Fotoğrafın Anne ve Babasının Mezarları Arasında Uyuyan Suriyeli Çocuğa Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Suriyeli bir çocuğun iç savaşta yaşamını yitiren ebeveynlerinin mezarları arasında uyuduğu anı yansıttığı iddiasıyla 2014 yılında dolaşıma sokulan fotoğrafın ne Suriye ile bir ilgisi bulunuyordu ne de fotoğraftaki çocuk ailesinin mezarları arasında uyuyordu.

 

mezarlar arasinda uyuyan cocuk

 

Bahsi geçen fotoğraf hakkında yanlış aktarım içeren paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

“Ailesinin mezarları arasında yatan Suriyeli çocuk.”

 

ailesinin mezarlari arasinda yatan suriyeli cocuk

 

“Varmı böyle vahşet. Annesi ve babasının mezarları arasında uyuyan suriyeli çocuk. #SyriaWarCrimes #SuriyedeSavasSucu”

 

anne babasinin mezarlari arasinda uyuyan suriyeli cocuk

 

Söz konusu fotoğraf Abdulaziz Uteybi (Abdul Aziz Al-Otaibi / Aziz Alotaibi) adlı Suudi Arabistanlı bir sanatçının hazırladığı kurguyu yansıtıyor. Mezarlar arasında uyuduğu sanılan çocuk aslında Uteybi’nin yeğeni.

Uteybi fotoğraf hakkında verdiği demeçlerde mezarlar arasında uyuyan çocuk kurgusunu anne ve babanın yerinin asla doldurulamayacağı temalı bir fotoğraf serisi için tasarladığını, mezarların gerçek olmadığını şöyle belirtmişti:

“Resmin Suriye ile alakası yok, bu çocuk da yetim değil. Bir çocuğun anne ve babasına olan sevgisinin yeri doldurulamaz olduğunu resimlerle göstermek istedim. Bu sevginin yerini hiçbir şey tutamaz, hatta başkası bile tutamaz. eğer ebeveynler öldüyse.”

“Cidde’ye 250 kilometre uzaklıktaki Yanbu’nun eteklerine gittim. Mezara benzeyen taşlardan iki yığın yapıyorum. Kız kardeşimin oğlundan bu suni mezarların arasına yatmasını ve üzerini bir battaniyeyle örtmesini istedim. Elbette iki gerçek mezar arasına asla bir çocuk koymam.”

“Daha önce aile içi şiddetten bahsetmiştim ve yeğenim (resimdeki çocuk) o resmin de ana konusuydu. Kaynağa ve gerçeklere geri dönmeden insanların nasıl kolayca manipüle edilebilmeleri çok saçma”

Facebook hesabımda bu fotoğrafı paylaştığımda, bunun bir kurgu olduğunu ve konsepti kendimin hazırladığını özellikle belirtmiştim. Buna rağmen, fotoğrafın bambaşka bir bağlamda ünlenmesi beni gerçekten şoke etti.” ve “insanların yanıltılması kadar, çektiğim fotoğrafın propaganda amacıyla kullanılması da rahatsız edici.

 

7 Ocak 2014 tarihinde sosyal medya hesabında söz konusu fotoğrafı paylaşan Uteybi, “bir yetim hakkında sahte fotoğraf” yorumunda bulunmuştu.

 

mezarlar arasinda uyuyan cocuk

 

Fotoğrafın gerçek sanılarak yaygın şekilde paylaşılmasının ardından Uteybi, Instagram profilinde bahse konu çekimin kamera arkası olduğu notuyla mezarlar arasında yatarken görüntülenen çocuğun zafer işareti yaptığı ve mezarlar arasında yerini aldığı fotoğrafları paylaşmıştı.

 

mezarlar arasinda yatan cocuk

 

mezarlar arasinda uyuyan cocuk

 

mezar cocuk kurgu

 

ailesinin mezarlari arasinda uyuyan

 

Yorumunuzu yazınız...