul edilir.

3) Cumhurbaşkanı tarafından törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır.

4) İstiklal Marşı ile bayrağın göndere çekilmesini müteakip tören geçişi ve programda yer alan diğer faaliyetler uygulanır.

5) (Değişik:RG-24/10/2019-30928-C.K.-1702/1 md.) Cumhuriyet Bayramı kabul töreni
Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir.

 

Zafer Bayramı törenleri

MADDE 7 – (1) Zafer Bayramı, 30 Ağustos günü saat 07.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur. Saat 12.00’de Başkentte yirmibir pâre top atışı yapılır.

(2) Zafer Bayramı törenleri aşağıdaki şekilde uygulanır:

a) Başkentte Zafer Bayramı törenleri:

1) Anıtkabir’e Cumhurbaşkanı tarafından çelenk konulur ve İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir.

2) Cumhurbaşkanı tarafından Cumhurbaşkanlığında tebrikat kabul edilir.

3) Cumhurbaşkanı tarafından törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır.

4) İstiklal Marşı ile birlikte bayrağın göndere çekilmesini müteakip tören geçişi ve programda yer alan diğer faaliyetler uygulanır.

5) (Değişik:RG-24/10/2019-30928-C.K.-1702/2 md.) Zafer Bayramı kabul töreni Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir.

 

2020 ve 2021 yıllarında Covid-19 önlemleri çerçevesinde düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenleri 2022 yılında yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleşti. İlk tören Anıtkabir’de yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 81 ilden gelen çocuklarla Anıtkabir’i ziyaret etti. İkinci tören ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında önce TBMM’de akabinde Anıtkabir’de gerçekleşti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, TBMM’deki Atatürk Anıtına çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki devlet erkanı, Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yer aldı.

2012 yılında yürürlüğe konan tören protokolü yönetmeliği öncesinde 1 Ekim 1981 tarihli 17475 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği hükümleri cari idi. Söz konusu yönetmelik de 23 Nisan’da Cumhurbaşkanının Anıtkabir’deki törenlere katılımını öngörmüyordu.

 

ulusal egemenlik cocuk bayrami toren protokol

 

Yorumunuzu yazınız...