1913 Yılından 2 Koronalık Madeni Paranın Koronavirüs Salgınının Şifresini Taşıdığı İddiası SAÇMALIK

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgınının bir oyun olduğuna iman etmiş kitlenin sarıldığı birçok saçma sapan iddiayı daha önce ele almıştık.

Bugün de Telegram ve Whatsapp gruplarının yanı sıra Instagram ve Facebook profillerinde paylaşılan absürt bir iddiaya değinelim istedik.

Yüzyıl öncesinden bir madeni parada 2020 yılında tüm dünyaya yayılan koronavirüse dair şifrenin gizlendiğini iddia eden görsel ve içeriği şu şekilde:

“Arkadaşlar bu paraya iyi bakın yıl 1913 paranın adı korona. İki ölüm meleği sağda ve solda. İçine dikkatli bakınız. Bir sürü mezar var. Hemen altında ülkelerin sembolü var. En üstte haç sanki kırılacak gibi duruyor. En ilginci değeri 2 gösterilmiş. İkinin ucunda altta o gösterilmiş. Yani okuyunca 2 bin 20 çıkıyor. Sizce bu bir tesadüf mü? Kim bilirdi daha görmediğimiz neler var? İnanmayan paraya iyi baksın”

 

1913 2 korona parası

 

Bu iddiayı aktaran paylaşımlardan bazı örnekler sunalım:

 

“İşte size korona kanıtı 1913 te basılmış bir asır önce. Fazla söze gerek yok galiba.”

 

koronavirüs madeni para

 

“1913 yapımı bu para 2020’yi gösteriyor ve adı korona. Yanlarda iki ölüm meleği ortadaki tacın içerisinde mezarlar var. En üstteki haç kırılmak üzere. Sizce de ilginç değil mi?”

 

korona madeni para

 

“1913 yılında basılmış bir avustralya parasında sanki bir mesaj var”

 

korona parası

 

“1913 Yılında basılan madeni para. İki ölüm meleği, mezarlar, ülkelerin sembolleri var 1913 yılı tarihli 2 Korona yazıyor sanki bugünü söylüyor”

 

korona bozuk para

 

Elbette, 2020’de yayılan koronavirüs salgınının (Covid-19) şifrelerinin 107 yıl önce bir madeni paraya işlenmiş değil (Görselde mezar sanılan detayın aslında bir kraliyet tacı taşıyan arma olduğuna, görülen meleklerin ölüm meleği olmadığına, 2 ile koronanın O harfinin ilişkilendirilmesiyle 2020 yılına ulaşılması saçmalığına değinmeye dahi gerek yok gerçi…).

Görselde yer alan madeni para Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun 1913’te darbettiği 2 koronaya ait.

 

2 macar koronası

 

1892-1926 yılları arasında Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nun (dağıldıktan sonra ilgili devletlerin) para biriminin adı “korona” idi.

2 koronalık madeni paranın yanı sıra 1, 5, 10, 20 ve 100 koronalık madeni paralar da sirkülasyona sokulmuştu.

 

avusturya macaristan koronası

 

“Korona” sözcüğü, “taç” anlamı gereği birçok ülkenin para birimi ismi olarak kullanıldı.

Türkçe “kron” olarak isimlendirilen para birimlerinin kökeni “hakimiyet sembolü olarak basılması nedeniyle” Latince “corona” (İngilizce “crown“) sözcüğüne dayanıyor.

 

korona paralar

 

Macaristan (korona), Çekya (koruna), İzlanda (króna), Danimarka (krone), İsveç (krona), Norveç (krone), Estonya (kroon), Slovakya (koruna) gibi birçok İskandinavya ve Kuzey Avrupa ülkesi kendi yerel dillerine göre para birimlerine “korona” ismini vermişti.

 

korona madeni para

 

Koronavirüsün (SARS-COV-2) isimlendirmesinde de “taç” yapısı etkili olmuştu. Yapısındaki çubuksu çıkıntılara Latincede taç anlamına gelen “corona” adı verildiğinden bu virüslere coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmişti.

 

koronavirüsün yapısı
Koronavirüsün Yapısı (Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi Mart 2020)

 

koronavirüs madeni para

 

Yorumunuzu yazınız...