İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın Mail on Sunday Gazetesinde Yayımlanan Makalesinde Afgan Mülteciler İçin Türkiye ve Pakistan’da İşlem Merkezleri Kurulmasının Planladığı Yönünde Bir İfadenin Geçtiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde Afganlar için mülteci merkezleri planladığı iddiası son günlerde basında ve sosyal medyada kendine yer bulmuştu. Her ne kadar İngiltere Savunma Bakanı makalesinde doğrudan Türkiye’yi zikretmese de İngiliz basını yayımladıkları haberlerde söz konusu ülkeler arasında Türkiye ve Pakistan’ın da yer aldığını aktarmıştı.

İngiliz Bakanın makalesinde Türkiye’yi potansiyel Afgan mülteci merkezi aday ülkeleri arasında sıraladığı iddiası The Guardian tarafından “UK plans offshore asylum centres in Pakistan and Turkey for Afghans” başlığıyla, BBC Türkçe tarafından ise “İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz” başlığıyla haberleştirmişti.

BBC Türkçe’nin ülkemiz basın organlarınca yaygın şekilde alıntılanan haber metni şu şekildeydi:

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace İngiltere’nin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için merkezler kurma planı yaptığını belirtti.

The Mail on Sunday gazetesinde bugün yayımlanan bir makalesinde Wallace, planın detaylarından bahsetmedi.

Wallace ayrıca ABD’nin Afganistan’ı terk etmek için son tarihi olan 31 Ağustos’tan önce “hiçbir ülkenin tahliyelerini tamamlayamayacağını” ifade etti.

 

bbc afgan mülteci merkezi haberi

 

İngiliz Savunma Bakanına ait sanılan bu plan sosyal medyada ve haber sitelerinde yaygın şekilde paylaşılmıştı:

 

Kemal Kılıçdaroğlu:

“Gelişmelere dair sizi bilgilendirmeye devam ediyorum. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye’de “mülteci merkezleri” kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti. Kendilerine mülteci seçecekler, kalanlar ülkemizde bırakılacak.”

 

afgan mülteci merkezi tweet

 

Fatih Altaylı:

“İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace olmasa Afgan mültecilere Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde “kamp” kurulacağını ve Batı ülkelerinin buradan mülteci seçeceğini ve geri kalanını da burada bırakacağını nereden bilecektik.

Sağ olsun İngiliz dostlarımız, bize değer veriyorlar da başımıza gelecekleri önceden haber veriyorlar.

Belli ki bu konuda bir mutabakat, bir uzlaşma olmuş.

Olmasa İngiliz Bakan çıkıp da böyle bir şey söyler mi!

Türkiye’nin bu konuda bir kabulü olmasa elin İngiliz’i Türk halkını böyle bilgilendirir mi!

Belli ki, anlaşılmış ki, adam açıklıyor.

Adama kızmak değil teşekkür etmek lazım Türk halkını bilgilendirdiği için.”

 

Cumhuriyet:

 

afgan mülteci merkezi haberi

 

Aykırı:

 

afgan mülteci merkezi

 

Ancak, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın Mail on Sunday gazetesinde yayımlanan makalesinde “hükümetin Afgan mülteciler için Türkiye ve Pakistan’da işlem merkezleri kurulmasını” planladığı yönünde bir ifade yer almıyor.

Oluşan yanlış kanının nedeni “DEFENCE SECRETARY BEN WALLACE: The American deadline is looming… we have no time to lose to get people out” başlığıyla 21 Ağustos 2021 günü yayımlanan makale ile aynı sayfada yer alan Glen Owen ve Ian Gallagher’ın analiz yazısındaki atfın Bakan Wallace’a ait sanılması.

 

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace makale

 

Türkiye ve Pakistan’da Afganlar için mülteci merkezi kurulacağı yönündeki plan Ben Wallace’ın makalesinin hemen altında yayımlanan Glen Owen ve Ian Gallagher’ın analiz yazısında yer alıyor.

 

Glen Owen Ian Gallagher

 

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda söz konusu iddia ile ilgili “Hayır, haberin bir temeli yok, tamamen spekülasyon! Bölge genelinde bir dizi işleme merkezi kuracağımızı söyledik. Bunu bölgesel merkezin Türkiye’de olacağı şekline çevirdiniz.” ifadelerini kullanmıştı.

 

ben wallace afgan mülteci merkezi

 

Dışişleri Bakanlığımız yayımladığı basın açıklamasında Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtmişti.

Açıklama metni şu şekildeydi:

No: 284, 22 Ağustos 2021, Birleşik Krallık Basınında Afgan Sığınmacılar İçin Üçüncü Ülkelerde Kurulacak İltica Merkezleri Planları Bağlamında Ülkemize İlişkin Atıf Yapılması Hk.

Birleşik Krallık basınında yeralan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

 

dışişleri afgan merkezi açıklama

 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Bakan Wallace’ın makalesinde “İngiltere’ye getirmekle yükümlü olduğumuz Afganlar için Afganistan dışındaki bölgede bir dizi merkez kuracağız” denildiğini, makalenin hiçbir yerinde Türkiye’nin zikredilmediğini ifade etmişti.

BBC Türkçe, bu iddianın haberlerinde sehven İngiliz bakana atfen aktarıldığını belirten bir özür metni yayımladı:

“Pazar günü de Mail on Sunday gazetesi İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın Afganistan’dan çıkarılmaya çalışılan Afgan mültecilerle ilgili bir makalesini yayımlamış, buna ek olarak da Savunma Bakanı’nın makalesindeki bazı sözlerini de içeren ayrı bir haber yapmıştır.

Bu haberde Savunma Bakanı’nın sözlerine ek olarak, İngiltere Savunma Bakanlığına atfen Afgan mülteciler için geçici işlem merkezleri kurulması amacıyla Türkiye ve Pakistan’ın düşünüldüğü de belirtilmiştir.

Bu haberlerin aynı gün BBC Türkçe‘de aktarılan ilk halinde ise bir atıf hatası yapılmış ve hem haberde, hem de başlıkta İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’a atfen “hükümetin Afgan mülteciler için Türkiye ve Pakistan’da işlem merkezleri kurulmasını” değerlendirdiği ifadelerine yer verilmiştir.

Bunun aslında İngiltere Savunma Bakanı’na ait ifadeler olmadığını, İngiltere Savunma Bakanlığına atfen, Türkiye ve Pakistan’ın da düşünüldüğüne ilişkin bir niyet beyanı olarak Guardian ve Mail on Sunday gazetelerinde yer almış bir bilgi olduğunu, haberde ise sehven bakana atfen aktarıldığını belirtiriz.

İnternet sayfamızda daha sonra yapılan haberde bu hata düzeltilmiş ve İngiltere gazetelerinde yer alan söz konusu haberler ayrıntılı bir biçimde anlatılmıştır.

Sorun bir atıf hatasından kaynaklanmıştır fakat BBC Türkçe’nin böyle hatalar yapmaması gerekir. Bu nedenle okuyucularımızdan/izleyicilerimizden özür dileriz.”

 

bbc afgan mülteci merkezi haber özrü

 

BBC Türkçe editörü Murat Nişancıoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Mail on Sunday ve Guardian gazetesi bu konuya ilişkin ayrı haberlerinde İngiltere Savunma Bakanlığı kaynaklarından edindikleri bilgilere dayanarak bu çevre ülkeler arasında Türkiye ve Pakistan’ın düşünüldüğünü yazdığını belirtmişti.

Nişancıoğlu’nun aktarımı şu şekildeydi:

Yaptığımız bu açıklama bazı çevreler tarafından ‘BBC Türkçe yaptığı yalan haberden dolayı özür diledi’ şeklinde yorumlanmakta. Ya yaptığımız açıklama yanlış anlaşıldı, ya da anlamak istemeyenler var.

 

BBC Türkçe yaptığı açıklamada atfa ilişkin bir hata yaptığını söylemiş ve bundan dolayı özür dilemiştir. Yoksa , İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Mail on Sunday gazetesindeki makalesinde, Afganistan’dan İngiltere’ye nakletmek istedikleri mülteciler için çevre ülkelerde geçici işlem kampları oluşturmak istediklerini yazmıştır. Bu bir gerçektir.

 

Mail on Sunday ve Guardian gazetesi bu konuya ilişkin ayrı haberlerinde İngiltere Savunma Bakanlığı kaynaklarından edindikleri bilgilere dayanarak bu çevre ülkeler arasında Türkiye ve Pakistan’ın düşünüldüğünü yazmışlardır.

 

Bu haberler de iki gün geçmesine rağmen İngiltere yetkilileri tarafından yalanlanmamıştır ve her iki gazete de bu konudaki haberlerini korumaktadır.

 

BBC Türkçe’nin hatası Savunma Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiyi sanki savunma bakanının kendisinin söylediği şeklinde aktarmasıdır. Dilediğimiz özür, gazetecilik açısından yaptığımız ve BBC Türkçe’ye yakışmayan bu atıf hatasıdır.

 

Yaptığımız bu hata haberin iki unsurunun, yani Savunma Bakanı’nın makalesinde dile getirdiklerinin ve Savunma Bakanlığı kaynaklarının Türkiye ve Pakistan’a ilişkin verdikleri bilginin hala ortada olduğu gerçeğini değiştirmez.

 

Bunlar anlaşılması o kadar da zor şeyler olmasa gerekir.

 

Doğrula.org da İngiliz Bakan’a ait sanılan atfın aslında 2 yazara ait olduğunu aktarmıştı.

 

Kapak resmi: Reuters

Yorumunuzu yazınız...