Jüpiter ve Satürn’ün 1226 Yılından Bu Yana İlk Kez Bu Kadar Yakınlaşması Nedeniyle 21 Aralık 2020 Günü Güneş’in Kaybolacağı ve Dünya’nın 3 Gün Karanlığa Gömüleceği İddiası ASILSIZ

Yanlış İddia

 

Felaketler ile anılan 2020 yılı bitmeden yeni bir kozmik felaket senaryosu sosyal medyada kendine yer buldu.

Güneş sisteminin en büyük iki gezegeni Jüpiter ile Satürn’ün en son 4 Mart 1226 tarihinden bu yana ilk kez 21 Aralık 2020’de kavuşacağı, 800 yıl sonra anılan gezegenlerin ilk kez birbirine bu kadar yakınlaşması sürecinde Güneş’in kaybolacağı ve Dünya’yı 3 gün karanlığa bürüyeceği iddia edildi.

Evet, bu saçma iddianın alıcısı da oldu.

Örnekleyelim…

“21 aralıkta dünyaya ne oluyor?

21 aralıkta Jüpiter ve Satürn’ün kavuşması sırasında olacak elektromanyetik dalga ile dünya 3 gün boyunca karanlığa gömülecek bu iddiaya göre 21 aralık günü güneş kaybolacak 3 gün boyunca gökyüzünde ki yıldızları bile göremeyeceğiz.”

 

21 aralık dünya 3 gün karanlık

 

dünya 3 gün karanlığa gömülecek

 

“21 Aralıkta Jüpiter ve Satürn kavuşması sırasında 3 gün boyunca güneş kaybolucakmış. Yani 3 gün boyunca geceyi yaşıycaz. Ayrıca elektriklerin de kesilme ihtimali yüksekmiş çok kötü…”

 

jüpiter satürn buluşması

 

“21 Aralık günü, 3 günlüğüne güneş kararacak diyen komplocular yoksa haklı mı?”

 

dünya 3 gün kararacak

 

Jüpiter ve Satürn Yakınlaşması Her 20 Yılda Bir Gerçekleşir

Güneş sisteminin en büyük iki gezegeni Satürn ve Jüpiter, 21 Aralık 2020 tarihinde gökyüzünde birbirlerine en yakın konuma gelecekler. Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin birbirine yaklaştığı bu durum “Büyük Kavuşma” (“Great Conjunction”) olarak adlandırılıyor.

Jüpiter ve Satürn’ün gökyüzündeki bu yakın pozisyonu aslında iki gezegenin birbirine fiziken yakınlaşması anlamına gelmiyor. Jüpiter, Satürn ve Dünya’nın yörüngelerinin hizalandığı bu anda birbirine yakın görünen bu iki gezegen aslında uzayda birbirlerinden milyonlarca kilometre uzakta bulunacak.

Ancak, iddia edildiği gibi Jüpiter ile Satürn gökyüzünde Orta Çağ’dan bu yana ilk kez 21 Aralık’ta kavuşmayacak. Sanılanın aksine “Büyük Kavuşma” 400 ya da 800 yılda bir değil, her 20 yılda bir gerçekleşiyor.

Jüpiter Güneş etrafında tam turu 11,86 yılda (4332,59 gün), Satürn ise 29,46 yılda tamamlayabiliyor. Jüpiter ve Satürn’ün birbirine yaklaştığı Büyük Kavuşma anını gözlemleme olasılığı, göksel düzlemde bu gezegenlerin konumu ve birbirine yakınlığına göre değişiyor.

Jüpiter ve Satürn’ün gökyüzündeki pozisyonlarının birbirine bu ölçüde yakınlaştığı son tarih 28 Mayıs 2000 günüydü. Bir sonraki kavuşma ise 11 Nisan 2040 günü gerçekleşecek.

Rice Üniversitesi astronomu ve fizik ve astronomi profesörü Patrick Hartigan, Jüpiter ve Satürn’ün 1206’dan 2398’e kadar olan kavuşumlarının tarihlerini ve astronomik konumunu listelemişti.

Peki, Jüpiter ve Satürn’ün pozisyonları yaklaşık 20 yılda bir gökyüzünde hizalandığına göre bu yılkinin diğerlerinden farkı ne? Bu yıl Satürn ve Jüpiter son 400 yılda gökyüzünde birbirine en yakın pozisyona gelecek. Ayrıca, Satürn ile Jüpiter’in gece vakti son hizalanmasının üzerinden yaklaşık 800 yıl geçmiş. En son 4 Mart 1226 tarihinde iki gezegen gece vakti birbirine bu kadar yakın pozisyonda yer almış. Haliyle, gezegenlerin yakınlaşması gökyüzü düzleminde Güneş’e çok yakın olmaları durumunda görülemiyor.

 

jüpiter satürn büyük kavuşma

 

21 Aralık Günü Dünya Kararmayacak!

Jüpiter ve Satürn’ün, geçmişte olduğu gibi 20 Aralık günü birbirine yakınlaşması iddia edildiği gibi Güneş’in kaybolmasına ya da Dünya’nın 3 gün karanlıkta kalmasına yol açmayacak. İki gezegenin birbirine yakınlaşmasının Güneş’i kaybedecek ya da gezegenimizi 3 gün karanlığa gömecek bir elektromanyetik dalga üretmesi zaten mümkün değil. Her 20 yılda bir meydana gelen bu tür bir gezegen yakınlaşmasının bu yönde bir etkiye yol açmasını beklemek abesle iştigâldir.

NASA da 15 Aralık 2020 günü yayımladığı “Jüpiter ve Satürn’ün Büyük Kavuşması” (“The Great Conjunciton of Jupiter and Sun“) başlıklı yazıda ve ilgili sosyal medya paylaşımlarında bu duruma değindi. Ancak, iki gezegenin birbirine yakınlaşmasının Güneş’in kaybolmasına ve Dünya’nın karanlığa bürünmesine yol açacağına değinmedi.

Aksine NASA, Dünya’nın kararacağı iddiasının asılsız olduğunu duyurdu:

“Efsaneyi çürütmek: Yalan haberlere rağmen, Dünya altı gün boyunca kararmayacak ve bu yanlış bilgiyi içeren bir açıklama yapmadık. Maalesef, bu viral aldatmaca hikayesi son on yılda sürekli olarak yayıldı.”

 

nasa dünya kararacak

 

Rice Üniversitesi astronomu ve fizik ve astronomi profesörü Patrick Hartigan da Jüpiter ve Satürn kavuşmasına değinmiş; ancak, herhangi bir felaket uyarısında bulunmamıştı.

NASA Genel Merkezi’nde Gezegen Bilimi Bölümü’nde gökbilimci olarak çalışan Henry Throop, Jüpiter ve Satürn’ün gökyüzünde yakınlaşması hakkında şu yorumlarda bulunmuş:

“Güneş sistemini, gezegenlerin her birinin kendi şeridinde koşucu olarak ve Dünya’nın stadyumun merkezine doğru olduğu bir yarış pisti olduğunu hayal edebilirsiniz.”

 

“Bizim bakış açımızdan, Jüpiter’i iç şeritte görebileceğiz, bütün ay Satürn’e yaklaşıp sonunda 21 Aralık’ta onu sollayabileceğiz.”

 

“Bunun gibi bağlantılar, gezegenlerin yörüngelerinde nerede olduklarına bağlı olarak yılın herhangi bir gününde olabilir.”

 

“Birleşmenin tarihi, Jüpiter, Satürn ve Dünya’nın Güneş etrafındaki yollarındaki konumlarına göre belirlenirken, gündönümünün tarihi Dünya ekseninin eğimiyle belirlenir. Gündönümü yılın en uzun gecesi, bu nedenle bu nadir rastlantı, insanlara dışarı çıkıp güneş sistemini görmeleri için büyük bir şans verecek. “

 

20 yılda bir gerçekleşen bu yakınlaşma anı 20 Aralık 2020 günü güneşin batışının hemen ardından yaklaşık 1 saat süreyle güneybatı yönünde çıplak gözle rahatça gözlenebilecek.

 

dünya karanlığa gömülecek

 

Yorumunuzu yazınız...