Günümüzde Birçok Köşe Yazarı Ana Akım Medyadan Ayrıldıktan Sonra Kendi İnternet Sitesi Üzerinden Yazılarını Sürdürüyor

Ana akım medyadan ayrılarak kendi internet sitesinde yazılarını sürdüren köşe yazarlarının sayısı giderek artıyor. Köşelerinden ayrılan birçok yazar, kendi internet sitelerinde, herhangi bir yayın kuruluşunun yayın politikasıyla sınırlanmadan yazılarını sürdürebiliyor…

Teknolojinin getirdiği imkânların, kitlelerin haber tüketme alışkanlıklarındaki farklılaşmanın ve “yeni medya” olarak adlandırılan akımın etkisiyle ana akım olarak nitelenen yayın organlarının eski etkisini sürdüremediği değerlendiriliyor.

Sıralanan etkenlerin yanı sıra Türk basınında son dönemde meydana gelen yapısal değişikliklerin etkisiyle birlikte basılı ve dijital yayınlarda yazıları yayınlanan köşe yazarlarında da büyük değişiklik yaşandı. Ana akım olarak değerlendirilen basın organlarında AK Parti hükümetine yakınlığıyla bilinen kişi ve kuruluşların hakimiyetinin artmasıyla birlikte birçok yayının köşe yazarı kadrosunda önemli değişiklikler yaşandı. Bu süreçte, birçok köşe yazarı ve gazeteci, çalıştığı kurumların bünyesinden istifa yahut kovulma yoluyla ayrılmıştı. Köşe yazarlığı yaptığı kuruluşlardan ayrılan bu yazarların önemli bir bölümünün, şahsî internet sitelerinde yazılarını yayınlayarak “bağımsızlığın” tadını çıkarmaya başladığı görülüyor.

Ana akım medyadan ayrılarak kendi sitelerinde devam eden köşe yazarlarının gayet iyi iş çıkardığı, yazılarının aldığı etkileşimin ve okunma sayılarının günümüzde ana akım haline gelen birçok yayında kalem sallayan yazardan daha fazla olduğu görülüyor.

Basılı ya da dijital yayın organlarından ayrıldıktan sonra şahsî internet sitelerinde yazılarını sürdüren bahse konu yazarlardan akla ilk gelenleri paylaşalım:

  • Hürriyet Gazetesindeki köşesinden ayrılan Murat Yetkin, siyaset ve diplomasi alanındaki yazılarını Yetkinreport.com/blog bağlantısında yer alan kendi internet günlüğü üzerinden okurlarına ulaştırmayı sürdürüyor.
  • Hürriyet Gazetesiyle yollarını ayıran Uğur Gürses, ekonomi politikaları hakkındaki yazılarını Ugurgurses.net adresindeki internet sitesinde okurlarıyla buluşturuyor.
  • Radikal Gazetesi eski köşe  yazarı Mahfi Eğilmez, uzun yıllardır ekonomi politikaları hakkındaki görüş ve yorumlarını Mahfiegilmez.com adresindeki internet sitesi üzerinden okurlarıyla paylaşıyor.
  • Turkish Daily News, Yeni Şafak ve Star Gazetelerinde köşe yazarlığı yapan Fehmi Koru, Habertürk Gazetesi ile yolları ayrıldıktan sonra Fehmikoru.com bağlantısındaki kişisel internet sitesinde Türkiye siyasetine ilişkin görüşlerini aktarmayı sürdürdü.
  • Hürriyet Gazetesindeki “Okur Temsilciliği” pozisyonundan ayrılan Faruk Bildirici, Farukbildirici.com adresindeki kişisel internet sitesinde “Medya Ombudsmanı” unvanıyla basın hayatına yönelik etik değerlendirmelerini paylaşmaya devam ediyor.
  • Cumhuriyet ve Birgün Gazeteleri eski köşe yazarı Mustafa Sönmez, (Al Monitor’un yanı sıra) Mustafasonmez.net adresindeki internet sitesinde yazılarını sürdürüyor.

Şüphesiz bu kısa liste, gazetelerinden ya da internet haber sitelerinden ayrıldıktan sonra kendilerine ait platformlarda yazılarını sürdüren köşe yazarlarının tümünü kapsamıyor.

Özetle, ana akım medyadan ayrılarak kendi internet sitesinde yazılarını sürdüren köşe yazarlarının sayısı giderek artıyor. Günümüzde köşe yazarlığı için “Doğan”, “Demirören”, “Ciner”, “Albayrak” gibi soyadlarının desteği ve referansı gerekli koşul değil… Uzmanı olduğu alanda güzel ve faydalı içerik üreten bir yazar, kolaylıkla 1 gün içerisinde kurabileceği bir internet sitesinde, herhangi bir yayın kuruluşunun yayın politikasıyla kendisini sınırlamadan yazılarını sürdürebiliyor…

Yorumunuzu yazınız...