Abdurrahman Dilipak, Yeni Akit Gazetesi’nde 28 Eylül 2015 tarihinde yayınlanan “Anfi tiyatronun ortasında bir mescid” başlıklı yazısını hatalara gark etmiş:

"Bu adamlar kendilerini alleme, millet ahmak mı sanıyor. Bir ulusalcı ciyak ciyak bağırıyor: “Anfi tiyatronun ortasına cami yaptılar” diye.. Tepeden fotoğrafı çekmişler, gerçekten de Rumeli hisarının içindeki anfi tiyatronun tam ortasında bir cami. Foto montaj filan da değil. Gidin bakın. Fotoğraf burçlardan çekilmiş.."

Anfitiyatro değil. Amfitiyatro (bkz TDK). Fransızca  “amphithéâtre” kelimesinin Türkçeye çevrilmiş halidir.

"Hatırlar mısınız, Kıbrıs harekatı Ayten Alpman’ın “Bir başkadır benim memleketim” şarkısının TRT radyosunda çalınması ile başlamıştı.. Ecevit, “Ayşe tatile çıkabilir” diye bir mesaj göndermişti Londra’dan Ankara’ya.."

Mesajı Bülent Ecevit değil, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş göndermişti.

Ecevit o an Ankara’daydı, Londra’da değil.

Turan Güneş bahse konu parolayı 2. Cenevre Konferansı’ndan, yani Cenevre’den göndermişti.

Parolanın doğrusu da “Ayşe Tatile Çıkabilir” değil “Ayşe Tatile Çıksın” şeklindeydi.

Kıbrıs Harekâtı, bu parola ile başlamamıştı. Harekâtın 2. kısmı parolanın verilmesiyle başlatılmıştı.

"Gerçek ne? Rumeli hisarının içinde Fetih mescidi vardı, bir zalim o mescidi yıkıp, onun üzerine bir sahne, çevresine oturacak yerler yapıp, mescid mahallinde konser verdiriyorlardı. Tarihi bir eser yok edilerek, adeta birileri dinle, tarihle dalga geçiyordu. Aslında bu caminin yerine bu konser salonunu kim yaptı diye sormak gerekmez mi?"

Fatih döneminde yapılan caminin adı bilinmemektedir.

Rumeli hisarının içindeki caminin adı “Fetih Camii” değil “Ebu’l-Feth Camii” ya da sonra yerleşmiş adıyla “Hisariçi Camii”dir. Cami hisarın içinde yer aldığından Hisar Camii, hisara Boğazkesen Kalesi dendiği için Kale Camii, Fatih yaptırdığı için de Fatih Sultan Mehmed Mescidi diye adlandırılmış ve hepsi de değişik vesilelerle kullanılarak yaşatılmıştı. Fakat o en çok, Sultan II. Mehmed’e ‘Fatihler babası’ mânâsına gelen ‘Ebu’l Feth’ sıfatı verildiği, camiyi de onun yaptırıp vakfettiği için fethi tedai ettirmesinin de tesiriyle Ebu’l Feth Camii adıyla anılmıştı.

“Bir zalim” bahse konu camiyi yıkmamıştır. Camiyle ilgili tarihi belgeler 15. ve 16. yy kayıtlarında vardır. Cami Küçük Kıyamet denilen 1884 depreminde yıkılmış, onarılmamıştır. Geriye tek minare kalmıştır.

1953’te Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın emriyle Fethin 500. Yılı sebebiyle kaleiçi mahallesinin tamamı kamulaştırılmış, yıktırılmış, hisar temizlenmiş ve ahşap evlerle cami kalıntısı yok edilmiştir.

"Sirkeci tren istasyonunun yanındaki cami de pavyondu.. Hürriyet’in Cağaloğlu’ndaki eski binasının karşısındaki boş alana cami yapıldığında da “her yere cami yapıyorlar” diye kıyameti kopartmışlardı.. Oysa orada da tarihi bir cami vardı ve CHP o camiyi de yok etmişti. Suriçi İstanbul’daki tarihi camilerin yarıdan fazlası aynı şekilde imha edilmişti."

Hürriyet’in karşısında cami yoktur ve yıkılmamıştır. Yenisi de yapılmamıştır. Dilipak galiba Cağaloğlu Meydanı’ndaki camiyi kastetmektedir.

"Hatırlar mısınız, Kıbrıs harekatı Ayten Alpman’ın “Bir başkadır benim memleketim” şarkısının TRT radyosunda çalınması ile başlamıştı.."

Harekâta “başlandığında” TV’lerde Ayten Alpman değil Hasan Mutlucan çalıyordu. Harekât sürerken sonradan devreye Ayten Alpman girmiştir.

 

* Bulgularından faydalandığımız ahmetfirat‘a teşekkürler.

Yorumunuzu yazınız...