Afganistan Bayrağının Göndere Çekildiği Anı Yansıtan Videonun Kaydedildiği Antalya’nın Alanya Sahilindeki İlgili Konumda Bulunan Diğer Direklerde Başka Ülke Bayraklarının ve Flamaların da Yer Aldığı Anlaşılıyor

 

Antalya’nın Alanya ilçesinde direkten Türk bayrağını indirmeye çalışan ve çevredeki halkın tepkisiyle karşılan kişinin Afgan sığınmacı olduğu iddia edilmişti. 2018 yılında kaydedilen videoda Alanya’da bayrağımızı direkten indirmeye çalışan kişi Afgan bir sığınmacı değil A.Y.A. adında aklî dengesi yerinde olmayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu aktarmıştık.

 

Videoda Türk Bayrağını İndirmeye Çalışan Kişinin Afgan Mülteci Olduğu İddiası

 

Söz konusu videoyla aynı anda sosyal medyada dolaşıma giren Afganistan bayrağının direkte göndere çekildiği bir video da birçok kullanıcının tepkisini çekmişti.

 

“Yine Alanya.. Dağdan gelmiş, haddini bilmezler, ülkeme kendi bayrağını çekiyor. Tehlike büyüyor, buna dur demelisiniz yetkililer… #afganlariistemiyoruz #suriyelileriistemiyoruz”

 

antalya afganistan bayrağı

 

Antalya’nın Alanya ilçesinde kaydedildiği belirtilen bahse konu video şu şekilde:

 

 

“Görüntüler Antalya Alanya’dan… Taliban’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan 2 şahıs, özel plajda Afganistan bayrağını böyle göndere çekti.”

 

 

Videoya ilişkin Aykırı adlı internet sitesinin aktarımı şu şekildeydi:

 

“Türkiye’nin demografik yapısını tehlikeye sokan kaçak geçişler ve sığınmacılar konusu her geçen gün daha fazla tartışılırken, yeni görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. Asayiş sorunları sürekli artış gösterirken, Antalya Alanya’da özel bir plajda çekilen görüntüler dikkat çekti. Afgan bir şahıs, Alanya’daki özel bir plajda Afganistan bayrağını göndere çekti. O anları TikTok hesabında paylaşan şahıs, “Yaşasın Afganistan” notunu düştü. Görüntüler sosyal medyada hızla yayılırken vatandaşlardan tepki de geldi. Söz konusu videonun TikTok’ta paylaşıldığı tarihe göre Temmuz ayında çekildiği görüldü.”

 

Aykiri.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak ise videodaki otelin önünde Afganistan bayrağının yanı sıra başka ülke bayraklarının bulunmadığını ileri sürmüştü:

“Teyit ve Duvar yine Aykırı’yı hedef göstermeye çalıştı ve yine madara oldular. “Otelin önünde sadece Afganistan bayrağı yok farklı ülkelerin de bayrağı var” dediler. Oysa orada ülke bayrakları yoktu, 3. fotoğrafa bakabilirsiniz. Teyit, alel acele tweet silmiş. Susturamazsınız!”

 

Sosyal medyada tepkiyle karşılanan videonun yaygınlaşmasının ardından Alanya Ülkü Ocakları tarafından Afganistan bayrağının indirildiği yerine Türk ve Azerbaycan bayrağının asıldığı belirtilmişti:

“Alanya Ülkü Ocaklarımız tarafından, Sahile asılan Afgan bayrağı indirilmiş, yerine Şanlı Türk Bayrağımız ve Kardeş Ülke Azerbaycan Bayrağımız göndere çekilmiştir. Varolsun Ülkü Ocakları”

 

https://twitter.com/M_turkdogan/status/1425415286954635265

 

Afganistan bayrağının göndere çekildiği videonun kaynağının muhammedhanzade adlı Tiktok kullanıcısı olduğu anlaşılıyor. Muhammed Hanzade adlı şahıs bahse konu videoyu 8 Temmuz 2021 tarihinde paylaşılmış.

 

muhammed hanzade afganistan bayrağı

 

Video içeriği, kimliği ve uyruğu hakkında bilgi almak için ulaştığımız ve henüz yanıt alamadığımız Muhammed Hanzade’nin Tiktok profilini kapattığı görülüyor.

 

muhammed hanzade afgan

 

Videoda Afgan bayrağının göndere çekildiği net bir şekilde görülüyor. Ancak, söz konusu bayrağı göndere çeken kişilerin uyruğu ve kimliği hakkında net bir bilgiye hâlihazırda erişilemiyor. 

Bahse konu konumda kaydedilen diğer görüntüler tarandığında ise diğer direklerde Afganistan dışında başka hiçbir ülkenin bayrağının olmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı anlaşılıyor.

Videonun Antalya’nın Alanya ilçesindeki Ahmet Tokuş Bulvarı üzerindeki Pasha ve Öztürk Koltucoğlu adlı restoranlar arasındaki Yıldız ve Keykubat adlı plajların bulunduğu bölgede (Hasan’s Happy Wave su sporları adlı işletmenin hemen yanında) çekildiği anlaşılıyor.

Bu konum tespitini, sosyal medyada paylaşılan video ile Google Haritalar‘a eklenen sahilden görüntü üzerinden eşleştirme yaparak teyit etmek mümkün.

 

alanya keykubat plajı

 

Yukarıdaki görüntü incelendiğinde, en yüksek göndere bayrağımızın çekildiği, diğer düşük gönderlere ise İran bayrağı ve içeriği anlaşılamayan flamaların asıldığı görülebiliyor.

 

alanya sahil bayraklar

 

Videonun çekildiği konumda faaliyet gösteren Hasan’s Happy Wave su sporları adlı işletmenin tanıtımının yapıldığı kayıt incelendiğinde de arka planda birçok ülkenin bayraklarının direklerde gönderde olduğu görülebiliyor.

 

hasans happy wife su sporları

 

 

 

Teyit.org da yayımladığı analizde videonun çekildiği konumda direklerde Afganistan bayrağı dışında başka bayrakların bulunduğu tespitini paylaşmıştı.

 

alanya plaj bayraklar

 

Söz konusu görüntüye ilişkin resmî makamlarca yapılan açıklamalarda, videoda görülen dışında birden fazla ülkenin bayrağının bulunduğu direklerin alanda bulunduğu belirtilmişti.

Antalya Valiliği tarafından yapılan duyuruda “İkinci görüntüdekiler ise görüntünün çekildiği yerin personeli olup oradaki birden fazla ülkenin bayrağının bulunduğu direklerden sadece birinin gösterildiği anlaşılmakla birlikte ilgili şahıslar Emniyet müdürlüğümüzce tespit edilerek konu Başsavcılığımıza intikal ettirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

 

antalya alanya bayrak açıklaması

 

Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer de konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında “İkinci görüntüdekiler ise görüntünün çekildiği yerin personeli olup oradaki birden fazla ülkenin bayrağının bulunduğu direklerden sadece birinin gösterildiği anlaşılmakla birlikte ilgili şahıslar Emniyet müdürlüğümüzce tespit edilerek konu Başsavcılığımıza intikal ettirilmiştir.” ifadelerini kullanmıştı.

 

alanya kaymakamı açıklaması

 

Gazeteci Baransel Ağca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, videonun çekildiği plajda diğer direklerde İsveç, Ukrayna, ABD, İtalya, İran gibi ülkelerin bayrağının bulunduğunu ortaya koymuştu:

Valilik, Emniyet ve Kaymakamlık açıklamalarına rağmen Alanya’daki olayda hala “Diğer bayraklar devlet bayrağı değil kimi kandırıyorsunuz?” diyen büyük resimci arkadaşlar için plaja gittim. Plajda konsept bu. Bayrağı olan ülkeleri sayıyorum: İsveç, Ukrayna, ABD, korsan bayrağı++

 

İtalya, İran, Birleşmiş Milletler, orak çekiçli Sovyetler Birliği bayrağı :), ayrıca bu tweetin altına koyacağım işin kolayına kaçıp tek bayrakta 20’den fazla ülkenin bayrağını da toplamışlar.

 

İlk attığım videoda görüldüğü üzere en büyük direğe Türk bayrağı asılmış. Ülkü ocakları da yanındaki direğe gelip Azerbaycan bayrağı astı. Gaza gelip hezeyana kapılmanım nihayetinde kimin propagandasına yaradığına dair güzel bir örnek oldu yurdumun milliyetçi AKP karşıtına.

 

https://twitter.com/brnslagca/status/1425457519078559744

 

alanya sahil bayrak
Görsel: Baransel Ağca

 

Bu yanlış anlaşılmanın sebebinin bahse konu bölgeden farklı zamanlarda kaydedilen fotoğrafların değerlendirmeye baz alınması olduğu söylenebilir. Örneğin, Google Haritalar’a 2019 yılı Haziran ayında yüklenen panoramik fotoğraflarda etrafta Türk bayrağının göndere çekildiği dışında başka bir direk görülemezken 2021 yılı Mayıs ayında yüklenen panoramada diğer ülke bayraklarının ve farklı flamaların asıldığı direkleri görmek mümkün (Yandex Haritalar’daki 2015’ten kayıtta da başka bir direğin ilgili dönemde sahilde bulunmadığı görülebiliyor).

 

Yorumunuzu yazınız...