Adalet Bakanlığı’nın Enfeksiyonlu İğneyle AIDS ve Hepatit Gibi Hastalıkların Bulaştırılmaya Çalışıldığı Yönünde Uyarıda Bulunduğu İddiası Gerçek Dışı 

Adalet Bakanlığı’nın AIDS ve Hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların kötü niyetli şahıslar tarafından halka iğneyle bulaştırma girişiminde bulunduklarına yönelik istihbarat aldığı ve bu yönde uyarılarda bulunduğu iddiası asılsızdır. Bu iddia bizzat Adalet Bakanlığı tarafından yalanlanmıştır. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nca hazırlandığı iddia edilerek paylaşılan uyarı yazısı başarısız bir uydurma girişimidir. 

 

Kötü niyetli kişiler tarafından kamuya açık alanlarda iğne yoluyla AIDS hastalığının bulaştırılabileceği iddiası 2000’li yılların başında halkımızın bir paranoyası haline gelmişti. Şüphesiz oluşan bu algıda, iğneyle AIDS ya da Hepatit gibi hastalıkların bulaştırıldığına yönelik asılsız iddiaların ve gerçek dışı kişisel anekdotların ağızdan ağıza ve sonrasında klavyeden klavyeye ekrandan ekrana sıçraması etkili olmuştu. Bu hususta toplumda infiale yol açmayı amaçlayan kişilerce birçok asılsız iddia öne sürülmüştür.

Son dönemde ise ilk defa 2007 yılında  ortaya atılan Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından “halkımıza uyarı” başlığıyla yayınlandığı iddia edilen “bulaşıcı hastalık ve AIDS” içerikli metin tekrar dolaşıma sokularak halkımızı tedirgin etmeyi sürdürmüştü.

Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimliği üzerinden sosyal medyada paylaşılan ve konuya duyarlı vatandaşların bilgilendirme amaçlı olarak paylaştıkları bir uyarı notu olduğu iddiasıyla paylaşılan metin şöyle:

 

T.C.

Adalet Bakanlığı

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Halkımıza Uyarı

Son günlerde karşılaşılan, sosyal sağlık tehtidi oluşturan, halka açık yerlerde kötü niyetli şahısların; Hepatit ve türevleri, AİDS gibi bulaşıcı hastalık dağıtma girişimleri ile ilgili istihbaratlar alınmış, bunların halkımıza en hızlı yollarla iletilmesi zorunluluğu doğmuştur.

Bu nedenle; enfeksiyonlu iğne uçlarının vücudumuzun herhangi bir yerinde kana karışabilecek enfekte sistemine karşı:

-Sinema, tiyatro, konser salonları gibi kalabalık izleyici kitlesine sahip kapalı alanlarda, bizlere ayrılan koltuklara oturmadan önce, ışıklar henüz yanıyorken, koltukların üzerini kontrol etmemiz

-Halka açık ankesörlü telefon kullanırken jetonu geri alırken iade gözüne elimizi kontrollü sokmamız

-Restaurant ve benzeri yerlerde kürdan kullanmamamız ya da en azından kapalı kürdan tercih etmemiz önerilmektedir.

Turan Açikmese

Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimi

T.C. Adalet Bakanlığı

06659 Kızılay Ankara

 

Adalet Bakanlığı’nın Enfeksiyonlu İğnelerle AIDS Bulaştırılmaya Çalışıldığı Yönünde Uyarı Yazısı Olduğu İddia Edilen Metin

 

Bazı internet haber sitelerinin de “Toplumu AIDS ya da Hepatit Hastası Yapmaya Çalışıyorlar” başlıklı haber metinlerinde bu asılsız iddiaya yer verdiği görülmektedir.

Enfeksiyonlu iğnelerin vücuda temasıyla birlikte kana karışabileceğinin belirtildiği uyarı metninde bu ihtimale karşı kapalı alanlarda oturulacak koltukların kontrol edilmesi, restoranlarda kürdan kullanılmaması, ankesörlü telefonların jeton bölümüne el sokulurken dikkatli olunması gibi ilginç önlemler önerildiği görülmektedir.

Ancak, Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimi olarak belirtilen Turan Açıkmeşe adıyla yayınlanan bahse konu uyarı yazısının sahte olduğu çok barizdir. Söz konusu yazı, kamu resmi yazışma şablonlarına uygun hazırlanmamıştır. İmza bölümü boştur. Yazı formatı, kurum isimlerinin aktarılışı, boşluklar, kullanılan dil, yazı fontu ve büyüklüğü gibi hususlar yönetmeliğe aykırıdır. Bakanlıkların “halkımıza uyarıdır” başlıklı uyarıları resmi yazı formatında duyurduğu vaki değildir (Resmî yazışma doğrulaması hakkında daha önce hazırladığımız rehbere göz atmak isteyebilirsiniz).

Ayrıca bu yazı, bizzat Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yalanlanmıştır. 2 Kasım 2016 tarihli basın açıklamasında Adalet Bakanlığı, kötü niyetli kişi ve kişilerce toplumun hassas olduğu sağlık alanına yönelik panik havası oluşturulmak istendiği vurgulanarak bahse konu metnin sahte olduğu teyit edilmiştir. Bakanlık ayrıca, söz konusu girişimde Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı isminin kullanılmasıyla sahte metne inandırıcılık sağlanmaya çalışıldığını vurgulamıştır.

 

iğneyle aids bulaştırma

Yorumunuzu yazınız...