Anadolu Ajansı’nın (AA) İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin (İBB) Fatih Sultan Mehmet’in Tablosunu Satın Aldığı Öğrenmesinin Ardından İlgili Haberi ve Paylaşımları Yayından Çektiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Venedikli ressam Gentile Bellini’ye ait olan üç Fatih Sultan Mehmet portresinden, National Gallery’nin “Daimi sergilenen sanat eserleri” arasında yer alan özel koleksiyondaki tek örnek Londra’da yapılan açık artırmada 25 Haziran 2020 tarihinde satıldı. 1480 yılında yapılan Fatih Sultan Mehmet’in orijinal portresi yapılan açık artırmayı 770 bin sterlinlik teklifiyle kazanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alındı. Ödenecek komisyonla birlikte tablonun İBB’ye maliyetinin 935 bin 250 sterlin (yaklaşık 7 milyon 950 bin lira) olacağı duyuruldu.

Gün içersinde bahse konu portrenin açık artırma sonucuna ilişkin Anadolu Ajansı’nın (AA) haber ve paylaşımları hakkında yanlış bir algının oluştuğu gözlemlendi. AA’nın ilk başta Fatih Sultan Mehmet’in portresinin 770 bin sterline satıldığı yönünde bir haber ve paylaştığı, İBB’nin açık artırmayı kazandığının anlaşılmasının ardından bu paylaşımını ve haberini sildiği iddiası dolaşıma girdi.

Fatih Sultan Mehmet’in portresinin İBB tarafından alındığını öğrenen Anadolu Ajansı haberin tivitini sildi.” notuyla yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

 

anadolu ajansı tweetini sildi

 

aa tweet sildi

 

anadolu ajansı tweet sildi

 

Ancak, Anadolu Ajansı’nın Fatih Sultan Mehmet’in portresini İBB’nin satın aldığını anlayınca ilgili haberi ve tweeti sildiği iddiası tam olarak gerçeği yansıtmıyor.

AA, tabloyu İBB’nin satın aldığını vurgulayan bir haber ve tweet paylaşmıştı. Ancak, AA’nın tabloyu satın alanın İBB olduğunun anlaşılmasının ardından haberi yayından çekmediği, sadece ilk tweetin silindiği ve tablonun İstanbul’a döneceğini vurgulayan haberle birlikte yeni bir tweetin atıldığı anlaşılıyor.

AA tarafından atılan ve silinen ilk tweet şu şekildeydi:

 

fatih sultan mehmetin portresi satıldı
AA’nın “Fatih Sultan Mehmet’in portresi Londra’da 770 bin sterline satıldı” başlıklı haberini aktardığı silinen tweeti

 

AA’nın silinen ilk tweetinde (http://v.aa.com.tr/1889832) bağlantısı verilen tablonun satışına yönelik “Fatih Sultan Mehmet’in portresi Londra’da 770 bin sterline satıldı” başlıklı haberine hâlâ erişim sağlanabilmektedir.

 

AA’nın “Fatih Sultan Mehmet’in portresi Londra’da 770 bin sterline satıldı” başlıklı haberi

 

Fatih Sultan Mehmet’in portresi İstanbul’a dönüyor İstanbul Büyükşehir Belediyesi National Gallery’nin “Daimi sergilenen sanat eserleri” arasında yer alan Fatih Sultan Mehmet’in orijinal portresini 770 bin sterline satın aldı” ifadeleriyle attığı yeni tweet ve ilgili haber ise şu şekildeydi:

 

fatih sultan mehmetin portresi satışı
AA’nın “Fatih Sultan Mehmet’in portresi İstanbul’a dönüyor” başlıklı haberini paylaştığı tweeti

 

fatih sultan mehmetin portresi aa
AA’nın “Fatih Sultan Mehmet’in portresi İstanbul’a dönüyor” başlıklı haberi

 

AA’nın bahse konu haberinde İBB’nin satın aldığı Bellini tablosuna ilişkin aşağıdaki detaylar sunulmuştu:

Gentile Bellini’nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın eni 33,4, boyu ise 45,4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480.

 

Öte yandan Fatih Sultan Mehmet’in portresinde yer alan ikinci kişinin kim olduğu hala bilinmiyor. Christie’s müzayede salonunda İslam ve Hindu Sanat Eserleri sorumlusu olarak çalışan Sara Plumby’e göre, tablodaki kişinin kim olduğu hakkında iki farklı teori bulunuyor. Bunlardan birincisi ikinci figürün, padişahın üç oğlundan biri olduğu. Ancak, tablodaki ikinci kişinin II. Mehmet ile arasındaki yaş farkının az olması bu iddiayı çürütüyor. Diğer iddianın sahipleri ise tablodaki figürün beyaz tenli ve tıraşlı olmasından yola çıkarak, Batılı bir kişi olduğunu ileri sürüyor.

 

Fatih Sultan Mehmet, 1429-1507 yılları arasında yaşayan ressam Bellini’yi 1479 yılında İstanbul’a davet etmiş, resmini yapmasına izin vermeden önce onun yeteneğinden emin olmak için saraydaki farklı kişilerin resimlerini çizdirmişti. Fatih, İtalyan ressamın yeteneklerinden emin olduktan sonra kendi portrelerini çizdirmeye başlamıştı.

 

Yorumunuzu yazınız...