Ahbaruzzaman Adlı Kitabın 2020 Yılında Gerçekleşecek Kehanetleri İçerdiği İddiası Doğru Değil

İbrahim Bin Salukiyye’ye ait Ahbaruzzaman adlı bir kitapta 2020 yılında meydana gelecek büyük çaplı kaotik olayların 1000 yıl önce aktarıldığı iddiası doğru değil. İddia edildiği gibi İbrahim Bin Salukiyye isimli bir yazara ait Ahbaruzzaman adlı bir kitap bulunmamaktadır. Günümüze ulaşan Ahbaruzzaman isimli iki eserin içeriğinde öne sürüldüğü gibi bir metin geçmiyor. 2020 yılı içerisinde yaşamı olumsuz etkileyecek kehanetleri içerdiği iddia edilen metnin kimliği belirlenemeyen sosyal medya kullanıcıları tarafından oluşturulup paylaşıldığı öngörülmektedir.

Yanlış İddia

 

Dünyayı etkisine alan küresel salgınla mücadele ettiğimiz bu dönemde ülkemizde komplo teorileri, yalan haberler iletişim platformlarında, sosyal medyada, haber platformlarında ön plana çıkmaya başlandı. Özellikle son dönemde koronavirüs salgının artması ile birlikte yalan haberler viral hale gelmeye başladı.

 

İbrahim Bin Salukiyye isimli yazarınAhbaru’z Zaman adlı kitabın 2020 yılında gerçekleşecek kehanetleri içerdiği iddiasını içeren paylaşım
İbrahim Bin Salukiyye isimli yazarınAhbaru’z Zaman adlı kitabın 2020 yılında gerçekleşecek kehanetleri içerdiği iddiasını içeren paylaşım

 

Aşağıda paylaşılan görselde Ahbaruzzaman isimli kitabın yazarının İbrahim Bin Salukiyye olduğu ve yazarın 2020 yılında yaşanacak olumsuz olayları yaklaşık bin yıl önce yazısına konu edindiği ve yazarın hicri takvime göre 463 yılında vefat ettiği iddia edildi.

 

İbrahim Bin Salukiyye isimli şahsın Ahbaru'z Zaman adlı kitabında yazdığı 2020 kehanetlerini içerdiği iddiası ile paylaşılan görsel
İbrahim Bin Salukiyye isimli şahsın Ahbaru’z Zaman adlı kitabında yazdığı 2020 kehanetlerini içerdiği iddiası ile paylaşılan görsel

 

Kitaptan alıntı olduğu iddiasıyla paylaşılan metin şöyle:

“İki rakam eşit olunca (20=20) o zamanın hastalığı yayılınca, hacılar ziyaretten men edilince, velveleler gizlenince, çekirge istilası olunca, Rum meliki ani bir hastalıkla, ölünce kardeş kardeşten korkunca, çöldeki yahudiler gibi olduğunuz zaman fiyatlar yükselip işler kesata uğradığı zaman, çocukların saçlarını ağartan insanların üçte birinin öleceği temelleri yıkan Mayıs depremini bekleyin”

 

Öne Sürülen 2020 Kehanetleri Ahbaruzzaman’da Geçmiyor

Ancak ne kitapta iki rakamın eşit olduğunda (burada 2020 yılı kast ediliyor) hastalıkların yayılması, hacıların ziyaretten men edilmesi, çekirge istilası, ekonomik durumun bozulması gibi yaşamı olumsuz etkilen koşulları konu alan yazı ne de bu yazının İbrahim Bin Salukiyye tarafından ele alındığı iddiası doğruyu yansıtmıyor.

İddia edildiği gibi İbrahim Bin Salukiyye isimli bir yazara ait Ahbaruzzaman adlı bir kitap bulunmamaktadır. Günümüze ulaşan Ahbaruzzaman isimli iki eserin içeriğinde öne sürüldüğü gibi bir metin geçmiyor. Bahsi konu kitap içeriğinin, öne sürülen kehanetlerle bir ilgisinin bulunmadığı görülmektedir.

Ahbaruzzaman adlı kitabı araştırdığımızda karşımıza iki kitap çıkıyor. Satışı İrşad Kitabevi tarafından yapılan ve Arapça Tarih kategorisinde yer alan her iki kitap da Arap tarihini konu edinmektedir.

İçeriği, iddiaya ilişkin metindeki depremler ve salgınlarla bir ilgisi bulunmayan günümüze ulaşan Ahbar’uz Zaman adlı kitaplar şöyle:

Ebü’l-Hasan Ali b. Hüseyin b. Ali El-Mes’udi’nin yazarı olduğu Ahbar’uz  Zaman kitabı:

Ebü'l-Hasan Ali b. Hüseyin b. Ali El-Mes'udi’nin yazarı olduğu Ahbar’uz Zaman isimli kitabının kapak fotoğrafı
Ebü’l-Hasan Ali b. Hüseyin b. Ali El-Mes’udi’nin yazarı olduğu Ahbar’uz Zaman isimli kitabının kapak fotoğrafı

 

Abdülkerim Muhammed Nasr’ın Ahbar’uz Zaman adlı kitabı:

Abdulkerim Muhammed Nasr'ın yazarı olduğu Ahbar’uz Zaman isimli kitabının kapak fotoğrafı
Abdulkerim Muhammed Nasr’ın yazarı olduğu Ahbar’uz Zaman isimli kitabının kapak fotoğrafı

 

Yapılan taramada İbrahim Bin Salukiyye isimli şahsa ait Ahbaruzzaman adlı bir kitaba dair herhangi bir ize rastlanmamaktadır.

Ayrıca, Arapça metin incelendiğinde 20=20 ifadesinin Latin Alfabesi ile yazıldığı görülmektedir. Ancak Arapça’da sayılar Latin Alfabesi ile değil Arap alfabesi ile yazılmaktadır.

2020 kehanetlerini içeren görselin içeriğinin sosyal medya kullanıcıları tarafından oluşturulup paylaşıldığı düşünülmektedir.

 

* Tespitlerinden istifade ettiğimiz Fatabyyano ve Doğruluğu Ne?‘ye teşekkürlerimizle.

** Kitap ismi yazıda Ahbaru’z Zaman yerine sosyal medyada galat hâlde kullanımı olan Ahbaruzzaman şeklinde aktarılmıştır

 

ibrahim Bin Salukiyye ahbaruzzaman

 

Yorumunuzu yazınız...