Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Konuşmasında 2001 Krizinin Etkilerinin Hâlâ Devam Ettiğini Belirttiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2001 yılında gözlemlenen ekonomik krizinin etkilerinin, krizin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hâlâ günümüzde hissedildiğini söylediği iddiası sosyal medyada yayın yapan bazı haber profillerince ileri sürülmüştü.

Bu yöndeki aktarımlardan bazıları şu şekildeydi:

 

Ajans Muhbir:

“Erdoğan: ‘2001 krizinin etkilerini hâlâ yaşıyoruz'”

 

2001 krizi etkileri hala devam ediyor

 

Haber:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘2001 krizinin etkilerini hâlâ yaşıyoruz'”

 

2001 krizi etkileri hala yaşanıyor

 

ABC Gazetesi:

 

 

Ancak bu aktarımın aksine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Eylül 2021 tarihinde Şişecam Polatlı Yeni Üretim Hattı’nın açılışında yaptığı konuşmada 2001 krizinin etkilerinin günümüzde hâlâ devam ettiğini söylememiş. Erdoğan’ın konuşmasında 2001 krizinin etkilerinin hissedildiği dönem ile ilgili atfı günümüze yönelik değil, AK Parti’nin göreve 2002 yılında geldiği ilk döneme dair.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ilgili bölümü şu şekildeydi:

“… Ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde, Türkiye 2001 yılında baş gösteren ekonomik krizin etkilerini halen ağır bir şekilde yaşıyor, milyarlarca dolar milli servet batan bankalarda buharlaşmış, esnafımız sanayicimiz tüccarımız çiftçimiz adeta iflasın eşiğine gelmişti. Krizden nemalanan bir avuç seçkin azınlık dışında halkımızın çoğunluğu yoksullaşmış, insanımız geleceğinden ümidini kesmeye başlamıştı. 2002 Türkiyesi krizin çaresizliğinin, yeisin, umutsuzluğun tıpkı karabasan gibi milletimizin üzerine çöktüğü bir ülkeydi. 2002 Türkiyesi ihracatın 36 milyar dolara zar zor ulaştığı, kişi başı milli gelirin 3600 doları ancak bulduğu fakir bir ülkeydi. 2002 Türkiyesi savunma sanayi başta olmak üzere birçok stratejik sektörde dışa bağımlı bir ülkeydi. …”

 

 

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde bahse konu konuşma hakkında şu ifadelere yer verilmişti:

“Şişecam’ın 86 yıllık mazisiyle Türk ekonomisinin hangi aşamalardan, hangi zorluklardan geçerek bugünkü seviyelere geldiğinin en güzel örneği olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiklerinde Türkiye’nin 2001 yılında baş gösteren ekonomik krizin etkilerini hâlen ağır bir şekilde yaşadığını anlattı. O dönemde milyarlarca dolar millî servetin batan bankalarda buharlaştığını, esnaf, sanayici, tüccar ve çiftçinin adeta iflasın eşiğine geldiğini, krizden nemalanan bir avuç seçkin azınlık dışında halkın çoğunluğunun yoksullaşmaya başladığını, Türk insanının geleceğinden ümidini kesmeye başladığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “2002 Türkiye’si krizin, çaresizliğin, yeis ve umutsuzluğun tıpkı karabasan gibi milletimizin üzerine çöktüğü bir ülkeydi. 2002 Türkiye’si ihracatın 36 milyar dolara zar zor ulaştığı, kişi başı millî gelirim 3 bin 600 doları ancak bulduğu fakir bir ülkeydi. 2002 Türkiye’si savunma sanayisi başta olmak üzere neredeyse birçok stratejik sektörde neredeyse tamamen dışa bağımlı bir ülkeydi. 2002 Türkiye’si sadece ekonomik belirsizliklerin değil, aynı zamanda terörün, vesayetin, yasakların, baskıların kol gezdiği bir ülkeydi. 3 Kasım 2002’de milletin takdiriyle göreve geldiğimizde karşımızda işte böyle bir Türkiye manzarası vardı. İstikrarsızlıkla boğuşan ülkemizi hak ettiği yere taşımak, yatırımın, üretimin, inovasyonun merkezine dönüştürmek için hemen kolları sıvadık. Türk ekonomisini prangalarından, Türk demokrasisini vesayet zincirlerinden kurtarmak için tarihî nitelikte birçok adım attık. Sivil toplumu işin içine kattık, kamu kurumlarımızı, bürokrasimizi motive ettik. Sektör temsilcilerimizle istişare toplantıları yaptık. Tıkanan yatırım ve üretim kanallarını açmak için çok büyük çaba harcadık. Sorunların üzerine kararlılıkla giderek özgürlükleri genişleterek, hukuk devletini güçlendirerek, millî iradenin önündeki engelleri tek tek kaldırarak Türkiye’yi yatırımcılar için cazip bir ülke hâline getirdik.””

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin eksik alıntılanmasının bu yanlış anlaşılmaya yol açtığı anlaşılıyor.

Malumatfurus.org’da daha önce makaslanarak bağlamından kopartılan söylemlere değinmiştik.

 

Makaslanarak Bağlamından Kopartılan Söylemler

 

Daha önce sosyal medyada A Haber’in “Bakan Albayrak: 2001 krizinin etkileri halen devam ediyor” alt bandını kullandığı iddiası dolaşıma girmişti.  Paylaşılan ekran görüntüsünün dijital montajla oluşturulduğunu aktarmıştık.

 

A Haber’de “Bakan Albayrak: 2001 Krizinin Etkileri Halen Devam Ediyor” Alt Bandı Kullanıldığı İddiası

 

Yorumunuzu yazınız...