Sultan Ahmet Camii’nin 14 Şerefesinin Olduğu İddiası Doğru Değil

I. Ahmet’in 14. Osmanlı padişahı olduğu, 14 yaşında tahta çıktığı ve 14 yıl hüküm sürdüğü için banisi olduğu Sultan Ahmet Camii’ne 14 şerefe yapıldığı iddiası doğru değildir. Sultan Ahmet Camii’nin 16 şerefesi vardır.

 

İnternette dolanan bir diğer efsane: Sultan Ahmed Camii’nin 14 şerefesi varmış (!).

Öncelikle şerefenin ne olduğunu bilmeyenler için aktaralım. (TDK tanımıyla) Şerefe, “minarenin gövdesini çepeçevre dolaşan, korkuluklu, ezan okunan yer“dir.

Gizemli bir yanı da yoktur şerefenin. Hangi caminin kaç minaresi ya da şerefesi olduğu kolayca anlaşılabilir. Hâl böyle iken, nasıl oluştuğu bilinmese de “Sultan Ahmed Camii’nin 14 şerefesinin olduğu”na dair bir şehir efsanesi bulunmaktadır.

Neymiş efendim, I. Ahmet, Osmanlı İmparatorluğu’nun 14. padişahı olduğu, 14 yaşında tahta çıktığı ve 14 yıl hüküm sürdüğü için 14 sayısının kendisi için özel bir önemi varmış. Bu önemden hareketle, banisi olduğu Sultan Ahmet Camii’ne 14 şerefe yapılmış.

Sultan Ahmet Camii’nin şerefe sayısı 14 değil 16’dır. Caminin banisi I. Ahmet için 14 sayısının özel öneme sahip olduğu iddiasıyla oluşturulmuş bir şehir efsanesidir.

Sultan Ahmet Camii Koruma ve İhya Derneği’nin internet sitesinde doğru bilgi şu şekilde aktarılıyor:

Camiye önce dışarıdan bakarsak 6 minareye sahip. O yüzden bu niteliği ile tek kalıyor. 4 köşesindeki minarelerin 3’er ve avlusunun köşesindeki 2 minarenin ise 2 ‘şer şerefesi var. 16 Şerefe. Yapı, üç yanından, taş duvarlı ve 5 kapılı bir avlu ve bahçe ile çevrili.

Emin olmak için çekinmedik saydık. Sultan Ahmed Camii’nin 14 değil 16 adet şerefesi vardır. Yukarıda değinilen “14” hikayesi de şehir efsanesidir.

 

sultan ahmed camii şerefeleri
Sultan Ahmet Camii’nin Şerefe Sayısı

 

Sultan Ahmet Camii’nin Şerefe Sayısı ve Köşe Yazarları

Bu şehir efsanesine hangi köşe yazarları atlamış, bakalım:

Beklenmeyecek şekilde İlber Ortaylı, Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan 22 Kasım 2015 tarihli “Sultan I. Ahmet ve dönemi” başlıklı yazısında bu hataya düşmüş:

"Sultanahmet Camii’nin altı minaresi dolayısıyla Harem-i Şerif’te Mescid-i Nebevi’ye bir minare daha ilave edildi. Altı minarenin şerefeleri toplamı 14’tür. Bu Osmanlı tarihçilerinin dikkate almaları gereken bir sayı. Zira Kanuni Sultan Süleyman’a bazıları II. Süleyman diyorlar ve Fetret Devri’ndeki Emir Süleyman’ı sıraya koyuyorlar. Resmi Osmanlı tarih kayıt sistemi bunu kabul etmez. Bu nedenle Sultan I. Ahmet 14’üncü padişahtır."

 

İlber Ortaylı'nın Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan 22 Kasım 2015 tarihli "Sultan I. Ahmet ve dönemi" başlıklı yazısı

 

Vehbi Tülek’in Türkiye Gazetesi’nde yayınlanan 29 Kasım 2003 tarihli “Ser Mimar Mehmed Ağa -278-” başlıklı yazısından:

"Cami, Osmanlı'nın haşmetini göstermek için Ayasofya'nın tam karşısına yapılacaktı... Padişah, Mehmed Ağa'nın gösterdiği aami maketini çok beğendi ve "Aferin Mimar Ağa, bu camiyi yap" emrini verdi. 9 Kasım 1609 günü yapılan temel atma merasimine, "Hünkar Şeyhi" Aziz Mahmud Hüdâyî hazretleri de geldi ve dua etti. 8 sene süren inşaat, 8 Haziran 1617 tarihinde bitti. İlk kılınan Cuma namazında cemaat, bu muhteşem camiye sığmadı ve caddelere taştı. O zamanda, dünyadaki 6 minareli ve 14 şerefeli tek cami idi."

 

Vehbi Tülek'in Türkiye Gazetesi'nde yayınlanan 29 Kasım 2003 tarihli "Ser Mimar Mehmed Ağa -278-" başlıklı yazısı

 

Sultan Ahmet şerefe

 

Yorumunuzu yazınız...